wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 dzien dobry drodzy koledzy posiedziałem nad dziennikiem ustaw i zasięgnołem informacji u zródła co do zaswiadczeń dziennik ustaw z 10,06,2015 poz 776 wklejam ten akurat kawałek o zaswiadczeniach z badań § 6. 1. W przypadku gdy w pojeździe nie stwierdzono żadnych usterek lub stwierdzono usterki drobne, uprawniony diagnosta określa wynik badania technicznego pojazdu jako pozytywny i: 1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu; 2)10) wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu oraz w przypadkach, o których mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, wystawia dokument identyfikacyjny pojazdu; 3)10) informuje posiadacza pojazdu o rodzaju stwierdzonych usterek drobnych i konieczności ich usunięcia, zamieszczając stosowne adnotacje w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu. .... 10. Na wniosek posiadacza pojazdu uprawniony diagnosta zatrudniony w stacji kontroli pojazdów wydaje na podstawie rejestru duplikat zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu. 11. Na wniosek posiadacza pojazdu, w przypadkach gdy istnieje taka możliwość, wydawany jest mu wydruk potwierdzający wynik pomiarów wykonanych podczas badania technicznego. wiec gdzie tu pisze kolego blakop orginał gdzie pisze każdemu kolego aboz sami najpierw sprawdzcie swoje dane a potem pouczajcie i ukazujcie swoją błędną wiedzą co do przepisów. [ Dodano: 16-01-2017, 07:45 ] a co do usterek podczas dabania ja wyjae klientowi zawszse zaświadczenie ale zgodnie z przepisami 2. W przypadku gdy w pojeździe stwierdzono usterki istotne, uprawniony diagnosta zamieszcza wpis o nich w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i określa wynik badania technicznego jako negatywny. Uprawniony diagnosta informuje posiadacza pojazdu o konieczności przeprowadzenia badania technicznego pojazdu, o którym mowa w ust. 6. 6. Badania technicznego pojazdu polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów, w którym stwierdzono usterki, dokonuje się w zakresie ich usunięcia, jeżeli w terminie nie dłuższym niż 14 dni od dnia badania sprawdzenia dokonuje stacja, w której te usterki stwierdzono. Po wykonaniu badania polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów uprawniony diagnosta, po stwierdzeniu, że wszystkie usterki zostały usunięte, wpisuje do dowodu rejestracyjnego kolejny termin okresowego badania technicznego. Termin ten jest liczony, począwszy od daty przeprowadzenia badania, w którym stwierdzono te usterki.
Mecher Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 ... posiedziałem nad dziennikiem ustaw i zasięgnołem informacji u zródła co do zaswiadczeń ... Żródło chyba trochę przymarzło , bo do pytania Czy wydajecie zaświadczenia do badań technicznych ?Chodzi o to jak robicie badanie techniczne wbijacie w dowodzie pieczątke to dajecie klientowi zaświadczenie do badania technicznego? (pisze o sytuacji kiedy nie kończy sie miejsce na wbitki) Dostałeś odpowiedż, nawet sam zacytowałeś. Więc czego nie rozumiesz w stwierdzeniu ... 1. W przypadku gdy w pojeździe nie stwierdzono żadnych usterek lub stwierdzono usterki drobne, uprawnionydiagnosta określa wynik badania technicznego pojazdu jako pozytywny i: 1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu; 2) wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu oraz w przypadkach, o których mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, wystawia dokument identyfikacyjny pojazdu ? Masz wystawić zaświadczenie do każdego badania gdy nie stwierdzono usterek lub stwierdzono usterki drobne. Dlaczego zaczynasz od pkt.10 a nie od początku ? Badanie tez zaczynasz od wykonania wpisu w DR ? Ten temat pewnie też zostanie zablokowany ...
DARIO64 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 zasięgnołem informacji u zródła Czyli gdzie ,w Ministerstwie ? wiec gdzie tu pisze kolego blakop orginał A wiesz kiedy wydaje się duplikat ? Bo najczęściej w przypadku zgubienia oryginału . 10. Na wniosek posiadacza pojazdu uprawniony diagnosta zatrudniony w stacji kontroli pojazdów wydaje na podstawie rejestru duplikat zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu. Przychodzi klient po duplikat bo zgubił DR - po to jest ten zapis.
adam1501 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 wiec gdzie tu pisze kolego blakop orginałgdzie pisze każdemu kolego aboz Słabo szukałeś, bo aby wystawić duplikat to klient musiał najpierw otrzymać oryginał na podstawie: "...Po zakończeniu przeprowadzania badania technicznego pojazdu uprawniony diagnosta niezwłocznie dokonuje wpisu o wyniku tego badania do rejestru badań technicznych pojazdów, zwanego dalej „rejestrem”, a także dokonuje wpisu do dowodu rejestracyjnego pojazdu oraz wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu..." § 4 zakresu i sposobu... Po każdym BT jesteś zobowiązany wydać klientowi zaświadczenie, które będzie oryginałem. Natomiast jak klient jeszcze raz przyjdzie na stację to jesteś zobowiązany na jego wniosek wydać duplikat lub kopię.
wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Autor Napisano 16 Styczeń 2017 pisze wystawia a nie wydeje wystawia drukuje
blakop Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 No właśnie - gdzie jest to źródło? I jeszcze mi napisz jak w takim razie wystawiasz te zaświadczenia w takim razie.
wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Autor Napisano 16 Styczeń 2017 czym wiecej papieru tym czystszy tyłek lepiej wydać jedno zaświadczenie wiecej a pytałem dlatego ze jak przyjdzie PAN Z KONTROLI żebym nie był zaskoczony dzwoniłem do pana prawnika co zajmuje sie stacjami kontroli numer dostałem w WK
adam1501 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 pisze wystawia a nie wydeje wystawia drukuje To jak realizujesz ten zapis: "...§ 6. 1. W przypadku gdy w pojeździe nie stwierdzono żadnych usterek lub stwierdzono usterki drobne, uprawniony diagnosta określa wynik badania technicznego pojazdu jako pozytywny i: 2)10) wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu oraz w przypadkach, o których mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, wystawia dokument identyfikacyjny pojazdu;..."
adam1501 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 wystawia a wydaje dwa inne słowa Powiedz jak realizujesz ten zapis i z czym wysyłasz klienta do WK?
blakop Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 No właśnie o to chciałem zapytać. Co np. z dokumentem identyfikacyjnym pojazdu niezbędnym do rejestracji wszak. O nim też przepisy nie mówią "drukuje", wydaje". To z czym od Ciebie do tej pory ludzie szli do rejestracji w takim przypadku? Jak widać niektórzy chcieli by referatu i opinii co najmniej Trybunału Konstytucyjnego na temat tego co to znaczy "wystawić" jakiś dokument. Doprawdy nie przypuszczałem, że są wśród nas "magicy", którzy na hasło "wystaw dokument" dorobią teorię, że wcale nie oznacza to jego fizycznego przekazania danej osobie.
crackers Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 czyli wystawiasz DIP,ale go nie wydajesz,tak to mamy rozumieć
adam1501 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 A w takim przypadku to już w ogóle hardkorowy temat, bo ustawodawca nawet nie wspomina o wydaniu, wystawieniu... "...W przypadku braku miejsca na kolejne wpisy terminów następnego badania technicznego pojazdu w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie uprawniony diagnosta dokonuje takiego wpisu w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu..."
wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Autor Napisano 16 Styczeń 2017 mówimy o badaniu z wynikiem pozytywnym bez usterke bez zapisów w uwagach zwykłe badanie okresowe z pieczątką w dowodzie a nie badanie z usterkami z brakiem miejsca z adnotacjami do wpisania w dowodzie rej. dla US prosze o przeczytanie pytania z wczesniejszego mojego postu
ARTUR2214 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 wystawia a wydaje dwa inne słowa Kolego prosze -to czym sie te słowa rożnia w Twoim postępowaniu wystawia to.... wydaje to ...
blakop Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 A to gdzie jest w przepisach ta magiczna różnica, że jak są usterki, brak miejsca, adnotacje do DR to jednak słowo "wystawia" rozumiesz jako "wydaje", a kiedy indziej nie? No i nie określiłeś się co z tym DIPem. Jego zgodnie z cytowanymi przepisami też się tylko "wystawia". Co dalej? Koledzy dali Ci tylko przykład, kiedy zaświadczenie z badania może się przydać, kiedy jest wręcz konieczne, co nie zmienia faktu, że w świetle przepisów każde badanie ma się zakończyć zaświadczeniem w kieszeni właściciela i tyle. Są tacy, co tego nie robią bo im się nie chce, bo papieru im szkoda, albo toneru w drukarce. Ale oni chociaż wiedzą, że taki obowiązek istnieje. U Ciebie przeraża to, że nie masz o tym pojęcia, że od lat taki obowiązek istnieje, a jak już KILKAKROTNIE podano Ci ten przepis na tacy - przepis zawarty w jednym prostym zdaniu - to dorabiasz jakieś chore teorie...
wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Autor Napisano 16 Styczeń 2017 to nie moje teorie tylko dziennik ustaw jest tak zapisany orginał zaswiadczenia mamy w rejestrze a my mozemy duplikaty drukować a prawnik powiedział jedną ważną rzecz co do reszty chodzi o INTERPRETACJE i tu jest problem jak z wszystkim w naszym prawie JAK Z WK U JEDNEGO PRZEJDZIE A DRUGI ZA TO SAMO DOSTANIE OPR Z WK co do reszty każdy robi jak uważa (KAŻDY DBA O SWÓJ TYŁEK) ja sie tylko pytałem was kolegów doswiadczonych jak powinno byc [ Dodano: 16-01-2017, 09:44 ] DZIEKUJE ZA DYSKUSCJE PROSZE O ZAMKNIECIE TEMATU
blakop Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 ja sie tylko pytałem was kolegów doswiadczonych jak powinno byc To POMYŚL choć przez chwilę i będziesz wiedział. Ten sam zapis "wystawia" raz traktujesz jako wystawia w formie bliżej nieokreślonej, ale nie do ręki klienta, a innym razem jednak tak. Dlaczego? Nie potrafisz tego wyjaśnić. Nie odpowiedziałeś, dlaczego DIP jednak dajesz klientowi do ręki, a zaświadczenie ze zwykłego badania już nie, skoro prawodawca obie czynności określił mianem WYSTAWIA. Słuchaj dalej prawników to daleko zajdziesz. [ Dodano: 16-01-2017, 09:55 ] Jeszcze jedno - prowadzenie rejestru jest obowiązkiem od lat. Po co w takim razie te 3 lata temu wprowadzono cytowany tu przepis o WYSTAWIANIU zaświadczeń, skoro w Twoim odczuciu nic on do sprawy nie wnosi? Może ten Twój "prawnik" odniósł by się do tych spraw?
wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Autor Napisano 16 Styczeń 2017 ustawa § 10. Traci moc rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach (Dz. U. Nr 155, poz. 1232 oraz z 2011 r. Nr 104, poz. 604).
blakop Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 Jak bym jeszcze wiedział co chcesz przez ten cytat powiedzieć...
wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Autor Napisano 16 Styczeń 2017 ja sie nie pytam jak było kiedys a wnosi to że każdy ma mieć program i rejestr cyfrowy (który wysyłamy do cepiku jak trzeba na nośniku przekazujemy do WK , starostwa ,policji lub innych organów kontrolujących) a wydruk tylko jest potwierdzeniem wykonania badania w rejestrze wydawany do konkretnych badań lub dla niektórych do wszystkich badań kolego blakop koniec tematu pozdrawiam
Paprock Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 wolciodd, na ale obecnie 2017 jest. Troszkę pozmieniało się od 2009.
DARIO64 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 Jak bym jeszcze wiedział co chcesz przez ten cytat powiedzieć... Chyba to że kolega nie odróżnia ustawy od rozporządzenia. [ Dodano: 16-01-2017, 10:14 ] wnosi to że każdy ma mieć program Literalnie to tam jest słowo "może" .
wolciodd Napisano 16 Styczeń 2017 Autor Napisano 16 Styczeń 2017 to prosze wskażcie stację która nie ma programu i jak wysyła dane do cepiku zgodnie z prawem oki błedne koło koniec tematu [ Dodano: 16-01-2017, 10:19 ] jaki przekaże inną drogą niz elektronicznie i w pewnym formacie pliku CEPIK
biker100 Napisano 16 Styczeń 2017 Napisano 16 Styczeń 2017 orginał zaswiadczenia mamy w rejestrze co ty za bzdury wypisujesz???? w rejestrze gromadzisz dane określone w rozrządzeniu niezbędne do wystawienia zaświadczenia.
Rekomendowane odpowiedzi