Mecher Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 To nie ja go widzę na badaniu, to nie ja widzę co tam w ZDR z datami powypisywane, i skąd ściągnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 24 minuty temu, Mecher napisał: to nie ja widzę co tam w ZDR z datami powypisywane, i skąd ściągnięte. A jakie to ma znaczenie dla taxi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik_z Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 (edytowane) Trochę stare, ale jak widać się da: https://gazetakrakowska.pl/po-olkuszu-jezdzi-czarna-taksowka-jak-z-ulic-londynu-jedyna-taka-w-polsce/ar/11922228 Jak warunki spełnia to w czym problem? Edytowane 14 Wrzesień 2021 przez dominik_z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 3 godziny temu, michal_k napisał: A jakie to ma znaczenie dla taxi? Dla pojazdu z Australii chyba ma. Tak samo jak data pierwszej rejestracji dla pojazdu z GB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 2 minuty temu, Mecher napisał: Dla pojazdu z Australii chyba ma. Tak samo jak data pierwszej rejestracji dla pojazdu z GB To ma znaczenie dla warunków "ogólnych", a nie dodatkowych taxi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 Jeśli pojazd zarejestrowany już w kraju, to skąd ten dylemat z położeniem kierownicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 Pojazd jest już zarejestrowany w kraju. Przyjeżdża na dodatkowe badanie taxi,ma taksometr, oznaczenia itd. Czyli możemy dać wynik pozytywny-tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 14 Wrzesień 2021 Share Napisano 14 Wrzesień 2021 (edytowane) Jak spełnia warunki dla taxi Edytowane 14 Wrzesień 2021 przez Mecher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 §24 w 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logen Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Z innej beczki. Czy są jakieś przeciwskazania żeby pojazd miał zarówno TAXI i L ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Formalnie nie ale z praktycznego punktu widzenia jakoś słabo to widzę, tz. instruktor po pracy dorabia jako taksówkarz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logen Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Na to wygląda... ciekawie to będzie wyglądać, jak zamówisz sobie bolta/ubera a tutaj podjedzie samochodzik oklejony w nazwę OSK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 A reszta kursantów na drugim siedzeniu jak w radiowozie, tylko blokadę drzwi założyć, przyda się też na niektórych pasażerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Ciekawie będzie jak kursantowi z taksometru zaśpiewa za kurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logen Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Kurde jakbym z imprezy taką taksówką wracał to na 100% sam bym hamował I to jeszcze z Gazem... ile ja za to pieniędzy wziąłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Osobiście widzę problem w dodatkowych "pedałach" na miejscu pasażera z przodu - w/g mnie to dyskwalifikuje taki melanż - pasażer nie może mieć wpływu na kierowaniem pojazdu - co innego instruktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 8 minut temu, IVVO napisał: pasażer nie może mieć wpływu na kierowaniem pojazdu - co innego instruktor Czyli w pojeździe nauki jazdy(chwilowo nie wykorzystywanym do nauki) na siedzeniu pasażera z przodu może siedzieć jedynie instruktor? Jakaś podstawa prawna na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 A taki pierwszy z brzegu Art. 66. 1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego: 1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Jakoś mnie to nie przekonuje. Nie ma w przepisach zakazu przewożenia pasażera innego niż instruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 Czyli zdajesz się na łaskę pasażera jako kierowca takiego pojazdu - a o tym mówi 66 - stwarzasz potencjalne zagrożenie jeśli pasażer świadomie lub nie użył by dodatkowego urządzenia wpływającego na twoją decyzję jako kierowcy. I dziwię się ze jeszcze władza się za to nie wzięła - nie ma wytłumaczenia z takiego postępowania - a sąd /bo tam by sie sprawa skończyła/ przyznał by rację władzy. Na tylnej kanapie nie widzę problemu - nawet pszczoły luzem mogą być / byle w pasach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Wrzesień 2021 Share Napisano 28 Wrzesień 2021 37 minut temu, IVVO napisał: zyli zdajesz się na łaskę pasażera jako kierowca takiego pojazdu - a o tym mówi 66 - stwarzasz potencjalne zagrożenie jeśli pasażer świadomie lub nie użył by dodatkowego urządzenia wpływającego na twoją decyzję jako kierowcy. A jeśli pasażer pociągnie "ręczny" to nie będzie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 (edytowane) Albo wyciągnie kluczyk. Trochę za daleko chwilami idziemy... Edytowane 29 Wrzesień 2021 przez adam1501 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Tak sobie myślę że z logicznego punktu widzenia @IVVO ma trochę racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Nom może być ciekawie...zwłaszcza gdy "wesoła ferajna" zamówi transport z imprezy takim taxi z pedałem hamulca pod nogą? No ale cóż,chyba klient raczej liczy się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 (edytowane) 38 minut temu, yogi1984 napisał: (...) zamówi transport z imprezy takim taxi z pedałem hamulca pod nogą Podobnie jak całe życie jeździłeś " manualem " i raptownie trza jechać " automatem ". Edytowane 29 Wrzesień 2021 przez leski66 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi