Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Forma zatrudnienia/ pół etatu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, jako początkujący diagnosta mam pytanie, i prosze o wyrozumiałość.

jeśli będę zatrudniony jako diagnosta na pół etatu to czy mogę być również zatrudniony na innej stacji ?

Właściwie czy moje "papiery diagnosty" zostają tam na stacji gdzie byłbym na pół etatu ? czy mógłbym normalnie mieć drugi etat na innej stacji ?

ewentualnie na jednej stacji pół etatu a na drugiej cały etat czy jest to możliwe ? do przyjęcia zgodnie z prawem ?

będę wdzięczny za odpowiedź

Napisano
ewentualnie na jednej stacji pół etatu a na drugiej cały etat czy jest to możliwe ? do przyjęcia zgodnie z prawem ?

Formalnie jak najbardziej jest to możliwe pod warunkiem, że dasz radę tyle godzin pracować.

Napisano
jako początkujący diagnosta

tyle godzin pracować.
nie za ostro zaczynasz tą pracę ....od razu z grubej rury .Abyś tylko za szybko się nie sparzył - ale próbuj twoja sprawa -życzę ci powodzenia.
Napisano
czy mogę być również zatrudniony na innej stacji

Oczywiście, że tak.

czy moje "papiery diagnosty" zostają

Twoje papiery zostają u Ciebie bo są Twoje a nie pracodawcy, pracodawcy dajesz kopię lub odpis.

Napisano

znam takiego co pracował na trzech skp. i dawał radę :)

• 4 weeks later...
Napisano

Witam. Również mam pytanie odnośnie formy zatrudnienia. A mianowicie czy mając umowę jako mechanik samochodowy i posiadając uprawnienia diagnosty mogę wykonywać badania techniczne, czy najpierw muszę zmienić umowę na mechanik-diagnosta samochodowy? Czy jest to gdzieś uregulowane prawnie?

Napisano

Przepisy mówią, że badania wykonuje zatrudniony na stacji diagnosta...

Napisano
badania wykonuje zatrudniony na stacji diagnosta

A mówią, kto to jest diagnosta? :x

Może jest to mechanik, który w zakresie obowiązków ma również wykonywanie badań oraz posiada uprawnienia diagnosty?

Jednak, by uniknąć późniejszych nieporozumień, najlepiej będzie sporządzić aneks do umowy.

Napisano
na mechanik-diagnosta samochodowy?
czyli chcesz być człowiekiem do wszystkiego -zastanów się kim chcesz być , bo dla mnie , albo jesteś mechanikiem i zasuwasz przy sprzęcie ,albo jesteś diagnostą i wykonujesz tylko badanie - bo takie podwójne stanowisko to jest po prostu wykorzystywanie pracownika i nie raz nie da się tego pogodzić .. i nigdy już nie zgodził bym się na taki rodzaj umowy -ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie i każdy jest kowalem swojego losu.. :-(:-(
Napisano

Tylko co ma robić diagnosta, jak jest powiedzmy na prowizji, a tu na stacji raptem dwa auta dziennie przy dobrych wiatrach? Dlaczego w międzyczasie nie ma sobie dorobić jeśli sam chce? Wolny wybór.

Napisano

Blakop, mówisz tak, jakby normalnym było, że ty w czasie urzędowania w WK w czasie gdy nie ma petenta dorabiał byś myciem podłóg w tym samym urzędzie... Też wolny wybór? No daruj sobie...

Napisano
a tu na stacji raptem dwa auta dziennie
a co mnie to interesuje -jak ktoś stawia stację podstawową w małej miejscowości gdzie są już dwie okręgowe np. i jeżeli zatrudnił mnie jako diagnostę to niech płaci jego problem ,albo zamknie interes .
jak jest powiedzmy na prowizji' date='[/quote'] czyli system korupcyjny - bo nie liczy się jakość ,a ilość.
dorabiał myciem podłóg w tym samym urzędzie
:D:D
Napisano

Jasne... Lepiej zamknąć oczy i udawać, że wokół jest idealnie. Pełnie połowa z Was jest na prowizji hehe. To co - połowa z Was to element korupcjogenny? No to faktycznie trzeba Was pozamykać 8)

@ar - no gdyby to było dozwolone, to może by im tak dorabiał. Niestety ustawa trochę inaczej to reguluje. Znam wielu kolegów z WK, którzy oprócz tej pracy faktycznie dorabiają i w inny sposób - w tym w godzinach pracy. Sam zresztą też kiedyś tak miałem. W czasie "luźniejszym" wykonywałem coś na zlecenie również w ramach pracy w urzędzie, ale na osobną umowę i osobno płatne.

Inna sprawa, że w WK o "luzy" trudno - na niektórych SKP wręcz przeciwnie.

No i podstawowe pytanie - rozmawiamy o marzeniach wizjach, czy o realiach na dziś? 8)