Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Przewożenie oświetlonego ładunku - dozwolone czy zabronione

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM

Jako konstruktor firmy wykonującej zabudowy pojazdów , otrzymałem zapytanie ofertowe od naszego klienta na wykonanie pojazdu typu platforma, na którym będzie przewożony ładunek w postaci skrzyni z podświetlonymi bokami.

Jakiś rok temu założyłem podobny temat, wówczas klient chciał aby to pojazd był oświetlany ( jego boki) a to nie było możliwe ze względu na bardzo jasne warunki techniczne pojazdu które określały rodzaj oświetlenia pojazdu - i nie było możliwe zarejestrowanie takiego pojazdu

Pytanie czy są jakieś ograniczenia, bądź przepisy uniemożliwiające przewożenie takiego typu ładunku na terenie Państwa Polskiego.

Sam pojazd (3,5T) będzie przystosowany do przewożenia ładunków i będzie posiadał wszelkie niezbędne mocowania, oraz oświetlenie określone prawami ruchu drogowego oraz określone warunkami technicznymi pojazdów.

Przewożony ładunek będzie mocowany za pomocą zatrzasków do platformy pojazdu, będzie miał kształt prostokąta oraz boki pokryte półprzeźroczystym materiałem, na którym będą widniały reklamy.

W pierwszej opcji, wewnątrz skrzyni będzie znajdowało się źródło światła o regulowanym natężeniu. W czasie jazdy w dzień światło będzie wygaszone, natomiast w czasie jazdy w nocy światło byłoby w niewielkim stopniu zapalone, aby reklama była widoczna.

Druga opcja to tylko i wyłącznie skrzynia z reklamą, nie podświetlana w żaden sposób.

Załączam zdjęcie takiego pojazdu.

Czy ktokolwiek mógłby mnie skierować na poprawną drogę, gdzie uzyskać potwierdzenie czy poruszanie się z takim ładunkiem nie będzie naruszało żadnych przepisów?

Napisano
Czy ktokolwiek mógłby mnie skierować na poprawną drogę, gdzie uzyskać potwierdzenie czy poruszanie się z takim ładunkiem nie będzie naruszało żadnych przepisów?

Ja tam nie wiem, ale w ustawie PoRD są pewne zapisy np.

Rozdział 5

Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach

Oddział 1

Przepisy porządkowe

Art. 45.

1. Zabrania się:

7) umieszczania na drodze lub w jej pobliżu urządzeń wysyłających lub odbijających światło w sposób powodujący oślepienie albo wprowadzających w błąd uczestników ruchu;

Kwestie interpretacji pozostawiam prawnikom i biegłym sądowym...

I jeszcze do poczytania

http://drogipubliczne.eu/reklamy-led-przy-drogach-publicznych

Napisano
czy poruszanie się z takim ładunkiem nie będzie naruszało żadnych przepisów?
to raczej pytanie do służb które dokonują kontroli na drodze ,jak one będą to interpretować i jak do tego podejdą -a jak nie raz widać poruszające się choinki i przody samochodów wyposażone w ogrom świateł - im to nie przeszkadza :shock: ...
Napisano

Dokładnie tak samo pomyślałem - wydział transportu drogowego powinien wiedzieć najlepiej. Skierowałem tam ok 20 próśb o opinię -ostatnio odezwał się pan,który powiedział, że najlepiej znaleźć kogoś kto czymś takim jeździ i po prostu zapytać jak on obszedł przepisy....

MAsakra....

Napisano
zapytać jak on obszedł przepisy....

Jawne namawianie do łamania przepisów. :razz:

Napisano
najlepiej znaleźć kogoś kto czymś takim jeździ i po prostu zapytać jak on obszedł przepisy....

A cóż tu obchodzić? Zbudować wg uznania i śmigać. Na SKP poczta i tak przyklepie, a kontrola ruchu drogowego nawet nie ma pojęcia o co chodzi, a skoro jedzie i ma ważne BT to znaczy może.

Napisano

Po co od razu ten chory lament z pocztą? Przecież SKP nie ma nic do badania ładunku.

Napisano

Ponieważ znając życie, konstrukcja wraz z oświetleniem będzie stała. Klient nie zdemontuje jej na czas badania, ponieważ to zawartość będzie się zmieniać a nie konstrukcja. Dlatego wielu diagnostów będzie miało dylemat, a poczta w imię statystyki nawet się nie zająknie.

Wywód oczywiście czysto teoretyczny nie widząc konstrukcji - nie widzę załącznika z pierwszego postu.

Napisano

A jaka jest różnica między ładunkiem, a konstrukcją stałą wg Ciebie?

Jak na mój gust jeśli będzie to mądrze zrobione będzie to mogło być traktowane jako ładunek i Diagnoście wtedy nic do tego - niezależnie czy to będzie "poczta", czy stacja "jaśnieoświecona" ;)

I tu podpowiedź dla autora pytania. Zrób tak, żeby reklama faktycznie mogła być ładunkiem, a nie była zaliczana do stałego wyposażenia pojazdu (przysłowiowy "diabeł" będzie zatem tkwił w sposobie mocowania tegoż "ładunku" - ale przy dzisiejszych rozwiązaniach technicznych temat jest do ogarnięcia dla kogoś z głową)