wolf Napisano 8 Luty 2017 Napisano 8 Luty 2017 Co oznaczają w Stacji SQL oznaczenia w stawkach podatku VAT wpisy NV i NP. NP chyba - nie podlega? Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 9 Luty 2017 Napisano 9 Luty 2017 Tak, NiePodlega. NV nie jest chyba używana, o zaszłość sprzed kilku lat - być może usuniemy ją z systemu ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
wolf Napisano 14 Marzec 2017 Autor Napisano 14 Marzec 2017 W zaświadczeniu dla autobusów do 100km/h, wstawiana jest data ważności zaświadczenia na 1/2 roku, pomimo wyniku negatywnego. Można coś z tym zrobić? Cytuj
michal_k Napisano 14 Marzec 2017 Napisano 14 Marzec 2017 wstawiana jest data ważności zaświadczenia na 1/2 roku, pomimo wyniku negatywnego Prawidłowo, bo jest to data ważności zaświadczenia, a nie data ważności badania, gdyż badanie dodatkowe nie ma daty ważności jako takiej. Cytuj
michal_k Napisano 15 Marzec 2017 Napisano 15 Marzec 2017 Teraz ciekawostka - jeśli powiedzmy badanie wykonałeś miesiąc temu, ale dzisiaj się zjawię na SKP po duplikat zaświadczenia - to do kiedy będzie ważny? Pół roku od dzisiaj? W końcu zaświadczenie wydane będzie dzisiaj, a jedynie data badania sprzed miesiąca Cytuj
danielg539 Napisano 15 Marzec 2017 Napisano 15 Marzec 2017 michal_k, to tylko w ministerstwie wiedzą Cytuj
Psuj Napisano 16 Marzec 2017 Napisano 16 Marzec 2017 duplikat A od kiedy duplikat ma żyjący swoim życiem jakiś termin? Jak sama nazwa wskazuje jest na nim duplikowane to co w oryginale i nic więcej... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
danielg539 Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 od kiedy duplikat ma żyjący swoim życiem jakiś termin? Duplikat, to też zaświadczenie a skoro ustawodawca we wzorze zaświadczenia zawarł zapis: Zaświadczenie jest ważne 1/2 roku od daty wystawienia, to powstają wątpliwości co do terminu. Gdyby zapis miał postać: Zaświadczenie jest ważne 1/2 roku od daty badania to wszystko było by OK. Cytuj
michal_k Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 W rozporządzeniu przy duplikacie mowa jest o "wydaniu", więc może dam lepszy przykład, gdzie mowa jest o "wystawieniu". Powiedzmy, że wkradła się oczywista pomyłka. Na drugi dzień diagnosta ją sprostował i WYSTAWIŁ zaświadczenie. Do kiedy będzie ważne? Pół roku od wystawienia czy pół roku od badania? Cytuj
Psuj Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Duplikat, to też zaświadczenie To duplikat zaświadczenia, a nie zaświadczenie (oryginał) Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Bodzio69 Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Panowie przepraszam ale nie krzyczcie że podpinam się z pytaniem a mianowicie : - trzy dni temu było tak przy rejestrze badań z bieżącego dnia zmieniło się rok wyskakiwały badania z dn. poprzedniego roku . - teraz jest tak że wyskakuje pełny zakres . Da się to jakoś zmienić ??? Cytuj
danielg539 Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 To duplikat zaświadczenia, a nie zaświadczenie (oryginał) Czym w obrocie prawnym różni się duplikat od oryginału? Cytuj
Psuj Napisano 18 Marzec 2017 Napisano 18 Marzec 2017 W obrocie prawnym - niczym, ale duplikatów może byc 5 a oryginał tylko jeden... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 18 Marzec 2017 Napisano 18 Marzec 2017 Ale ich moc prawna, znaczenie jest identyczne. Cytuj
Psuj Napisano 22 Marzec 2017 Napisano 22 Marzec 2017 Tak, ale oryginał wystawia się w dniu badania, a duplikat można wystawić nawet pół roku później... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 22 Marzec 2017 Napisano 22 Marzec 2017 A teraz w zaświadczeniu jest data wystawienia? Cytuj
jast Napisano 23 Marzec 2017 Napisano 23 Marzec 2017 U mnie jest na dole drobną czcionką Data wydruku i godzina. Cytuj
wolf Napisano 23 Marzec 2017 Autor Napisano 23 Marzec 2017 Można tą opcję wyłączyć w programie. Cytuj
blakop Napisano 23 Marzec 2017 Napisano 23 Marzec 2017 Mam na myśli formalny wzór zaświadczenia Cytuj
Paprock Napisano 23 Marzec 2017 Napisano 23 Marzec 2017 Miałem kontrolę i wyszło, że w programie pojawia się taki mały mini-błąd. Chodzi o wyraz (NIE) nieprzekreślony w zdaniu: "Pojazd (NIE) odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla". Otóż po wykonaniu anty-badania po zdemontowania osprzętu TAXI, a więc jakiegoś tam bliżej nieokreślonego badania dodatkowego z wynikiem pozytywnym pozostawiono to zdanie z nieprzekreślonym (NIE) co utworzyło poprawną uwagę, że: 2. Pojazd (NIE) odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla: - dla pojazdu przystosowanego jako TAXI. Według mnie jest wszystko poprawnie jeżeli chodzi o podgląd badania w kompie i wydruk zaświadczenia ale zespól kontrolujący nie byłby sobą gdyby czegoś tam w rejestrze nie odkrył. (No chyba, że już wcześniej gdzieś sprawę zwąchali ). A odkrył ni mniej ni więcej tylko tyle, że przy pozostawionym nieprzekreślonym (NIE) w systemie, to to (NIE) w rejestrze widać przekreślone delikatniuśką kreską. Pytanie czy tylko u mnie w tym programie tak jest, czy może inni zwrócą uwagę i udzielą odpowiedzi. Mam świadomość, że sytuacji w których to (NIE) pozostaje nieprzekreślone bardzo mało jest. Dziękuje. Cytuj
wolf Napisano 24 Marzec 2017 Autor Napisano 24 Marzec 2017 W sygnalizatorze [termin legalizacji analizatora, okresowy przegląd urządzeń, CEPIK itd itp] warto dodać jeszcze pozycję termin odbiór SKP przez TDT. Cytuj
kowal Napisano 24 Marzec 2017 Napisano 24 Marzec 2017 termin odbiór SKP przez TDT. no odbywa się to tak często ,że trudno opanować termin... Cytuj
wolf Napisano 24 Marzec 2017 Autor Napisano 24 Marzec 2017 Niby tak, ale jak zapomnisz to , a im dłuższy termin tym gorzej z zapamiętaniem. Praktyka pokazuje, że najwięcej spóźnialskich na BT jest po 3 latach, podobnie jest u nas - legalizacja analizatora jest często to się pamięta, a TDT też milczy i nie przypomina. Cytuj
adam1501 Napisano 24 Marzec 2017 Napisano 24 Marzec 2017 a TDT też milczy i nie przypomina Bo nie ma konkurencji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi