wrc69 Napisano 9 Maj 2017 Napisano 9 Maj 2017 Co myślicie koledzy o czymś takim: https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-fordson-zabytkowy-traktor-kosiarka-deering-CID757-IDjYZIt.html#bd738a945c Brać się za to czy wybić klientowi z głowy. Na mój rozum, to zapiszę tyle ograniczeń dla tego pojazdu, że i tak będzie to "coś" woził lawetą. Pozdrawiam Cytuj
Paprock Napisano 9 Maj 2017 Napisano 9 Maj 2017 Wybić, że to prędzej maszyna samobieżna niż ciągnik. Cytuj
Psuj Napisano 9 Maj 2017 Napisano 9 Maj 2017 Co myślicie koledzy o czymś takim: Brak możliwości wjazdu na drogę publiczną = brak konieczności rejestracji... Cytuj
blakop Napisano 10 Maj 2017 Napisano 10 Maj 2017 Cały problem to te nieszczęsne koła. Jeśli faktycznie przyjąć, że mogą niszczyć nawierzchnię i dasz zakaz poruszania się po drogach publicznych to sens rejestracji żaden - chyba, że dla zasady i podniesienia wartości. To kto klientowi zabroni... Ostatecznie są drogi publiczne nieutwardzone, gdzie pewnie bez szkód mógłby się poruszać. Pytanie po co? Bo jak dla mnie jest to tylko sprzęt do użytkowania na pokazach, zlotach, terenach zamkniętych itp... Cytuj
Paprock Napisano 10 Maj 2017 Napisano 10 Maj 2017 Oby zaraz nie wymyśliły się miękko-kauczukowe nakładki na koła. Cytuj
michal_k Napisano 10 Maj 2017 Napisano 10 Maj 2017 dasz zakaz poruszania się po drogach publicznych Jak dla mnie taki zakaz jest równoznaczny z tym, że pojazd nie może być dopuszczony do ruchu, więc wynik badania N. Cytuj
blakop Napisano 10 Maj 2017 Napisano 10 Maj 2017 Michał - ale badanie na zabytek nie kończy się wynikiem P lub N To badanie ma tylko określić zgodność pojazdu z warunkami technicznymi. Wspomniane ograniczenie jak najbardziej możliwe, choć zgadzam się, że z logicznego punktu widzenia pozostaje w sprzeczności z ideą rejestracji. No ale jak wiadomo, żółte tablice dla wielu są swego rodzaju "emblematem" Cytuj
michal_k Napisano 10 Maj 2017 Napisano 10 Maj 2017 Michał - ale badanie na zabytek nie kończy się wynikiem P lub N To badanie ma tylko określić zgodność pojazdu z warunkami technicznymi. 16. Zgodnie z wynikiem badania pojazd*): a) może być dopuszczony do ruchu jako pojazd zabytkowy, b) nie może być dopuszczony do ruchu jako pojazd zabytkowy. *) Niepotrzebne skreślić. Oczywiście nie ma liter P czy N - to był mój skrót myślowy. Ale wynik badania jest - w tym przypadku "nie może być dopuszczony do ruchu jako pojazd zabytkowy" - nie spełnia art. 66 - powoduje niszczenie drogi. Cytuj
blakop Napisano 10 Maj 2017 Napisano 10 Maj 2017 Drogi polnej specjalnie nie zniszczy, a publiczne tez takie bywają. A jak dojdą faktycznie te nakładki? Czyli jak najbardziej można go dopuścić, tylko z takimi ograniczeniami, że hoho Cytuj
danielg539 Napisano 11 Maj 2017 Napisano 11 Maj 2017 Czyli nie zakaz poruszania się po drogach publicznych a zakaz poruszania się po drogach o nawierzchni utwardzonej. Cytuj
wrc69 Napisano 11 Maj 2017 Autor Napisano 11 Maj 2017 Ok. Klient dał sobie spokój. Jedzie do mnie z dokumentami jakiegoś MG. Będzie zabawa... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi