Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

CITROEN JUMPER 3.0 2012 DMC przyczepy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie. Kupiłem wczoraj Jumpera 3.0 180KM z 2012r. Blaszak L3H2 i w dowodzie wbite jest:

F1: 3180KG

F2: 3180KG Tutaj też mi się wydaje że powinno być 3500kg tak jak książka podaje.

F3: 5680KG

G:2100KG

natomiast przy DMC przyczepy jest:

O1: 2500kg

O2: 750KG

i tu właśnie jest moje pytanie czy prawidłowo ktoś podał 2500kg skoro w instrukcji obsługi wersja L3H2 wersja 30 ma MTAC 3000KG a wersja 35 ma MTAC 3500KG. Przyjmując że mam wersję 30 powinno być 3000kg.

Aha autko jest na 15-calowych felgach.

Napisano
natomiast przy DMC przyczepy jest

to jest MMC przyczepy

Napisano
Witam. Mam pytanie. Kupiłem wczoraj Jumpera 3.0 180KM z 2012r. Blaszak L3H2 i w dowodzie wbite jest:

F2: 3180KG Tutaj też mi się wydaje że powinno być 3500kg tak jak książka podaje.

F3: 5680KG

.

Podaj nam jeszcze wartości z tabliczki znamionowej, bo mi się wydaje że za mało informacji podałeś. Diagnosta musi widzieć DR i TZ

Napisano
w dowodzie wbite jest:

F2: 3180KG

A teraz napisz co jest na tabliczce znamionowej.

Napisano

Faktycznie na tabliczce jest 3180kg. Tylko nie wiem co za mądry obniżył o 320 kg DMC auta.

Napisano

Taki mądry w którego kraju pochodzenia akurat ta wartość "przypasiła" do opłat lub innych wymagań drogowych :) Zatem i przyczepka zapewne prawidłowo ma obniżone parametry.

Pisz do Citroena, czy Ci wystawią kwity i nową TZ, że faktyczne, pierwotne wartości tego pojazdu to 3500/3000/6500, a dodatkowo czy Twój WK pójdzie na to, że na podstawie pisemnej informacji od producenta poprawią Ci te dane - nie muszą, ale wiele WK to łyknie. Tu reguły nie ma.

Myślę jednak, że tu akurat Citroen Polska może się na Ciebie wypiąć, z uwagi, że to sprowadzone autko.

Napisano

Dla tych danych: F1/F2 3180 kg, 2999 cm³, F3 5680 kg, model Jumper 33 L3H2 3.0 HDI, MMC to 2500/750

Napisano

Lukasz0417 To ja wiem bo mam tyle w dowodzie. Tylko nawet citroena w takiej połączeniu silnika i karoserii nie występował taki tonaż.

Napisano

Nie występował ale na TZ tak masz, wiec ktoś podrobił ? tak sugerujesz ?

I tak jak pisałeś w pierwszym poście ... wydaje ci się.

Ja rozumiem iż to dodatkowe kg ładowności, ale "widziały gały co brały".

A jak sprawę rozwiązać, odpowiedż padła.

Napisano
Tylko nawet citroena w takiej połączeniu silnika i karoserii nie występował taki tonaż.

Skoro Kolega Lukasz0417 podał Ci dane od siebie, tzn. że jednak w jakichś katalogach występują. W Polsce to generalnie wszystko szło na 3,5, ale za granicą o wiele wariantów bywało.

Napisano
W Polsce to generalnie wszystko szło na 3,5
Szło też na 2,5, 2,8, 3,0, 3,2 itp. To, że większość firm zamawia 3,5, nie znaczy, że mniejsze się w Polsce nie sprzedawały.
Napisano

aboz zgadza się ale w mniejszych wersjach np. L1 CZY L2. Telefon wykonany do citroena. Mam przesłać skany dokumentów. Jeżeli certyfikat czy jakoś tak będzie pozwalał to pomogą.

Napisano

Warto też zapytać w WK czy pójdą na coś takiego, bo jak nie to szkoda zachodu.

Jak przejdzie to będą wymagać identyfikacji danych z nowej tabliczki na SKP.

Napisano
aboz zgadza się ale w mniejszych wersjach np. L1 CZY L2.
Zależy co klient zamówił.