krzychu5932 Napisano 5 Październik 2016 Napisano 5 Październik 2016 Witam podchodziłem dziś do egzaminu poprawkowego do zaliczenia mam autobusy i pytanie opisowe. Niestety nie udalo mi sie zdac podam ptania jakie byly z pamieci mogą nie być identyczne . pytanie opisowe sprawdzenie swiatel mijania i drogowych szegolowe czynności przed badaniem jak i w takcie auto wyposażone w dodatkowa pare swiatel drogowych na wysokosci 2.5m. Pisze z pamieci ale cos w tym stylu. Pytania dosc proste wszystko ladnie opisalem o wyreg powietrza przelacznik na 0 , i tak dalej pozniej z rozporządzenia cae 4.1.2 i 4.1.7 jednak nie napisalem o homologacji myslalem ale nie napisalem. ytan o autobus nie pamietam ale bardzo trudne jakby ktos pamietal prosze o napisanie, poszukuje także wszelkich materiałów na autobusy i opisowe bo te z vedemecum bardzo slabo sie sprawdzaja, prosze o zrozumienie jak i odpowiedz, pozdrawiam wszystkich serdecznie . Cytuj
Kryczynski A Napisano 5 Październik 2016 Napisano 5 Październik 2016 Nie podawaj się idzie Ci bardzo dobrze następnym razem zdasz pozdrawiam Cytuj
Prospector Napisano 5 Październik 2016 Napisano 5 Październik 2016 poszukuje także wszelkich materiałów na autobusy i opisowe Uwierz mi, że jeśli włożysz trochę chęci i pracy, znajdziesz wszystkie zagadnienia, które chcesz i dzięki temu spokojnie zdasz egzamin. To forum to kopalnia wiedzy. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj
ksmoto Napisano 5 Październik 2016 Napisano 5 Październik 2016 witam ja tez mialem to pytanie w krakowie ale poleglem Cytuj
danielg539 Napisano 5 Październik 2016 Napisano 5 Październik 2016 idzie Ci bardzo dobrze następnym razem zdasz pozdrawiam No nie wiem, czy aż tak dobrze biorąc pod uwagę skład zdań krzychu5932, Cytuj
Logen Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Miałem w Krakowie to opisowe napisałem mniej wiecej tak: Przygotowanie pojazdu: 1. cisnienie w oponach 2. pojazd na lawie pomiarowej 3. samochod uruchomiony kierowca w srodku 4. ustalenie wartosci kata pochylenia swiatla "e" zazwyczaj znajduje sie w okolicy reflektora jezeli nie ma to dane katalogowe 5. urzadzenie do regulacji w pozycji "0" Co do badania napisalem ze ustawiam urzadzenie na wysokosci zarowki pamietajac o tym aby znajdowal sie on prostopadle do przodu pojazdu, badam obydwa reflektory a nastepnie zmieniam ustawienie przyrzadu i badam dodatkow swiatla drogowe. Przy badaniu swiatel mijania badam odchylenie świateł oraz zmiane polozenia ustawienia korygujacego w skrajnych pozycjach, przy swiatlach drogowych odchylenie swiatla i swiatlosc. Światlosc przy srednich obrotach silnika. No i trzeba bylo tez napsiac kiedy wynik pozytywny no ale to wszystko jest w ustawie wystarczy ladnie przepisac. Jako ze pytanie bylo rozbudowane o reflektory do ruchu lewostronnego i pisalo ze pojazd posiada zarowki halogenowe to dopisalem ze na reflektorach powinny znajdowac sie odpowiednie oznaczenia HCR luc HC/R dla reflektorw z swiatlem mijania i drogowym oraz HR dla drogowych. A te z ruchem lewostronnym maja strzalke skierowana grotem w prawo . O zadnych homologacjach nie pisalem . A egzamin zdany Cytuj
Prospector Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 A egzamin zdany Z taką pisownią, musiałeś mieć naprawdę farta... Zaświadczenia z badań też bez polskich znaków piszesz ? Cytuj
ksmoto Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Witam koledzy mam prośbę jak by mial ktos pytania opisowe gdzies na kompie to bym prosil na gierlachk@o2.pl bo mi sie konczy termin a opisowka zostala .dzieki z gory pozdrawiam Cytuj
karollo10 Napisano 11 Październik 2016 Napisano 11 Październik 2016 Witam Ja również poprawiałem tylko opisówkę dnia 5.10.2016 o 13.30 W Poznaniu . W czynnościach wstępnych napisałem tak jak kolega Logen, dodałem od siebie tylko sprawdzenie, czy reflektor nie ma uszkodzeń mechanicznych Następnie opisałem sprawdzenie ustawienia świateł mijania, napisałem jakie są dopuszczalne odchyłki w płaszczyźnie pionowej i poziomej Następnie opisałem światła drogowe, pomiar ustawienia świateł, ich odchyłki, pomiar światłości. Napisałem również, że pomiar światłości świateł drogowych należy przeprowadzić na średniej prędkości obrotowej silnika. W dalszym etapie sprawdziłem czy mogą być światła drogowe dodatkowe w załączniku do rozporządzenia o warunkach technicznych ( tabelka) . W tabeli napisane jest , że mogą być 4 światła drogowe Potem napisałem ze suma światłości WSZYSTKICH świateł drogowych nie może być większa niż 225 kcd Napisałem to co powyżej i opisówkę zdałem , obecnie przygotowuje się do egzaminu praktycznego Mam nadzieje, że to co napisałem pomoże innym użytkownikom forum Pozdrawiam Cytuj
adamblonsky Napisano 11 Październik 2016 Napisano 11 Październik 2016 Myśle że pytanie o reflektorach to jedno z prostszych pytań tak że nie ma co narzekać. co do teorii o autobusach to wszystko jest w przepisach trzeba tylko troche poszukać. podsumowując mniej narzekać więcej kuć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi