Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jak się ma sytuacja z blokadami alkoholowymi dla osób, które straciły uprawnienia do kierowania pojazdami z powodu alkoholu i chcą ponownie je odzyskać. Kto montuje takie blokady, kto to legalizuje i najważniejsze pytanie jak to sprawdzić na OBT? ( chętnie będę testerem blokady ::))

pozdrawiam

MW

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• cezary

13

• michal_k

11

• Paprock

10

• IVVO

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Mniej więcej tak:

§ 3. 1. Zakres dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 ustawy:

15) wyposażonego w blokadę alkoholową - obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia dodatkowych warunków technicznych, w sposób określony w pkt 0 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia oraz w pkt 10 działu I załącznika nr 2 do rozporządzenia.

10. DODATKOWE BADANIE TECHNICZNE POJAZDU WYPOSAŻONEGO W BLOKADĘ ALKOHOLOWĄ

10.1. Dodatkowe warunki techniczne

Oględziny

1. Widoczne uszkodzenia mechaniczne blokady alkoholowej.

2. Widoczne uszkodzone połączenia elektryczne.

3. Brak ważnego w dniu badania technicznego dokumentu wystawionego przez producenta blokady alkoholowej lub jego upoważnionego przedstawiciela potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej.

4. Możliwość uruchomienia silnika pojazdu bez przeprowadzania badania na obecność alkoholu.

No i trzeba by było przeszukać forum. :x

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=18036&highlight=blokada

Napisano
chętnie będę testerem blokady

Oby nie inspektorów TDT. Bo rozporządzenie już jakiś czas obowiązuje...

Napisano

Wszystko sie zgadza. Tylko jeden problem. Nie spotkałem jeszcze auta z taką blokadą, wiec pytam:

Skąd mam wiedzieć że auto ma byćwyposażone w blokadę? Czy jest jakaś adnotacja w dowodzie rejestracyjnym? Czy po prostu oświadczenie klienta???

Napisano
Skąd mam wiedzieć że auto ma byćwyposażone w blokadę?

Znikąd. Jeżeli jest, to sprawdzasz dokumenty, uszkodzenia i możliwość uruchomienia, a jeżeli nie ma, to nie ma. To w gestii właściciela pojazdu jest posiadać stosowne zaświadczenie z BT, a nie Twoim "trzepać samochód", a nuż pod lewą lampą z prawej strony zamontowali...

• 2 months later...
Napisano

Witam

Przyjeżdża klient na OBT ma zamontowaną blokadę kilka miesięcy temu i odpowiednie badanie i zaświadczenie, co robimy ?

OBT + DB jak gaz na jednym zaświadczeniu;( 776 zał. 3 objaśnienia do zaświadczenia 8) Należy wpisywać a także: informacje dotyczące wyposażenia pojazdu w zamontowane urządzenie techniczne z podaniem numeru i daty wystawienia protokołu i decyzji dopuszczającej urządzenie do eksploatacji wydanej przez właściwy organ dozoru technicznego

OBT i DB dwie pozycje w rejestrze;(art. 81 pkt."11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3–5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:10) wyposażony w blokadę alkoholową)

OBT bez dodatkowego kalibracja ważna do sierpnia, a badanie blokady ma kilka miesięcy temu

???????/????????????????

Napisano

OBT+DB. Czy wpisywać jakieś adnotacje? Nie zaszkodzi,a nuż pomoże... . Natomiast czy pozycja jedna czy dwie, nie mam pojęcia skąd komuś przyszło do głowy, żeby każdą pozycję badania rozbijać na oddzielne pozycje w rejestrze. Prawo nie mówi o takim postępowaniu, a uważam, że jeżeli urzędnik neguje wykonanie badania na jednym zaświadczeniu i domaga się rozbicia tego na dwa robi to niezgodnie z prawem, ponieważ brak podstaw prawnych do takiego postępowania.

Napisano

Tam jest wszystko opisane łącznie z objaśnieniami co w zaświadczenie wklepać. Raptem ze dwie kartki:

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Warszawa, dnia 21 lipca 2016 r.

Poz. 1075

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA

z dnia 8 lipca 2016 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów

oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach

Opłata za badanie:

Poz. 1074

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA

z dnia 8 lipca 2016 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości opłat związanych z prowadzeniem stacji kontroli pojazdów

oraz przeprowadzaniem badań technicznych pojazdów

Kalibracja:

Poz. 1072

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA1)

z dnia 8 lipca 2016 r.

w sprawie wymagań funkcjonalnych i wymogów technicznych blokady alkoholowej oraz wzoru dokumentu

potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej

• 3 months later...
Napisano

Napisz na jakiej zasadzie została umieszczona blokada w aucie klienta ? Wiesz coś więcej ?

Wydaje mi się ze to tylko kierowca podczas jazdy musi się zatrzymać i dmuchać po tych 20minutach. Na stacji chyba nie koniecznie

Napisano
dmuchać po tych 20minutach

Jeśli pojazd nie ma włączonego silnika - to po 20 min przerwy trzeba dmuchnąć bo nie odpalisz samochodu

Napisz na jakiej zasadzie została umieszczona blokada w aucie klienta ? Wiesz coś więcej ?

Tak - młody był "po piwie" - tendencja spadająca poziomu alkoholu- ale był - sąd nie zabrał prawka - orzekł blokadę na 3 lata - i tylko może prowadzić pojazd wyposażony w takową blokadę

Napisano

no jak podczas badania diagnosta ma sprawdzić legalizację, typ, rok produkcji i coś ta jeszcze i jeszcze te dane wpisać do zaświadczenia, a zamontowanie jest po wyroku sądowym to pewnie musi być

Napisano

a jest tam coś o tym gdzie jest wpisana?

w prawie jazdy być może ale czy to jest dokument do identyfikacji pojazdu na badaniu tech. :-o

Napisano
a jest tam coś o tym gdzie jest wpisana?

W Prawo Jazdy pozycja 12 - wpis "69" - w gestii właściciela jest przedstawić kalibrację urządzenia - ja osobiście nawet nie wiedziałem że coś takiego jest założone bo było w podłokietniku - właścicielowi zależy na tym aby tali wpis znalazł się w zaświadczeniu z badania - okresowe + dodatkowe za 50

Napisano
W Prawo Jazdy

ok. a co to informacja daje mi jako diagnoście podczas obt? nic, skąd dowiem się że mam to sprawdzić jeżeli nie ma wpisu w dr

Napisano

Wpisałem nr z zaświadczenia z kalibracji oraz datę ważności - i wszystko

Napisano

IVVO,

ok. ale musiał Ci klient powiedzieć, pokazać, a jakby schował i nic nie powiedział? to co?

Napisano
ok. ale musiał Ci klient powiedzieć, pokazać, a jakby schował i nic nie powiedział? to co?

To w razie kontroli drogowej Policja widzi w PJ wpis 69 i grzecznie prosi o kalibrację i wpis w zaświadczenie z BT czy poddał badaniu to urządzenie - przypuszczam iż Sąd w orzeczeniu daje jakieś tam warunki - plomba była na urządzeniu oraz przy rozruszniku gdzie znajdował się przekaźnik odcinający prąd - te znalazłem ale może jeszcze gdzieś np przy immobilizerze też coś jest

Napisano
i wpis w zaświadczenie z BT

ale zaświadczenia wozić przecież nie musi to i pokazać też nie musi, była jakakolwiek adnotacja w dr? czy znowu przepis ot tak skonstruowany, żeby było nie wiadomo jak :?

Napisano

Raczej policjantowi chodzić będzie o wpis na prawo jazdy. Faktem może też Nie pokazać

Napisano
była jakakolwiek adnotacja w dr

Nie - ale dzwoniłem do Starostwa - czy wpisują blokadę w DR - wpis nie istnieje we wzorach jakie są dopuszczone