Gosć87 Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Witam Mam pytanie, czy do busa do 3.5t 9- osobowy , rodzaj pojazdu osobowy, muszą być opony z literą C ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Zakładając że opona "zwykł" będzie miała odpowiednią nośność. Na naklejce do opon będziesz miał podany rozmiar opony i jej nośność - jeśli "zwykła" do danym rozmiarze ma odpowiednią nośność - to OK. Zwykłą opona o nośności 91 (615kg), a wzmocnioną - o nośności 94 (670kg). Różnica między tymi oponami tkwi w budowie wewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekacprzak Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 W dowodzie rej . masz zawsze "największy dopuszczalny nacisk osi " w kN ( 1000 kg = 9,8 kN ) . Ja bynajmniej liczę to sobie tak , że ten największy nacisk dzielę przez 2 i sprawdzam to z oponami ( przynajmniej w autach do 3,5 tony - nie mylić z oponami w ciężarowych ) Np . ( mam w ręku dowód peugeota 307 ) NDNnO = 10.43 kN = 1064 kg na dwa wychodzi 532 kg na oponę to index wg tabeli musi być większy niż 86,87 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi