vvitek Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Dzień dobry, Szanowni koledzy na zaświadczeniu z dodatkowego badania VAT wpisujecie wynik "pozytywny" czy też "bez oceny"? Cytuj
crackers Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 pozytywny,jeśli oczywiście spełnia warunki Cytuj
adam1501 Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 na zaświadczeniu z dodatkowego badania "...Pozycje 1, 2 po przeprowadzeniu badania technicznego pojazdu wypełnia się przez wyraźne skreślenie treści niemającej w danym przypadku zastosowania. W przypadku potwierdzenia przeprowadzenia czynności innych niż badanie techniczne pojazdu pozycje 1 i 2 skreśla się i wypełnia się pkt 2 na drugiej stronie zaświadczenia..." Dz.U.1076 z 2015, legenda pod zaświadczeniem pkt 4. Cytuj
aboz Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 "...Pozycje 1, 2 po przeprowadzeniu badania technicznego pojazdu wypełnia się przez wyraźne skreślenie treści niemającej w danym przypadku zastosowania.Czyli w skrócie każde badanie techniczne kończy się wynikiem. Cytuj
vvitek Napisano 12 Październik 2016 Autor Napisano 12 Październik 2016 Właśnie, a nie ma tutaj zastosowania: W przypadku potwierdzenia przeprowadzenia czynności innych niż badanie techniczne pojazdu pozycje 1 i 2 skreśla się i wypełnia się pkt 2 na drugiej stronie zaświadczenia..." Przecież w pkt 2 wpisuje się "formułkę" i kategorię VATu Cytuj
aboz Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 vvitek, zasadnicze pytanie, na które sobie powinieneś odpowiedzieć to czy badanie-VAT jest badaniem technicznym. Wtedy będziesz wiedział, dlaczego ta formułka nie ma w tym przypadku zastosowania. Cytuj
vvitek Napisano 12 Październik 2016 Autor Napisano 12 Październik 2016 aboz, wg Ciebie jest badaniem technicznym czy też nie? Cytuj
DARIO64 Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Zakładając temat chyba sam sobie udzieliłeś odpowiedzi VAT - wynik badania Od momentu gdy z zaświadczenia zniknęło potwierdzanie art.66 , jak najbardziej trzeba określać wynik w przypadku badania VAT. Cytuj
vvitek Napisano 12 Październik 2016 Autor Napisano 12 Październik 2016 To ja czegoś nie rozumiem, jedni piszą "pozytywny" inni skreślają obie pozycje pisząc "bez oceny". A nie kojarzycie może czy program Patronat nie wyrzucił kiedyś komunikatu przy którejś aktualizacji że należy wpisywać "bez oceny" przy VAT? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Nie patrz na innych nie patrz na program.Patrz na przepisy.Wiedz,że już od jakiegoś czasu każde badanie kończy się wynikiem. Cytuj
DARIO64 Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 inni skreślają obie pozycje pisząc "bez oceny" Bo się u nich przepisy nie przyjęły . nie kojarzycie może czy program Patronat nie wyrzucił kiedyś komunikatu przy którejś aktualizacji że należy wpisywać "bez oceny" przy VAT? Wybranie rodzaju badania załatwiało i załatwia sprawę. Kiedyś zdaje się z automatu skreślało oba punkty , teraz ustawia wynik badania na P . Cytuj
vvitek Napisano 12 Październik 2016 Autor Napisano 12 Październik 2016 Słyszałem opinię że VAT nie jest badaniem technicznym a potwierdzeniem spełnienia wymagań i w tym wypadku należy skreślić P oraz N (badanie bez oceny) i wypełniamy pkt 2. Swoją drogą, co znaczy "u nich przepisy się nie przyjęły" bo jakoś nie może trafić to sformułowanie do mnie? Cytuj
aboz Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 PORD określa katalog badań technicznych. Art. 81 ust. 11 pkt. 7 mówi o badaniu VAT. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Słyszałem opinię że Staraj się, słuchać Ich jak najmniej,,, [ Dodano: 12-10-2016, 09:20 ] co znaczy "u nich przepisy się nie przyjęły To że część diagnostów nie reaguje na kolejne zmiany przepisów, niekiedy nawet od 2004 roku,,, Cytuj
DARIO64 Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Słyszałem opinię że VAT nie jest badaniem technicznym § 1. Badania techniczne polegają na:1) sprawdzeniu, czy pojazd odpowiada warunkom technicznym określonym w: a) ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.4)), ustawie z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 851, z późn. zm.5)), ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, zwanej dalej „ustawą”, ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054, z późn. zm.6)) lub ustawie z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym (Dz. U. Nr 247, poz. 1652, z późn. zm.7)), § 3. 1. Zakres dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 ustawy:.... 12) dla którego określono wymagania techniczne w przepisach ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych lub ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych, ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym – obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia dodatkowych warunków technicznych, w sposób określony w pkt 0 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia oraz w pkt 7 działu I załącznika nr 2 do rozporządzenia; Art. 81... 2. Badania techniczne dzieli się na badania okresowe, badania dodatkowe oraz badania co do zgodności z warunkami technicznymi. ... 11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3–5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd: .. 7) dla którego określono wymagania techniczne w przepisach o podatku od towarów i usług, w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych lub w przepisach o podatku dochodowym od osób prawnych; Cytuj
michal_k Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 "...Pozycje 1, 2 po przeprowadzeniu badania technicznego pojazdu wypełnia się przez wyraźne skreślenie treści niemającej w danym przypadku zastosowania. W przypadku potwierdzenia przeprowadzenia czynności innych niż badanie techniczne pojazdu pozycje 1 i 2 skreśla się i wypełnia się pkt 2 na drugiej stronie zaświadczenia..." I jak zwykle można to rozumieć różnie. W przypadku badania wynik MOŻE, ale NIE MUSI być, natomiast w przypadku innych czynności NIE MOŻE. Jak dla mnie jest to jedna z możliwych dopuszczalnych interpretacji... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 W przypadku badania wynik MOŻE, ale NIE MUSI być, Gdzie tak pisze ? Cytuj
michal_k Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Są badania, w których wynik może "nie mieć zastosowania" - np. ustalenie danych. Ponadto można uznać, że "wynik nie ma zastosowania", bo spełnienie odpowiednich warunków jest wpisane w punkcie 2. Dlatego "nie odrzucam" takich badań. Cytuj
Paprock Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 W przypadku potwierdzenia przeprowadzenia czynności innych niż badanie techniczne pojazdu pozycje 1 i 2 skreśla się i wypełnia się pkt 2 na drugiej stronie zaświadczenia..." - tu jest wyraźny podział na badanie i czynności inne! Badania pochodzą ze zbioru badań i wynik im się należy, a czynności inne pochodzą ze zbioru czynności innych i wynik im się nie należy. Cytuj
Psuj Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Są badania, w których wynik może "nie mieć zastosowania" - np. ustalenie danych. Oczywiście, ale to nie zwalnia diagnosty z określenia wyniku. Ponadto można uznać, że "wynik nie ma zastosowania", Można również uznać, że badania są niepotrzebne - co z tego wynika? Gdzie tak pisze ? Dołączam się do pytania i proszę o wskazania konkretnego zapisu. Cytuj
michal_k Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 proszę o wskazania konkretnego zapisu. Zapis był cytowany. Brzmi "pozycje 1, 2..." i nie wynika z niego, że należy zawsze zostawić 1 lub 2. Może się zdarzyć, że ani 1 ani 2 nie ma zastosowania, więc zostaną wykreślone obie (np. przy ustaleniu danych). Nie uważam, żeby diagnosta wykreślając obie pozycje, postąpił niewłaściwie - jest to dopuszczalna interpretacja przepisu. Cytuj
Paprock Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Wynika! Wynika! Z tego całego przepisu wynika, że treść numer jeden albo ma, albo nie ma zastosowania. To samo z treścią numer dwa, albo ma zastosowanie, albo nie ma zastosowania. Na bank nie chodzi o wybór dwóch treści do kupy! Cytuj
crackers Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 jest to dopuszczalna interpretacja przepisu. ja na początku tak samo do tego podchodziłem jak Tymichal_k, teraz dla świętego spokoju i za większością wypowiadających się tu forumowiczów zmieniłem zdanie.Nie zmienia to faktu,że w/g mnie jedna jak i druga strona ma rację,ale mi się w tym wypadku nie chcę rozbijać kału na atomy mamy wystarczająco problemów Cytuj
michal_k Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 Otóż to - "lepiej" określić wynik, ale nieokreślenie też może być dopuszczalne, bo "nie ma zastosowania". Kwestia interpretacji - ze wskazaniem na określenie Cytuj
Psuj Napisano 12 Październik 2016 Napisano 12 Październik 2016 i nie wynika z niego, że należy zawsze zostawić 1 lub 2. Wiesz co. Ja nie mam siły na kopanie się z koniem. Jak dla Ciebie nie wynika, to sorry ale inne lekcje języka polskiego mieliśmy chyba... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi