piotersz Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 Witam. Mam taki problem. Pojawił się u klient który sprowadził karetkę z pełnym wyposażeniem z Francji na pierwsze badanie w kraju. Problem polega na tym że chce aby zrobić mu adnotacje w zaświadczeniu że jest to karetka "kategorii B". Znalazłem Polskie Normy i wszystko się zgadza. Pytanie; czy mogę w ogóle zrobić taki wpis i czy mogę to zrobić w ramach Podstawowej SKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 Ale o co chodzi? Tam w Bydzi jest specjalista od karetek i ja bym w poniedziałek do niego zadzwonił. Ale uwaga, bo może się okazać, że takiego pojazdu nie da rady dotknąć. Poza tym ja bym zaczął od tematu odstępstwa od warunków technicznych. Co prawda przyjemności co do sprowadzonego sanitarnego ambulansu nie miałem, za to wszystkie karetki jakie widziałem odstępstwo ministra posiadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 za to wszystkie karetki jakie widziałem odstępstwo ministra posiadały Tak z ciekawości . Z jakiego powodu ? czy mogę w ogóle zrobić taki wpis Byłbym ostrożny . Gdybym miał w przypadku karetki postąpić analogicznie do informacji ITS w sprawie asenizacyjnych , to adnotacja po opinii rzeczoznawcy . W wymienionych aktach prawnych, a w szczególności w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. Nr 132 z 1997 r. poz. 622, z póĨn. zm.) brak jest delegacjiprawnych upoważniających stacje kontroli pojazdów do wydawania zaświadczeń potwierdzających spełnianie przez pojazd wymagań dla pojazdów asenizacyjnych. Również uprawnieni diagności nie posiadają odpowiednich uprawnień ani nie odbyli niezbędnych szkoleń w tym zakresie. Stacja kontroli pojazdów może działać tylko w zakresie upoważnień ustawowych, w przypadku podjęcia badań wykraczających poza zakres upoważnienia ustawowego, może to być ocenione jako przekroczenie uprawnień, a wystawione zaświadczenia mogą być uznane za nieważne. Potwierdzenie "kategorii B" wiąże się z potwierdzeniem odpowiedniego wyposażenia , a to wykracza poza klasyfikację pojazdów z rozporządzenia w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotersz Napisano 12 Marzec 2016 Autor Share Napisano 12 Marzec 2016 Dzięki za wyjaśnienie. Prawdopodobnie chodzi o sprawy akcyzowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 Potwierdzenie "kategorii B" wiąże się z potwierdzeniem odpowiedniego wyposażenia , a to wykracza poza klasyfikację pojazdów I tego bym się trzymał. W pożarniczych też podajecie w Bydgoszczy dalszą klasyfikację wynikającą z przepisów klasyfikujących dane wozy wg PN np? I w zaświadczeniu to wpisujecie?? A te odstępstwa od karetek to ciekawe. Czego dotyczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 Dotyczą zezwolenia na uprzywilejowanie w ruchu drogowym. Moment to potnę i powklejam za dłuższy moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 I jest to odstępstwo od jakiego artykułu? Czy Ty aby nie mylisz dokumentów i w rzeczywistości nie piszesz o zezwoleniu wydawanym przez ministra... ale spraw wewnętrznych (a nie właściwego ds. transportu) wydawanego w trybie art. 53 PoRD?? Jest to zezwolenie na używanie pojazdu uprzywilejowanego, a nie żadne odstępstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 O! To! To! To! Decyzje na zezwolenie uprzywilejowania pojazdu w ruchu drogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 No tak - tylko do tematu to niewiele wnosi Problem dotyczy tego, czy Diagnosta ma obowiązek dokonywać (a więc i sprawdzać) klasyfikacji wg wewnętrznych norm danej branży, a tym bardziej dane takie zamieszczać na dokumentach urzędowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekacprzak Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 aby zrobić mu adnotacje w zaświadczeniu że jest to karetka "kategorii B" Ja znam takie kategorie karetek: R- karetka reanimacyjna W- karetka wypadkowa N- karetka neonatologiczna K- karetka kardiologiczna S- karetka specjalistyczna P- karetka podstawowa T- karetka transportowa Gdzie szukać informacji co to jest karetka kategorii B ?? Co bym się dokształcił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Gdzie szukać informacji co to jest karetka kategorii B ?? Co bym się dokształcił Na szkoleniach w grodzie nad Brdą Tam się specjalizują... A wozy strażackie tez umiesz klasyfikować? Rozróżnić GCBA od GBM itd? Rozumiem, że to takie hobby... Bo do pracy to nie jest Ci potrzebne przecież. Ale jak już zaliczysz ten kurs to może mi odpowiesz, czy jak np. do karetki podstawowej (P) dołączy wyjątkowo lekarz, to już jest z automatu "S" - niezależnie od napisu na "budzie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sad_madman Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Gdzie szukać informacji co to jest karetka kategorii B ?? Co bym się dokształcił Najwięcej o karetkach A,B,C znajdzie się w normie EN-PN 1789 ale wiadomo, że normalnie dostępu do tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekacprzak Napisano 17 Marzec 2016 Share Napisano 17 Marzec 2016 sad_madman - dzięki za kulturalną i miłą odpowiedź . blakop - ktoś lewą nogą wstał z łózka Wiedzy ogólnej nigdy za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 17 Marzec 2016 Share Napisano 17 Marzec 2016 Wiedzy ogólnej nigdy za dużo. Czy ja wiem . "Im mniej wiesz , tym krócej jesteś przesłuchiwany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 17 Marzec 2016 Share Napisano 17 Marzec 2016 blakop - ktoś lewą nogą wstał z łózka Ostatnio mam wrażenie, że on prawej w ogóle nie używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psoid Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Witam, mam mieć na badaniu karetkę z Niemiec - AUDI A6 2009r. kombi, 5 miejsc siedzących, barwa żółta, pasy wyróżniające są, sygnalizacja jest. W dowodzie niemieckim wpis "notarzteinsatz" czyli jeśli dobrze rozumiem to samochód lekarza. Jaki rodzaj pojazdu wpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Czy to nie jest temat podobny jak "Pomoc Drogowa" aut luksusowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 aki rodzaj pojazdu wpisać? - osobowy. A teraz tak, co jeszcze ta karetka ma, żeby uznać ją za pojazd specjalny o przeznaczeniu 521 sanitarny, a może chodzi tylko o pojazd uprzywilejowany? Ja się nie znam, ale wcześniej zachwalali jakieś podobno pomocne normy. A nuż okażą się pomocne. Dla mnie osobiście pojazd specjalny o przeznaczeniu sanitarny powinien posiadać przynajmniej nosze. No bo raczej nie będzie to: 505 ambulatorium/laboratorium służby zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 powinien posiadać przynajmniej nosze. Nie za długie to do audicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Dla mnie osobiście pojazd specjalny o przeznaczeniu sanitarny powinien posiadać przynajmniej nosze. A może ma demontowaną tylną kanapę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Nie no w sumie może i mieć nawet rollowane nosze, a pacjentów wybierać o wzroście do metr i tyci troszkę. Nie mam nic przeciwko karetce w aucie od Polskiego Fiata 125p ciut większym troszeczkę, no ale nie przy pięciu miejscach do siedzenia. Ciasnawo z deczka nawet jak to Audi kombi jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 W Niemczech zespoły ratunkowe najczęściej składają się z podwójnej ekipy i w takim składzie (dwa auta) jeżdżą do wezwań. Faktycznie jedno z tych aut jest w nadwoziu kombi i nie służy do transportu chorego. Słusznie można powiedzieć, że to coś w rodzaju samochodu lekarza. Natomiast za nim jedzie już klasyczna karetka przewozowa (z budą - bo tu raczej już takich przerobionych z furgonów nie ma). Samochód taki ma co prawda nieco specjalistycznego wyposażenia wynikającego z charakteru użytkowania, ale w Polsce raczej jako specjalny nie przejdzie. Nie jest to karetka taka, jak kiedyś w Polsce były "duże fiaty" kombi, stanowiące przecież przez lata trzon transportu sanitarnego. Proszę tego nie porównywać. Natomiast uprzywilejowanie to osobna kwestia. Po spełnieniu krajowych warunków (zezwolenie) nie widzę przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psoid Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Pojazd ten od nowości jeździł w niemieckiej służbie zdrowia, lampy stroboskopowe w atrapie, na dachu i w tylnej pokrywie. Żadna prowizorka Teraz ma być użytkowany przez szpital miejski, właśnie do wyjazdów lekarzy do pacjentów. Wyposażenie to podręczny sprzęt medyczny. Tez się skłaniam ku osobowemu, ale nie daje mi spokoju ten wpis w niemieckim dowodzie. (przy osobowym powinno być PKW i kat M1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 No widać, że w Niemczech obowiązuje niemiecka klasyfikacja pojazdów, a w Polsce polska i trudno. Jak się nie da, to się nie da. Na władzę nie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 18 Marzec 2016 Share Napisano 18 Marzec 2016 Ale co Cie obchodzi wpis w Niemieckim dowodzie rejestracyjnym? Oni w ogóle maja inną klasyfikację. Np. mają "lekkie motocykle" - nieistniejące u nas. Co wtedy? To, że ich system ratowniczy w skali kraju wygląda całkowicie inaczej niż u nas nie może rzutować na nasze uwarunkowania prawne. Ten pojazd u nas specjalnym nie będzie. Poza tym z pewnością nie trafi do "państwowej" służby zdrowia u nas, więc przypominam, że żeby dać mu wynik "P" z uwagi na uprzywilejowanie musi Ci przedstawić zezwolenie z ministerstwa. Bo nie do końca rozumiem ten "Szpital miejski"... To, że oświetlenie pojazdu uprzywilejowanego jest profesjonalne raczej nic nie wnosi do sprawy. A Niemiecka służba zdrowia całkowicie różni się od naszej - z systemem przewozowym (karetki) na czele... Liczba przeróżnych służb publicznych świadczących opiekę zdrowotną jest zawrotna. Do chorego może przyjechać zarówno służba publiczna, jak i karetka z konkretnego szpitala. Może to też być karetka prywatna (Falck, Hertz, ADAC) jak i innych służb publicznych - np. Feuerwehr (straż). Może to też w końcu być karetka Deutsches Rotes Kreuz (nasze PCK), ale również niezwykle popularne karetki zakonu Maltańskiego czy Joannitów. Nie wszystkie te pojazdy będą spełniać definicję naszego pojazdu specjalnego. Taki samochód lekarza to trochę jak wóz dowódcy akcji w straży pożarnej. Taki samochód zazwyczaj NIE JEST specjalnym... Niestety jeden z Kolegów nie zrozumiał mojej wypowiedzi w tym temacie i zarzucił mi wstanie lewa nogą - szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi