Tomek D Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Właśnie misię trafił Land Rover specjalny pożarniczy. Dwa miesca siedzące z tyłu motopompa i inne sprzęty gaśnicze. Niebardzo wiem jak to ugryść Już wykonałem telefon w pewne miejsce i jestem znowu mondrzejszy. Cytuj
Psuj Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Już wykonałem telefon w pewne miejsce i jestem znowu mondrzejszy To podziel się tą mądrością... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Tomek D Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 Uf wreszcie więcej czasu. Dz U Nr 90 art. 86 ust 5 5.Spełnienie wymagań dla pojazdów samochodowych określonych w ust. 4 pkt 1-4 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stację kontroli pojazdów, potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu, zawierającego właściwą adnotację o spełnieniu tych wymagań. Więc sprawdzamy pojazdy w ust 4 które łapią się pod punkty do 1 do 4. Pojazdy specjalne są w punkcie 5 więc nie podlegają badaniom na OSKP i w urzędzie wpisują im Vat bez żadnych badań. Cytuj
pablo Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Więc sprawdzamy pojazdy w ust 4 które łapią się pod punkty do 1 do 4. Pojazdy specjalne są w punkcie 5 więc nie podlegają badaniom na OSKP i w urzędzie wpisują im Vat bez żadnych badań. Po wczytaniu się w tekst też bym był takiego zdania. Ust.5 mówi "Spełnienie wymagań dla pojazdów samochodowych określonych w ust.4 pkt 1-4 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stacje kontroli pojazdów,potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu,zawierającego właściwą adnotację o spełnieniu tych wymagń" Cytuj
wald Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 " Właśnie misię trafił Land Rover specjalny pożarniczy " W załączniku Nr 9 Ustawy nie ma samochodu specjalnego o przeznaczeniu - pożarniczy. A warunki Dz.U. Nr 90 art.86 ust.5 spełniaja tylko te które są tam wymienione. Z tego wniosek że strażacy mają pozamiatane. Cytuj
Tomek D Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 Ktoś o nich zapomniał, oby oni nie zapomnieli o wyjechaniu do pożaru Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Z tego wniosek że strażacy mają pozamiatane. Ktoś o nich zapomniał, oby oni nie zapomnieli o wyjechaniu do pożaru A po co strażakom prawo do odliczeń podatku VAT ? Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
jaka Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Straż Pożarna jest nie tylko Państwowa!! Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Straż Pożarna jest nie tylko Państwowa!! Możesz podać jakiś przykład ? Czyżbyś miał na myśli straże typu Zakłady Chemiczne itp. ? Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Tomek D Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 U mnie byli z nadleśnictwa, mają swój samochód Land Rovera i gdy gdzieś na ich terenie pojawi się dym tam on rusza to sprawdzić Cytuj
jaka Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Np. Portowa straż pożarna "Florian"sp. z Cytuj
kowal Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 My mamy Garnizonową Straż pożarną , stacjonująco na terenie jednostki i wyjęzdzająco do wszystkich akcji Cytuj
motonita Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 to ja mam teraz pytanie mam działalność gospodarczą, kupiłem żuczka ze straży w dowodzie ma specjalny pożarniczy... czy jak zrobię go na żółte... w dowodzie zostanie pożarniczy specjalny zabytkowy... to mogę odliczać VAT ? Cytuj
mmiodzio Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 quote="motonita"czy jak zrobię go na żółte... w dowodzie zostanie pożarniczy specjalny zabytkowy... to mogę odliczać VAT ? - nie, no idzie tylko strzelić sobie w łeb.[Matko kochana] Cytuj
motonita Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 o jasnie łaskaw panie wszechwiedzący STRZELAJ oby tylko sobie bo nas szkoda Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 mam działalność gospodarczą, kupiłem żuczka ze straży w dowodzie ma specjalny pożarniczy... "4. Pojazdy samochodowe są uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, jeżeli: 1) sposób wykorzystywania tych pojazdów przez podatnika, zwłaszcza określony w ustalonych przez niego zasadach ich używania, dodatkowo potwierdzony prowadzoną przez podatnika dla tych pojazdów ewidencją przebiegu pojazdu, wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą lub 2) konstrukcja tych pojazdów wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą lub powoduje, że ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą jest nieistotne" Więcej w ustawie VAT. Cytuj
Jacdiag Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 9. Do pojazdów samochodowych, o których mowa w ust. 4 pkt 2, należą: 1) 2) 3) pojazdy specjalne, które spełniają również warunki zawarte w odrębnych przepisach, określone dla następujących przeznaczeń: a) agregat elektryczny/spawalniczy, b) do prac wiertniczych, c) koparka, koparko-spycharka, d) ładowarka, e) podnośnik do prac konserwacyjno-montażowych, f) żuraw samochodowy - jeżeli z dokumentów wydanych zgodnie z przepisami o ruchu drogowym wynika, że dany pojazd jest pojazdem specjalnym. 10. Spełnienie wymagań dla pojazdów samochodowych określonych w ust. 9: 1) pkt 1 i 2 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stację kontroli pojazdów, potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację, oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu zawierającego odpowiednią adnotację o spełnieniu tych wymagań; 2) pkt 3 stwierdza się na podstawie dokumentów wydanych zgodnie z przepisami o ruchu drogowym. 16. Minister właściwy do spraw finansów publicznych może określić, w drodze rozporządzenia, inne niż określone w ust. 9 pojazdy samochodowe, o których mowa w ust. 4 pkt 2, uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, wymagania dla tych pojazdów samochodowych oraz dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań, uwzględniając specyfikę ich konstrukcji oraz ich zastosowanie, a w przypadku pojazdów mających więcej niż jeden rząd siedzeń - również wymóg, aby dopuszczalna masa całkowita była większa niż 3 tony. Dz. U. z 2014 r. poz. 312 z dnia 13.03.2014 r. czy MF wprowadził p16. w życie : Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Grzegorz Łódź Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 I do poczytania jeszcze to http://dziennikustaw.gov.pl/du/2014/709/1 Mam nadzieję,że rozjaśniliśmy Koledze troszkę.Więcej może się dowiedzieć w US. Cytuj
motonita Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 mam działalność gospodarczą, kupiłem żuczka ze straży w dowodzie ma specjalny pożarniczy... "4. Pojazdy samochodowe są uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, jeżeli: 1) sposób wykorzystywania tych pojazdów przez podatnika, zwłaszcza określony w ustalonych przez niego zasadach ich używania, dodatkowo potwierdzony prowadzoną przez podatnika dla tych pojazdów ewidencją przebiegu pojazdu, wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą lub 2) konstrukcja tych pojazdów wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą lub powoduje, że ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą jest nieistotne" Więcej w ustawie VAT. Reklama, wynajecia ogolnie pojazdy zabytkowe... Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 Reklama, Aha.To w moim przekonaniu wszystko zależy od tego co chcesz reklamować. Cytuj
motonita Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 produkty mojej firmy (czesci do pojazdów zabytkowych) Cytuj
motonita Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 tak, chce dostarczac pojazdem zabytkowym pozarniczym specjalnym moje produkty do klientów Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 No to do wożenia części potrzebny jest Ci pojazd ciężarowy. Nikt też nie zabroni Ci wozić osobowym czy też specjalnym. Cytuj
motonita Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 ale od specjalnego nie bede mogł z paliwa odliczac vatu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi