demotywator Napisano 21 Październik 2016 Napisano 21 Październik 2016 Witam serdeczne. Moje pytanie dotyczy postępowania w sytuacji zakończenia jakiegokolwiek badania dodatkowego wynikiem negatywnym. Czy postępujemy analogicznie jak w przypadku badania okresowego czyli: -zaświadczenie z negatywnym wynikiem i wpisanymi usterkami -opłata jak za badanie okresowe -14 dni na zgłoszenie się w celu wykonania badania poprawkowego -badanie poprawkowe -zaświadczenie z pozytywnym wynikiem badania -wpis do dowodu -opłata w zależności od ilości i rodzaju usterek + 1 zł cepik Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 21 Październik 2016 Napisano 21 Październik 2016 zakończenia jakiegokolwiek badania dodatkowego wynikiem negatywnym. -opłata jak za badanie okresowe wpis do dowodu Cytuj
Paprock Napisano 21 Październik 2016 Napisano 21 Październik 2016 Spokojnie. Kolega demotywator opisał badanie okresowe i pyta czy tak samo postępować przy dodatkowym. Może lepiej konkretną sytuację zarysować, to łatwiej z odpowiedzią będzie. Cytuj
demotywator Napisano 21 Październik 2016 Autor Napisano 21 Październik 2016 No właśnie spokojnie. Może faktycznie źle się wyraziłem. Postaram się sprecyzować. Chodzi mi głównie o to czy w przypadku negatywnego wyniku badania dodatkowego np. L obowiązuje 14-to dniowy czas na usunięcie usterek i badanie poprawkowe jak w przypadku badania okresowego czy wykonujemy ponownie cały zakres badania dodatkowego L i pobieramy ponownie pełną opłatę. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 21 Październik 2016 Napisano 21 Październik 2016 wykonujemy ponownie cały zakres badania dodatkowego L i pobieramy ponownie pełną opłatę. Cytuj
demotywator Napisano 21 Październik 2016 Autor Napisano 21 Październik 2016 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie tej kwestii. Pozdrawiam. Cytuj
Paprock Napisano 22 Październik 2016 Napisano 22 Październik 2016 Może i ta okey'jka Grzegorza z Łódźi w poniższym znajduje uzasadnienie, nie wiem... Kłócą mi się te zdania w punkcie 6 i wątpię aby dotyczyły tylko i wyłącznie badań okresowych podważając tym samym sens istnienia tabelek usterkowych dla badań dodatkowych. Specjalnie rozdzieliłem enterem te zdania aby podkreślić kiedy dotyczą badania, a kiedy dotyczą okresowego badania: 2. W przypadku gdy w pojeździe stwierdzono usterki istotne, uprawniony diagnosta zamieszcza wpis o nich w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i określa wynik badania technicznego jako negatywny. Uprawniony diagnosta informuje posiadacza pojazdu o konieczności przeprowadzenia badania technicznego pojazdu, o którym mowa w ust. 6. 6. Badania technicznego pojazdu polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów, w którym stwierdzono usterki, dokonuje się w zakresie ich usunięcia, jeżeli w terminie nie dłuższym niż 14 dni od dnia badania sprawdzenia dokonuje stacja, w której te usterki stwierdzono. Po wykonaniu badania polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów uprawniony diagnosta, po stwierdzeniu, że wszystkie usterki zostały usunięte, wpisuje do dowodu rejestracyjnego kolejny termin okresowego badania technicznego. Termin ten jest liczony, począwszy od daty przeprowadzenia badania, w którym stwierdzono te usterki. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 22 Październik 2016 Napisano 22 Październik 2016 kiedy dotyczą badania, a kiedy dotyczą okresowego badania: Masz już taką wiedzę ,że powinieneś się domyśleć ........... Cytuj
Paprock Napisano 22 Październik 2016 Napisano 22 Październik 2016 Widać nie taką, a myślenie to licha moja strona i zawsze boli mnie po tym dekiel. Dlatego proszę o objaśnienie, żebym na przyszłość nie plótł głupotek jak niejaka paniusia z ubezpieczeń w temacie przyczepek. Sorry lecz nie kupuje tej, czy aby na pewno wypływającej z rozporządzenia teorii. Jest przykładowo badanie dodatkowe z artykułu 132 po wypadku, czyli zakres z paragrafu 3 ustępu 1 punktu 2 no i okazuję się, że prawie wszystko w porządku jest, ale niestety bo auto ma lampy po angielsku. Mniejsza o to czy tylne, czy przednie. Co dalej i za ile krok po kroku opisać poproszę począwszy od wyniku, poprzez termin, a na opłacie kończąc. No do samego finału, do uzyskania pozytywnego wyniku. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 22 Październik 2016 Napisano 22 Październik 2016 Kolego Paprock, najważniejsze to wiedzieć "2. Wykonanie dodatkowego badania technicznego pojazdu nie wpływa na termin następnego okresowego badania technicznego pojazdu określonego w dowodzie rejestracyjnym pojazdu." Bo możesz potem zakręcić się jeszcze bardziej.A wyobraź sobie teki przypadek.Badanie dodatkowe L i jest wszystko OK.Nie stwierdzasz żadnych usterek.Określasz wynik P,wystawiasz zaświadczenie.I teraz zobacz jak mówi przepis: § 6. 1. W przypadku gdy w pojeździe nie stwierdzono żadnych usterek lub stwierdzono usterki drobne, uprawniony diagnosta określa wynik badania technicznego pojazdu jako pozytywny i: 1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu; 2) wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu oraz w przypadkach, o których mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, wystawia dokument identyfikacyjny pojazdu; 3) informuje posiadacza pojazdu o rodzaju stwierdzonych usterek drobnych i konieczności ich usunięcia, zamieszczając stosowne adnotacje w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu. Już zrozumiałeś Cytuj
Paprock Napisano 22 Październik 2016 Napisano 22 Październik 2016 No w tym co cytujesz Kolego jest podobne masło maślane do cytatu mojego. W Twoich trzeba wybrać słuszność wpisu do dowodu, wiadomo że nie z badania dodatkowego przecież, a z moich wklejek podobnie wychodzi. W pierwszym zdaniu zarzucili badanie nie wiadomo jakie, a w drugim za okresowe się zabrali. Cóż. Napisali jak napisali zawsze jasno i przejrzyście, a i tak każdy ma swoją rację, interpretację, nadinterpretację. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi