Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mogę ustalić jakie tam mają terminy obt , może ktoś coś? Możliwe że pierwsze od nowego po 4 latach ?

Napisano
pierwsze od nowego po 4 latach

Nie wiem jak w Czechach, ale we Francji tak jest.

Napisano
może ktoś coś?

No może :)

§ 40

okresowe przydatności do ruchu drogowego

(1) Operator pojeździe drogowym dostarcza kontroli technicznej:

"a) dla samochodów osobowych, ciężarówek, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3500 kg, motocykl, przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3500 kg, z wyjątkiem bez hamulca, której dopuszczalna masa nie przekraczająca 750 kg, co najmniej w ciągu czterech lat od daty pierwszej rejestracji pojazdu drogowego w rejestrze pojazdów (zwany dalej "rejestracja pojazdu drogowego"), a następnie regularnie, najpóźniej w terminie dwóch lat,"

A tu pełny tekst (dla potomnych się może przyda :) , może będzie też pomocne do zmian w naszych przepisach...)

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-56

Napisano

Z załącznika wynika, że Czesi są bardzo liberalni jeśli chodzi o terminy OBT.

Napisano
Ale O1 podlegają pod OBT

Tez to zauważyłem. Ale sumarycznie to średnio pewnie wyjdzie o 50% mniej OBT jak u nas. Ciekawe jak z autami zasilanymi gazem? Czy są jakieś kraje w Europie, co zmieniły interwały OBT w przypadku aut zasilanych gazem? Decyzji na zbiornik gazu tez pewnie nikt nie wymaga.

Napisano
Decyzji na zbiornik gazu tez pewnie nikt nie wymaga.
Po co skoro zbiornik ma termin ważności i w wielu krajach UE wystarczy coś na rodzaj naszej homologacji montażu. Diagnosta już się nie bawi w sprawdzanie czegoś, co ktoś już sprawdził. Po upływie ważności zbiornika montuje się nowy i po problemie.
Napisano
Po co skoro zbiornik ma termin ważności

Ja to dobrze wiem ale ustawodawca ma nieco inne zdanie :?

To mniej więcej tak jak by kupić chleb w sklepie spożywczym i pomimo, że na opakowaniu jest data przydatności do spożycia to sprzedawca musiał by jeszcze dać na to pisemną gwarancję - takie rzeczy tylko w naszym kraju :razz: