Irenty Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 witam.. mam pytanie czy motocykl jak był zarejestrowany w Polsce i został wyrejestrowany w latach 80 czy 90 to może być powtórnie zarejestrowany czy tylko ewentualnie jako zabytek? Jest dowód i tam wpis o wyrejestrowaniu i nawet jest tablica. Cytuj
michal_k Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 Różne urzędy różnie do tego podchodzą, nawet wyroki sądów były różne. Niektóre zarejestrują tylko jako zabytek albo unikat, a niektóre normalnie jako "przywrócenie do ruchu pojazdu wycofanego w czasie, kiedy można było swobodnie przywracać". Cytuj
Irenty Napisano 3 Październik 2016 Autor Napisano 3 Październik 2016 No ale biorąc pod uwagę PRD to: 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 1) odzyskanego po kradzieży; 2) zabytkowego; 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; 4) ciągnika i przyczepy rolniczej; 5) wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą, o którym mowa w ust. 1 pkt 3. 5. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, warunkiem wyrejestrowania pojazdu jest wniesienie przez właściciela pojazdu opłaty na rzecz gminy na realizację zadań związanych z utrzymaniem czystości i porządku w gminach. Przepisu nie stosuje się do pojazdów Policji i jednostek ochrony przeciwpożarowej. 6. Minister właściwy do spraw administracji publicznej, uwzględniając w szczególności koszty ponoszone przez gminy związane z usuwaniem negatywnych skutków utraty pojazdu oraz kosztów związanych z usuwaniem wraków, określi, w drodze rozporządzenia, wysokość opłaty, o której mowa w ust. 5. to nie ma jakiegoś haka aby można ominąć ten przepis i zarejestrować albo ja czego nie widzę. Ale chodzi mi o normalną rejestrację nie np. zabytek Cytuj
jast Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lubmający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; Z 10 lat temu robiłem badanie i motocykl zastał zarejestrowany zgodnie z cytowanym punktem jako normalny pojazd. Cytuj
Irenty Napisano 3 Październik 2016 Autor Napisano 3 Październik 2016 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lubmający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; Z 10 lat temu robiłem badanie i motocykl zastał zarejestrowany zgodnie z cytowanym punktem jako normalny pojazd. O to faktycznie coś jest, można spróbować, ale rozumiem że musi iść do rzeczoznawcy po taką opinię i potem do WK a oni skierują na badanie a nie odwrotnie. Cytuj
aboz Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 Irenty, zacznij od WK, nakreśl sprawę i dowiedz się czy uda się to załatwić w "trybie normalnym". Bo póki co nie znamy stanowiska urzędu. Jak się już dowiesz co i jak, wtedy będzie można wymyślić tok postępowania. Cytuj
michal_k Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 wtedy będzie można wymyślić tok postępowania Albo "zmienić" urząd na taki, który zarejestruje "normalnie" Cytuj
bartekacprzak Napisano 5 Październik 2016 Napisano 5 Październik 2016 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lubmający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; Z 10 lat temu robiłem badanie i motocykl zastał zarejestrowany zgodnie z cytowanym punktem jako normalny pojazd. w ten sam sposób robiłem badanie niecałe pół roku temu : - Najpierw WK z Opinią Rzeczoznawcy i oczywiście dokumentami własności i starym nieważnym dowodem - blaszki próbne . -Badanie na SKP - Do WK po normalny dowód i normalne blaszki . No ale oczywiście motocykl musi to coś mieć , nie żadna zrujnowana i styrana życiem WSK-a W moim WK tak "Ad hoc" nie przywrócą wyrejestrowanego pojazdu 20 parę lat temu Cytuj
marekmuza Napisano 16 Grudzień 2016 Napisano 16 Grudzień 2016 W tej sytuacji, należy udać się do WK o zajęcie stanowiska.Moim skromnym zdaniem, nie powinni tworzyć problemu z rejestracją. Posiadając DR i TR będzie z górki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi