Grzegorz Łódź Napisano 31 Sierpień 2016 Napisano 31 Sierpień 2016 Rozporządzenie Ministra Cyfryzacji z dnia 30 sierpnia 2016 r. w sprawie opłaty ewidencyjnej stanowiącej przychód Funduszu – Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców Dz.u. poz.1377 z 2016r. http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2016/1377 § 10. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.
grzegorz70 Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Czyli tak jak było mówione, od 1 stycznia, opłata do każdego badania.
wojteczek Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Chyba nie do końca od każdego bo okresowe przed 1 rej bez tablic może być chyba że się coś zmieni.
Paprock Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 A można poprosić Kolegę o pojaśnienie troszeczkę myśli zawartej w poście. Dla mnie trudniejszym się zdaje czy będziemy pobierać złotóweczkę tylko za wykonane badania/badanie, czy może opłata wszystkich czynności wykonywanych na stacji związanych z wpisem do rejestru dotyczy. Pytam, bo spokoju nie daje sprawdzenie po montażu HAKA jako HAK-badanie, oraz wszelkiego rodzaju nadawane zastępcze tabliczki i numery identyfikacyjne jako inne czynności traktowane.
biker100 Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Pytam, bo spokoju nie daje sprawdzenie po montażu HAKA jako HAK-badanie, oraz wszelkiego rodzaju nadawane zastępcze tabliczki i numery identyfikacyjne jako inne czynności traktowane. opłatę pobierasz za badanie: 2) 1 zł za: .... c) przeprowadzenie badania technicznego pojazdu a nie wykonanie innych czynności.
wojteczek Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Może w tych badaniach gdzie będziemy pobierać dane?
Skobel Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Pytam, bo spokoju nie daje sprawdzenie po montażu HAKA jako HAK-badanie, oraz wszelkiego rodzaju nadawane zastępcze tabliczki i numery identyfikacyjne jako inne czynności traktowane. opłatę pobierasz za badanie: 2) 1 zł za: .... c) przeprowadzenie badania technicznego pojazdu a nie wykonanie innych czynności. To badania dodatkowe, również będą podlegały opłacie ewidencyjnej
Paprock Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 No wszystkie wszyściusieńkie badania i badaneczka. I będę nawet kasował za HAKA zeta. A za zastępcze tabliczki i numery to już nie-e, bo to nie badania przecież.
wojteczek Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Ale w §4 jest w przypadku stacji kontroli pojazdów – liczbę pobranych opłat ewidencyjnych za badania techniczne pojazdu oraz numery rejestracyjne pojazdów poddanych badaniom technicznym. Więc jak będzie z okresowym przed 1 rej bez tablic?
darkdog Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 a tak się zapytam na jaki adres trzeba wysyłać te formularze Ministerstwo Cyfryzacji ul. Królewska 27 00-060 Warszawa
Paprock Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 - ja tam wyślę zaraz: http://www.cepik.gov.pl/aktualnosci/zawartosc/-/asset_publisher/a1LDCMS0sfru/content/rozporzadzenie-w-sprawie-oplaty-ewidencyjnej Sprawozdania z opłat ewidencyjnych należy przesyłać na adres: Ministerstwo Cyfryzacji Departament Budżetu i Finansów ul. Królewska 27, 00-060 Warszawa
Psuj Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Więc jak będzie z okresowym przed 1 rej bez tablic? Będzie - "BRAK". W czym problem?
Kryczynski A Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 To badania dodatkowe, również będą podlegały opłacie ewidencyjnej a"Hak" to jest badanie dodatkowe ? [ Dodano: 01-09-2016, 21:10 ] Ale w §4 jest w przypadku stacji kontroli pojazdów – liczbę pobranych opłat ewidencyjnych za badania techniczne pojazdu oraz numery rejestracyjne pojazdów poddanych badaniom technicznym. Więc jak będzie z okresowym przed 1 rej bez tablic? A dlaczego brak przecież ten numer jest w DR każdym , brak jest tablic
michal_k Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 a"Hak" to jest badanie dodatkowe ? Literalnie tak, bo nie jest to badanie okresowe ani zgodności zabytkowego (a innych nie ma).
Kryczynski A Napisano 1 Wrzesień 2016 Napisano 1 Wrzesień 2016 Literalnie tak, bo nie jest to badanie okresowe ani zgodności zabytkowego (a innych nie ma). To czy można je wykonać bez tablic pojazd sprowadzony ?
markes30 Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 To czy można je wykonać bez tablic pojazd sprowadzony ? Można ale tylko okresowe przed 1 rejestracją. (dodatkowych już nie)
michal_k Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 Można ale tylko okresowe przed 1 rejestracją. (dodatkowych już nie) Kwestia dyskusyjna, czy jeśli połączymy te dodatkowe z okresowym (na jednym zaświadczeniu) to wyjdzie nam, że tablic mogłoby nie być, bo identyfikacja jest "wspólna".
markes30 Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 Kwestia dyskusyjna, czy jeśli połączymy te dodatkowe z okresowym (na jednym zaświadczeniu) to wyjdzie nam, że tablic mogłoby nie być, bo identyfikacja jest "wspólna". Ale, żeś naciągnął "jak stringi na du.ie posła Kalisza ". Jeśli jedno z badań kończy się wynikiem N to nawet jak je połączymy jest N. W skład dodatkowego po kolizji wchodzi pełna geometria. Jeśli połączysz OBT z DBT to mimo, że na OBT masz OK to wynik jest N bo geometria jest N.
blakop Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 No to słucham - macie okresowe przed pierwsza rej.w RP auta z hakiem. Wszystko gra, oprócz tablic. Kto w praktyce (oprócz markesa) da N??
Paprock Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 Ja nie dam. A nawet nie wybiorę ze słownika badań [dodatkowego-HAK] coby pojawiło się w zaświadczeniu w rubryce [Rodzaj badania, czynności:] obok [Okresowe (po raz pierwszy) + Dodatkowe (HAK)]. Normalnie zrobię okresowe po raz pierwszy, a na drugiej stronie zaświadczenia w punkcie drugim zawarte będzie klasyczne zdanie, że pojazd odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla pojazdu przystosowanego do ciągnięcia przyczepy [HAK]. A jasne, że 35 PLN dodatkowo pobiorę. Kiedyś wcześniej to różne tak takie teksty tworzyłem, że oprócz badania okresowego sprawdzono poprawność przystosowania pojazdu do ciągnięcia przyczepy i takie tam. Nie wiem, może do tego wrócę. Tak czy siak, a na bank z powodu braku literalnego wskazania czym są czynności związane przy oględzinach HAKA, nie widzę podstaw do wyniku N. Nie ukrywam, że zamotałbym się z wynikiem, gdyby pojawił się bez tablic na samo HAKOWE przystosowanie. Podobnie mam dylematy co do pobierania ewidencyjnej opłaty od nowego roku za HAKI. Tak, wiem że ustawa w jednym przepisie wspomina coś tam o badaniu, a w wytycznych dotyczących podziału badań całkiem pomija HAK/HAKI/HAKA.
Bodzio69 Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 Jeżeli jest taka sytuacja nam zalecili wpisywać nie dodatkowe hak tylko bad. inne a opłatę brać za hak.
Regan55 Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 Kto w praktyce (oprócz markesa) da N??jA ale pod warunkiem ze pójdzie do sąsiedniego WK...Umnie WK łyka to bez problemu/oczywiscie mam na myśli badanie okr.z hakiem/bez tablic..
markes30 Napisano 2 Wrzesień 2016 Napisano 2 Wrzesień 2016 No to słucham - macie okresowe przed pierwsza rej.w RP auta z hakiem. Wszystko gra, oprócz tablic. Kto w praktyce (oprócz markesa) da N?? O to będziemy teraz robili konkurs czy przepis się przyjął czy nie ? Zwolnienie z tablic dostało tylko okresowe przed 1 rejestracją i nie wiem jak byśmy zaklinali rzeczywistość to P z dodatkowy bez tablic dla sprowadzanego zrobić nie można. Co nie zmienia faktu, że legalnie zgodnie z prawem można dać na okresowym UD za brak adnotacji hak. Badanie dodatkowe zrobić na PC po rejestracji a prze odbiorem stałego DR. Można legalnie to po co ryzykować ?
Rekomendowane odpowiedzi