Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w ciągu kilkunastu dni przyjechały do mnie trzy auta - na pierwszy przegląd po 3 latach. Auta kupione w polskim salonie.

W DR jest napisane wyraźnie: samochód ciężarowy, kategoria N1, ilość miejsc 4. Faktycznie przyjeżdża normalna osobówka, bez kratki i 5 miejsc. W bagażniku brak jakichkolwiek uchwytów do mocowania ładunku. Mam pewność, że w aucie nie było nic grzebane - tak wyjechały z salonu. Mowa o autach o DMC poniżej 2500kg. Podrodzaj kombi.

Czy ja o czymś nie wiem czy ta auta nie powinny takie opuścić dealera?

Napisano
bez kratki

Jeśli są homologowane w/d 2007/46 to nie muszą mieć kratki (sprawdź nr homo, czy jest PL*... czy e20*nks*... czy np e1*2007/46*...)

5 miejsc

A to już źle...

Podrodzaj kombi.

nie ma takiego podrodzaju w N1

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Podrodzaj kombi.

nie ma takiego podrodzaju w N1

Źle się wyraziłem. Nadwozie jest identyczne jak samochód osobowy podrodzaj kombi. W przypadku N1 podrodzaj jest ustalony na VAN.

Napisano
Czy ja o czymś nie wiem czy ta auta nie powinny takie opuścić dealera?

A powinieneś wiedzieć bo to nie jest nowość:

"3. Samochody ciężarowe objęte świadectwem homologacji typu pojazdu wydanym zgodnie z dyrektywą Parlamentu

Europejskiego i Rady 2007/46/WE z dnia 5 września 2007 r. ustanawiającą ramy dla homologacji pojazdów silnikowych

i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów i zarejestrowane

po raz pierwszy po dniu 29 kwietnia 2009 r. mogą nie spełniać warunku, o którym mowa w § 8 ust. 4 pkt 7.

Napisano

Tak to w przepisach wygląda:

§ 8. 4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać następującym warunkom:

7)23) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o odpowiedniej wytrzymałości;

przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy w okresie od dnia 30 maja 1999 r. do dnia 31 grudnia 2016 r.;

§ 58. 3. Samochody ciężarowe objęte świadectwem homologacji typu pojazdu wydanym zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2007/46/WE z dnia 5 września 2007 r. ustanawiającą ramy dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów i zarejestrowane po raz pierwszy po dniu 29 kwietnia 2009 r. mogą nie spełniać warunku, o którym mowa w § 8 ust. 4 pkt 7.

[ Dodano: 22-03-2017, 21:35 ]

O masz! Już zacytowane, ale reflex mam. ;)

Napisano
ilość miejsc 4
bez kratki i 5 miejsc.
ale te siedzenia...

Sprawdzałeś środkowy pas?

Napisano

Wtedy czyli w rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 21 lutego 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (dziennik ustaw nr 47 pozycja 242) powstał tylko sam przepis (o braku wymogu przegrody) i ani słowa o uchwytach na tamten czas.

To mi się obiło o uszy ale te siedzenia...
- mi się trafił Volkswagen Tiguan ciężarowy bezkratkowy z pięcioma miejscami do siedzenia.
Napisano

Sprawdzałeś środkowy pas?

Tak był środkowy pas, wraz z zagłówkiem.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i przypomnienie o 2007/46/WE.