OLEK Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Jak wypisujecie zaswiadczenie gazowe dla pojazdu zasilanego CNG z kilku butli. Gdzie butle mają numery fabryczne i terminy dozoru technicznego. Cytuj
Psuj Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Wszystko powinno być na tabliczce butli, a w przypadku zestawu ja bym uznał termin ważności najstarszej butli (czyli tej której KDT kończy się najprędzej) Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
berecik Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Trafił do mnie dzisiaj Ford Scorpio kombi z instalacją na CNG sprowadzony z Holandii. I tu mam problem ! Jest zamontowane 5 zbiorników 2 pod podłogą i 3 na podwyższanym dachu. Czy to jest prawidłowo zamontowane, jak to sprawdzać ?. Jak wypełnić dokumenty dla 5 butli. Czy w DIP-ie też coś wpisujemy ? Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Czy to jest prawidłowo zamontowane, jak to sprawdzać ?. Gdzie umieścić zbiornik CNG? W obecnie produkowanych samochodach osobowych i dostawczych, zbiorniki CNG są fabrycznie umieszczone pod podłogą lub na dachach pojazdów. Umieszczenie zbiorników pod podłogą nie zmniejsza przestrzeni bagażowej pojazdów. Wybór podłogi na miejsce montażu zbiornika zwiększa również bezpieczeństwo pasażerów przy ewentualnym rozszczelnieniu zbiornika gazu i jego migracji do przedziału pasażerskieg. Kiedy podłoga pojazdu jest wykonana z jednego arkusza blachy przenikanie gazu jest praktycznie niemożliwe. Umiejscowienie zbiorników pod podłogą ułatwia demontaż w celu przeprowadzenia ich okresowej rewizji, ponieważ demontaż jest możliwy tylko od dołu pojazdu dzięki użyciu podnośnika, bądź najazdu. Zdemontowanie zbiorników może być zatem dokonane mimo umieszczonego w samochodzie ładunku, bez konieczności demontażu specjalistycznej zabudowy. jest to informacja ze strony elpigaz http://wwwn.elpigaz.com/?p=pl/menu/6/1/index [ Dodano: 12-05-2006, 14:31 ] Butla do CNG D229/50l/1480mm/30MPa - MILMET POLSKA, ze stelażem Butla do CNG D316/48l/800mm/30MPa - MILMET POLSKA, ze stelaże Butla do CNG D316/55l (R110) - FABER ITALIA, ze stelażem przykładowe oznaczenia-ze strony http://www.shopgaz.pl/?search=1704 Cytuj
jaka Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Chcę odświerzyć ten temat bo staje się na "fali" Jak odczytać dozory zbiornika (zbiorników) gazu skoro są zabudowane pod podwoziem. Czy ja musze zdejmować te osłony, czy nie? Badanie robimy "bez zdemontowania elementów" Cytuj
berecik Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Tego ustawodawca nieprzewidział ... No powinno się sprawdzić z natury Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi