LOKER00 Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 Witam. mam taka zawiłość i chciałbym na przyszłość wiedzieć jak się to ma do przepisów prawa. Na przegląd 1 w kraju przyjechała mi mała terenówka. wszystko zgodne z dow. rej. oprócz liczby miejsc a mianowicie w aucie są tylko 2 przednie fotele a tylnych niema , wszystkie ślady wskazują że niema ich na pewno od dłuższego czasu (o ile w ogóle tam były) (auto z belgi więc wiadomo jak dowód wygląda) a w dow. rej mam wpisane 4 osoby. Ja mam konkretny tok myślenia w tym przypadku ale moje starostwo gdzie auto ma być zarejestrowane ma INNY. Celowo nie pisze jaki żeby zobaczyć kto ma rację i jak powinno to być załatwione. Cytuj
adam1501 Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 I wariant: Niezgodność danych, klient dostaje N, wraca do Belgii skorygować dane lub uzupełni pojazd, tak aby na badaniu był kompletny i zgodny z DR. II wariant: Dokonanie zmian konstrukcyjnych - zmiana liczby miejsc. Cytuj
eborg Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 U mnie , to wygląda tak: Jeśli tak jest jak piszesz, to zmiany kostr. - zmiana ilości miejsc. Być może klient chce mieć s1=4, wtedy aut i proszę przyjechać poj. kompletnym. Tak to widzę... Cytuj
LOKER00 Napisano 26 Październik 2016 Autor Napisano 26 Październik 2016 I wariant:Niezgodność danych, klient dostaje N, wraca do Belgii skorygować dane lub uzupełni pojazd, tak aby na badaniu był kompletny i zgodny dow. nikt do belgi jechał nie będzie I wariant: II wariant: Dokonanie zmian konstrukcyjnych - zmiana liczby miejsc. tylko teraz pytanie odnośnie kolejności badań; - pierwszy jest dip i wpisuje 4 mimo że widzę dwa i następne badanie zmiana konstrukcyjna. - czy najpierw zmiana żeby wyprostować liczbę miejsc i dopiero dip już na 2 miejsca. Cytuj
michal_k Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 - pierwszy jest dip i wpisuje 4 mimo że widzę dwa i następne badanie zmiana konstrukcyjna. Nie możesz poświadczać nieprawdy. - czy najpierw zmiana żeby wyprostować liczbę miejsc i dopiero dip już na 2 miejsca. Tylko i wyłącznie tak. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 Jeszcze tylko dodam,że muszą być tablice rejestracyjne w tym wypadku Cytuj
aboz Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 muszą być tablice rejestracyjne w tym wypadku Nie we wszystkich WK są wymagane Cytuj
mirek.g Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 Nie we wszystkich WK są wymagane Nie wszyscy o tym wiedzą, miałem tel z WK co Pan robi , ustalenie danych robimy bez TR przecież, no cóż ...... Cytuj
blakop Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 Jest i III opcja - potraktować to jako błąd w DR, zrobić normalne badanie, napisać w uwagach, że miejsc faktycznie jest tyle a tyle i w wielu WK też to przejdzie. To zdradź jeszcze jak ten Twój WK chciał żebyś to zrobił? Cytuj
markes30 Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 - pierwszy jest dip i wpisuje 4 mimo że widzę dwa i następne badanie zmiana konstrukcyjna.- czy najpierw zmiana żeby wyprostować liczbę miejsc i dopiero dip już na 2 miejsca. Tylko i wyłącznie połączone badania okresowe+ dodatkowe pod jedną pozycją w rejestrze z 3 zaświadczeniami (zwykłe, DIP, dokument zmian). Cytuj
Regan55 Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 Jest i III opcja - potraktować to jako błąd w DR, zrobić normalne badanie, napisać w uwagach, że miejsc faktycznie jest tyle a tyle i w wielu WK też to przejdzie. W ten własnie sposób to robię.W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp Cytuj
michal_k Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp Czyli zapisem w uwagach pomijasz badanie po zmianach? Cytuj
