Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. mam taka zawiłość i chciałbym na przyszłość wiedzieć jak się to ma do przepisów prawa. :!:

Na przegląd 1 w kraju przyjechała mi mała terenówka.

wszystko zgodne z dow. rej. oprócz liczby miejsc a mianowicie w aucie są tylko 2 przednie fotele a tylnych niema , wszystkie ślady wskazują że niema ich na pewno od dłuższego czasu (o ile w ogóle tam były) (auto z belgi więc wiadomo jak dowód wygląda)

a w dow. rej mam wpisane 4 osoby.

Ja mam konkretny tok myślenia w tym przypadku ale moje starostwo gdzie auto ma być zarejestrowane ma INNY.

Celowo nie pisze jaki żeby zobaczyć kto ma rację i jak powinno to być załatwione.

Napisano

I wariant:

Niezgodność danych, klient dostaje N, wraca do Belgii skorygować dane lub uzupełni pojazd, tak aby na badaniu był kompletny i zgodny z DR.

II wariant:

Dokonanie zmian konstrukcyjnych - zmiana liczby miejsc.

Napisano

U mnie , to wygląda tak:

Jeśli tak jest jak piszesz, to zmiany kostr. - zmiana ilości miejsc.

Być może klient chce mieć s1=4, wtedy aut i proszę przyjechać poj. kompletnym.

Tak to widzę...

Napisano
I wariant:

Niezgodność danych, klient dostaje N, wraca do Belgii skorygować dane lub uzupełni pojazd, tak aby na badaniu był kompletny i zgodny dow.

nikt do belgi jechał nie będzie :shock:

I wariant:

II wariant:

Dokonanie zmian konstrukcyjnych - zmiana liczby miejsc.

tylko teraz pytanie odnośnie kolejności badań;

- pierwszy jest dip i wpisuje 4 mimo że widzę dwa i następne badanie zmiana konstrukcyjna.

- czy najpierw zmiana żeby wyprostować liczbę miejsc i dopiero dip już na 2 miejsca.

Napisano
- pierwszy jest dip i wpisuje 4 mimo że widzę dwa i następne badanie zmiana konstrukcyjna.

Nie możesz poświadczać nieprawdy.

- czy najpierw zmiana żeby wyprostować liczbę miejsc i dopiero dip już na 2 miejsca.

Tylko i wyłącznie tak.

Napisano

Jeszcze tylko dodam,że muszą być tablice rejestracyjne w tym wypadku :)

Napisano
muszą być tablice rejestracyjne w tym wypadku :)
Nie we wszystkich WK są wymagane :cool:
Napisano

Nie we wszystkich WK są wymagane

Nie wszyscy o tym wiedzą, miałem tel z WK co Pan robi , ustalenie danych robimy bez TR przecież, no cóż ......

Napisano

Jest i III opcja - potraktować to jako błąd w DR, zrobić normalne badanie, napisać w uwagach, że miejsc faktycznie jest tyle a tyle i w wielu WK też to przejdzie.

To zdradź jeszcze jak ten Twój WK chciał żebyś to zrobił?

Napisano

Tylko i wyłącznie połączone badania okresowe+ dodatkowe pod jedną pozycją w rejestrze z 3 zaświadczeniami (zwykłe, DIP, dokument zmian).

Napisano
Jest i III opcja - potraktować to jako błąd w DR, zrobić normalne badanie, napisać w uwagach, że miejsc faktycznie jest tyle a tyle i w wielu WK też to przejdzie.
W ten własnie sposób to robię.W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp
Napisano
W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp

Czyli zapisem w uwagach pomijasz badanie po zmianach? :shock:

Napisano

O ile zmiany były. A jak nie było i DR wystawiono ot tak sobie? W Belgii to akurat wysoce prawdopodobne.

Napisano
A jak nie było i DR wystawiono ot tak sobie?

To literalnie wynik badania N (oczywista omyłka w DR). I dalej postępowanie w WK w sprawie tej pomyłki...

Napisano

Dobrze wiesz, że w większości WK omyłki w DR to pozytywny wynik plus stosowna adnotacja, bo tak kiedyś samo ministerstwie wymyśliło w słynnym elaboracie na kilkadziesiąt punktów...

Napisano
W Belgii to akurat wysoce prawdopodobne.
Nie tylko u nich.Często tez w samochodach/Sprinter,Transporter/z Niemiec...

[ Dodano: 26-10-2016, 19:50 ]

W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp

Czyli zapisem w uwagach pomijasz badanie po zmianach? :shock:

Michał-w tych samochodach nigdy nie było zadnych zmian.... :razz:
Napisano
W ten własnie sposób to robię.W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp

Michał-w tych samochodach nigdy nie było zadnych zmian....

Czyli w uwagach piszesz nieprawdę, a wystarczy ( jak ja )napisać jaka jest faktyczna ilość miejsc,,,

Napisano

No faktycznie trochę nam się @Regan pogubił w zeznaniach :)

Ja miałem na myśli sytuacje, w których po oględzinach pojazdu Diagnosta stwierdza, że przeróbka w nim jest wysoce wątpliwa i prawdopodobnie żadnej zmiany nigdy nie było i zakładamy, że dowód zwyczajnie jest wystawiony błędnie.

Napisano
No faktycznie trochę nam się @Regan pogubił w zeznaniach :)
Nie zagubilem się absolutnie...
Napisano

Raz piszesz, że opisujesz, że właściciel DOKONAŁ ZMIAN, a za chwilę piszesz, że ŻADNYCH ZMIAN NIE BYŁO :?

Napisano

A tak na serio to przykład:

W przypadku gdy pojazd przyjedzie na stacje jako AUTOBUS, a w dowodzie rejestracyjny wpisane jest CIĘŻAROWY, po odpowiedzi klienta że TAKI sprowadził, opisujecie w uwagach i po problemie?

Napisano
przyjedzie na stacje jako AUTOBUS, a w dowodzie rejestracyjny wpisane jest CIĘŻAROWY,

W tym przypadku warto by było znać definicje autobusu w kraju poprzedniej rejestracji, bo tam faktycznie mógł by to być pojazd ciężarowy.

Napisano

A tak na serio,

dotychczas mówiliśmy o ilości miejsc z natury, nie rodzaju pojazdu,,,

Napisano
warto by było znać definicje autobusu w kraju poprzedniej rejestracji, bo tam faktycznie mógł by to być pojazd ciężarowy.

W którym kraju tak jest lub było ?

Napisano

A tak na serio,

dotychczas mówiliśmy o ilości miejsc z natury, nie rodzaju pojazdu,,,

Ja tylko dałem przykład, czy zrobilibyście tak samo w inny przypadku....

Dla mnie, opis zmian albo wycieczka do kraju poprzedniej rejestracji (ale w 99 przypadkach pewnie to zmiana bez zawiadomienia organu rejestrującego)