Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Polecam bardzo ciekawa lektura, znalazłem nawet definicję FURGON.

Myślę że napewno przyda się diagnostom, powinien umożliwić jednoznacznie ustalić szczegółowe dane konkretnego pojazdu.

Napisano

Materiały bardzo pomocne w definiowaniu niektórych pojęć,szkoda że nie mogę kliknąć w pomógł :)

Napisano

Ja tylko dodam, że jest on w części niekodowanej patronatu, a kolega podając link reklamuje patronat i nie nastąpiło żadne łamanie praw autorskich. A i oczywiście w konkursie punkciki są przyznane.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Co prawda kolega nie powiniem tu niczego reklamować, ale czego się nie robi dla diagnostów. :lol:

Ps. Punkciki czywiście też przyznaję :D

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano
tu niczego reklamować, ale czego się nie robi dla diagnostów

To nie jest reklama i nie chodziło o ITS, a o treść.

Napisano

W takiej czy innej formie - jest :D

Ale czy ja coś mówię ? Gdybym miał wątpliwości, już dawno zdjąłbym to z forum. :mrgreen:

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Napisano
już dawno zdjąłbym to z forum

Ja też :mrgreen:

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

• 2 months later...
Napisano

I ja tez(jeżeli o ten temat) Dostałem pismo ITS cytat:W związku z wątpliwościami zgłaszanymi do biuraPatronat ITS nad SKP dotyczącmi określenia podrodzaju pojazdu, dła którego określono wymagania tech. w przepisach ustawy z dn.11- marca-2004. o podatku od towarów i usług(Dz.U. Nr54,poz. 535 oraz Nr 14, poz.113 i Nr 90, poz.756)

"Furgon"to -"samochód ciężarowy z osobną kabiną kierowcy i pasażerów, oraz

z nadwoziem zamkniętym z drzwiami,o przestrzeni ładunkowej trwale obudowanej"

Nawet nie mam zamiaru cytować tego pisma dalej :P

Napisano

A może zamiast się zrażać do definicji z katalogu ITS, należałoby ją dokończyć : " Może to być również jednolite nadwozie z wydzieloną kabiną kierowcy i pasażerów, tzw. furgon zintegrowany lub van." - koniec cytatu. Co tu szanownym kolegom nie pasuje? Czy ktoś mógłby wskazać coś bardziej pomocnego dla diagnostów wykonujących tzw. badania VAT? Przecież to jest definicja odnosząca się do zdecydowanej większości małych "dostawczaków", badanych w Okręgówkach pod kątem Twój post jest niezgodny z zasadami - popraw, co masz do poprawienia - inaczej dostajesz ostrzeżenie ! nych określeń zawartych w ustawie o VAT.

Napisano

Definicje katalogu ITS niepodobają się chyba tym co nie pracują na okręgówkach

i z tych definicji oraz katalogu typomarek pojazdów nie korzystają.

Ja bardzo często z tego korzystam.

Myślę że takie posty to nie reklama a koleżęńska pomoc niezbędna w naszej pracy.

Ja korzystam ze wszystkich możliwych żródeł i pomocy.

Najważniejsze aby jak najmniej popełniać błędów.

Napisano
Myślę że takie posty to nie reklama a koleżęńska pomoc niezbędna w naszej pracy.

Dzięki. Ja wcale nie chciałem nic reklamować tylko zamieścić pomocny materiał, ale co na niektórych kolegów ITS działa jak płachta na byka.

a kolega podając link reklamuje patronat

kolega nie powiniem tu niczego reklamować

Pozdrawiam

Napisano

W takiej czy innej formie - jest

Ale czy ja coś mówię ? Gdybym miał wątpliwości, już dawno zdjąłbym to z forum.

Drążysz i drążysz - o co ci właściwie chodzi ? Przeczytaj to, co napisaliśmy z Psujem kilka postów wyżej i daj już spokój. Zaczyna sie weekend !! :mrgreen::mrgreen:

• 11 years later...
Napisano

Wracając do katalogu ITS;

chciałbym prosić o kontakt kogoś, kto pracuje w skp pod patronatem ITS-u, bądź ma dostęp do tego katalogu ?

Dzięki,,,