blakop Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 O ile zmiany były. A jak nie było i DR wystawiono ot tak sobie? W Belgii to akurat wysoce prawdopodobne. Cytuj
michal_k Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 A jak nie było i DR wystawiono ot tak sobie? To literalnie wynik badania N (oczywista omyłka w DR). I dalej postępowanie w WK w sprawie tej pomyłki... Cytuj
blakop Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 Dobrze wiesz, że w większości WK omyłki w DR to pozytywny wynik plus stosowna adnotacja, bo tak kiedyś samo ministerstwie wymyśliło w słynnym elaboracie na kilkadziesiąt punktów... Cytuj
Regan55 Napisano 26 Październik 2016 Napisano 26 Październik 2016 W Belgii to akurat wysoce prawdopodobne.Nie tylko u nich.Często tez w samochodach/Sprinter,Transporter/z Niemiec... [ Dodano: 26-10-2016, 19:50 ] W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp Czyli zapisem w uwagach pomijasz badanie po zmianach? Michał-w tych samochodach nigdy nie było zadnych zmian.... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 27 Październik 2016 Napisano 27 Październik 2016 W ten własnie sposób to robię.W uwagach wpisuję ze ostatni własciciel na terenie x lub y dokonał zmiany ilosci miejsc siedzacych...itp Michał-w tych samochodach nigdy nie było zadnych zmian.... Czyli w uwagach piszesz nieprawdę, a wystarczy ( jak ja )napisać jaka jest faktyczna ilość miejsc,,, Cytuj
blakop Napisano 27 Październik 2016 Napisano 27 Październik 2016 No faktycznie trochę nam się @Regan pogubił w zeznaniach Ja miałem na myśli sytuacje, w których po oględzinach pojazdu Diagnosta stwierdza, że przeróbka w nim jest wysoce wątpliwa i prawdopodobnie żadnej zmiany nigdy nie było i zakładamy, że dowód zwyczajnie jest wystawiony błędnie. Cytuj
Regan55 Napisano 27 Październik 2016 Napisano 27 Październik 2016 No faktycznie trochę nam się @Regan pogubił w zeznaniach Nie zagubilem się absolutnie... Cytuj
blakop Napisano 27 Październik 2016 Napisano 27 Październik 2016 Raz piszesz, że opisujesz, że właściciel DOKONAŁ ZMIAN, a za chwilę piszesz, że ŻADNYCH ZMIAN NIE BYŁO Cytuj
LimonQ Napisano 29 Październik 2016 Napisano 29 Październik 2016 A tak na serio to przykład: W przypadku gdy pojazd przyjedzie na stacje jako AUTOBUS, a w dowodzie rejestracyjny wpisane jest CIĘŻAROWY, po odpowiedzi klienta że TAKI sprowadził, opisujecie w uwagach i po problemie? Cytuj
danielg539 Napisano 29 Październik 2016 Napisano 29 Październik 2016 przyjedzie na stacje jako AUTOBUS, a w dowodzie rejestracyjny wpisane jest CIĘŻAROWY, W tym przypadku warto by było znać definicje autobusu w kraju poprzedniej rejestracji, bo tam faktycznie mógł by to być pojazd ciężarowy. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 29 Październik 2016 Napisano 29 Październik 2016 A tak na serio to przykład: A tak na serio, dotychczas mówiliśmy o ilości miejsc z natury, nie rodzaju pojazdu,,, Cytuj
DARIO64 Napisano 29 Październik 2016 Napisano 29 Październik 2016 warto by było znać definicje autobusu w kraju poprzedniej rejestracji, bo tam faktycznie mógł by to być pojazd ciężarowy. W którym kraju tak jest lub było ? Cytuj
LimonQ Napisano 29 Październik 2016 Napisano 29 Październik 2016 A tak na serio to przykład: A tak na serio, dotychczas mówiliśmy o ilości miejsc z natury, nie rodzaju pojazdu,,, Ja tylko dałem przykład, czy zrobilibyście tak samo w inny przypadku.... Dla mnie, opis zmian albo wycieczka do kraju poprzedniej rejestracji (ale w 99 przypadkach pewnie to zmiana bez zawiadomienia organu rejestrującego) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi