Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Producent podając masę własną pojazdu , podaje to z paliwem czy bez ? Jeżeli z paliwem to w jakiej ilości? Jeżeli ktoś wie to proszę podać źródło tej informacji.

Napisano

Jeszcze trzeba rozszyfrować jaki producent w sensie nasz czy zagraniczny.

U nas paliwo, płyny w ilościach nominalnych bez kierowcy. Za granicą najczęściej z kierowcą plus 75 kg.

Niniejsze rozporządzenie wdraża postanowienia następujących dyrektyw Wspólnot Europejskich:

– dyrektywy 92/21/EWG z dnia 31 marca 1992 r. w sprawie mas i wymiarów pojazdów silnikowych kategorii M1 (Dz. Urz. WE L 129 z 14.05.1992, z późn. zm.),

– dyrektywy 93/93/EWG z dnia 29 października 1993 r. w sprawie mas i wymiarów dwu- i trzykołowych pojazdów silnikowych (Dz. Urz. WE L 311 z 14.12.1993),

– dyrektywy 96/53/WE z dnia 25 lipca 1996 r. ustanawiającej dla niektórych pojazdów kołowych poruszających się na terytorium Wspólnoty maksymalne dopuszczalne wymiary w ruchu krajowym i międzynarodowym oraz maksymalne dopuszczalne obciążenia w ruchu międzynarodowym (Dz. Urz. WE L 235 z 17.09.1996, z późn. zm.),

– dyrektywy 97/27/WE z dnia 22 lipca 1997 r. odnoszącej się do mas i wymiarów niektórych kategorii pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz zmieniającej dyrektywę 70/156/EWG (Dz. Urz. WE L 233 z 25.08.1997, z późn. zm.).

ZAŁĄCZNIK I

1. ZAKRES OBOWIĄZYWANIA

Niniejszą dyrektywę stosuje się do mas i wymiarów pojazdów silnikowych kategorii M1, określonych w art. 1.

1.1. Definicje

„Masa pojazdu gotowego do jazdy” oznacza masę pojazdu z nadwoziem, gotowego do jazdy (łącznie z płynem chłodniczym, olejami, paliwem, kołem zapasowym, narzędziami i kierowcą).

„Dopuszczalna masa całkowita pojazdu”: patrz ppkt 4.2.1.

„Dopuszczalna masa całkowita pojazdu przystosowanego do ciągnięcia przyczepy” oznacza masę określoną w ppkt 4.2.1., która obejmuje:

- maksymalną masę urządzenia holowniczego, oraz

- maksymalny dozwolony nacisk dyszla na punkt zaczepienia, kiedy pojazd pozostaje w bezruchu, określony przez producenta pojazdu.

Napisano

Raczej chodziło mi jak to robi producent auta np. FIAT , TOYOTA itp. Jak to wygląda pod względem przepisów to wiem.

Napisano

Jeżeli chodzi o płyny to powinno być 90% paliwa oraz wartości nominalne dla pozostałych płynów, masa kierowcy wchodzi w skład masy pojazdu gotowego do jazdy.

Napisano
Jeżeli ktoś wie to proszę podać źródło tej informacji.

97/27/WE - jak się nie mylę

Napisano

"sad_madman" Możesz podać źródło tej informacji.

"danielg539" =- Przejrzałem tę dyrektywę ale żadnych konkretnych mas nie widzę.

Napisano
Może tu : Dyrektywa Komisji 95/48/EC

Dotyczy to kat. M1.

W tej dyrektywie odwołują się do "1.1. pusty, tj. gotowy do jazdy według załącznika I dodatek 1 ppkt 2.6, ale bez kierowcy," lecz tego załącznika nie podają, wiesz gdzie go znajdę.

Napisano

Może byc tak ?

[1] Dyrektywa 97/27/WE, w aktualnym brzmieniu, określa masę własną pojazdu jako masę pojazdu bez ładunku, w stanie gotowości do jazdy – łącznie z płynem chłodniczym, smarami, zbiornikiem paliwa wypełnionym w 90%, narzędziami, kołem zapasowym i kierowcą (75 kg).

Napisano
załącznika I dodatek 1 ppkt 2.6

2.6. Masa pojazdu z nadwoziem gotowego do jazdy lub masa podwozia z kabiną, jeśli producent nie wyposaża pojazdu w nadwozie (włączając płyny chłodnicze, oleje, paliwo, narzędzia, koło zapasowe i kierowcę)o (maksymalna i minimalna)

Napisano

Kiedyś gdzieś kiedyś do posta to wklejałem. Na dzisiaj nie pamiętam z jakiego aktu to wyszperałem:

5ae1a7d3e52af_Masakierowcy.gif.97d351644cbfac5360443a4ca177750b.gif

• 3 weeks later...
Napisano

Ilość nominalna to ilość maksymalna. Ale ta nazwa nie obejmuje objętości całego opakowania np. zbiornik LPG ma objętość 100 L, ale jego objętością nominalną będzie max objętość jego napełnienia tj. 80 L.

Napisano
Ilość nominalna to ilość maksymalna.

Nie zgodzę się z tą interpretacją. Nominalna oznacza niezbędna do prawidłowej pracy pojazdu.Oleje w silniku ,skrzyni itd. są wypośrodkowane między min a max. Żaden pojazd fabryczny nie ma pod max. płyny spryskiwaczy , czy zbiornik paliwa wypełniony pod korek.

Napisano

Ilość nominalna kanistra 5 litrów to 5 litrów nie ważne, że pod korek wejdzie 5.10 litra.

Napisano

Poniżej znajduje się zbiorcza lista wszystkich synonimów do słowa nominalny.

administracyjny, formalny, legalny, notarialny, oficjalny, pozamerytoryczny, protokolarny, rejentalny, rządowy, urzędowy, istniejący z nazwy, tytularny, znamionowy, nieformalny, imienny

.

[ Dodano: 26-04-2017, 15:40 ]

Dzięki "Paprock" o coś takiego mi chodziło.

Napisano

Tak to definiuje:

DYREKTYWA 97/27/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY

z dnia 22 lipca 1997 r.

odnosząca się do mas i wymiarów niektórych kategorii pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz

zmieniająca dyrektywę 70/156/EWG

2.5. Masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy” oznacza masę własną pojazdu z nadwoziem oraz urządzeniem sprzęgającym, w przypadku pojazdu ciągnącego, w stanie gotowym do jazdy, lub masę podwozia z kabiną,

jeżeli producent nie instaluje nadwozia i/lub urządzeniem sprzęgającym (łącznie z płynem chłodzącym, olejami, 90 % paliwa, 100 % innych cieczy, z wyjątkiem zużytej wody, narzędziami, kołem zapasowym i kierowcą (75 kg) oraz, w przypadku autobusów i autokarów, masą członka załogi (75 kg), jeżeli w pojeździe znajduje się miejsce dla członka załogi).