Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

proszę tylko rzetelne wpisy, jak NAPRAWDĘ postępujecie w przypadku stwierdzenia na OBT wyniku N, czy z urzędu (tak jak być powinno), wystawiacie N pobieracie opłatę i 14 dni na usunięcie usterek, czy najpierw informujecie klienta o procedurze i jak gość w miarę normalny to urzędowo, czy może zdarza się Wam pogonić delikwenta jak bardzo się wytrząsa, że musi zapłacić, naprawić jeszcze raz przyjechać i dopłacić za usterkę, mnie zdarza się chamskiego klienta pogonić bez wpisywania (wiem niezgodnie z przepisami) ale zdrowiej dla mnie.

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• cezary

15

• adam1501

10

• JANUSZ60

8

• biker100

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Liczysz, że na publicznym forum ludzie zaczną się przyznawać do łamania przepisów?

A po drugie przez takie zachowania trwa "wędrówka" po SKP i szukanie szczęścia przez klientów.

Po trzecie musisz się kłócić z klientami przez to, że już ktoś kiedyś ich pogonił bez opłaty i nie są przyzwyczajeni do normalnego przebiegu badania.

Kolejny przykład na to, że sami sobie na wzajem pod górę robimy :razz:

Napisano
sami sobie na wzajem pod górę robimy :razz:

sama prawda, tylko jak tu żyć w zgodzie z samym sobą, przepisami i ludźmi, może właśnie zmiany które mają nastąpić trochę to ukrócą, ja na to liczę (jestem naiwny?)

Napisano

Żadne przepisy, żadne pieniądze nie są cenniejsze od mojego zdrowia i spokoju wewnętrznego.

Napisano
przepisy, pieniądze nie są cenniejsze od mojego zdrowia i spokoju wewnętrznego.

:lol: jeżeli dobrze zrozumiałem co autor miał na myśli to też trzymam się takich zasad. :lol:

Napisano
mnie zdarza się chamskiego klienta pogonić bez wpisywania (wiem niezgodnie z przepisami) ale zdrowiej dla mnie.
Tylko i wyłącznie tak robiłem...Teraz juz nie bo coz prztszedł czas na "łaskawy chleb"... ;)
Napisano
czy może zdarza się Wam pogonić delikwenta jak bardzo się wytrząsa, że musi zapłacić, naprawić jeszcze raz przyjechać i dopłacić za usterkę, mnie zdarza się chamskiego klienta pogonić bez wpisywania

A w życiu, jak się wytrząsa to jeszcze coś się dopisze żeby na poprawce było za co skasować nie 2 dychy tylko 6 dyszek, a jak jest USZ lub UI w tabelce to zgadnij co wybiorę :razz: DR do szufladki i do WK.

Napisano

Często zdarza się że klient zapłaci za N ale i tak już się nie pojawia w ciągu 14 dni, ani nigdy.

Czasem jest tak że nie płacą i jadą gdzie indziej szukać szczęścia.

Napisano

Może by się poprawiło żeby opłatę plus CEPIK pobierać przed badaniem pensja stała premia za bad.N i zatrzymywanie dowodów rej.Diagnosta traktowany jak urzędnik państwowy

Napisano

w naszej SKP od 3 lat pobieramy opłate przed badaniem i nie ma problemów z klientami jesli jest N

Napisano

My pobieramy po badaniu i od 3 lat miałem problem z jednym N klientem,,,

Co dowodzi, że problem nie leży w pobieraniu opłat,,,

Napisano
My pobieramy po badaniu i od 3 lat miałem problem z jednym N klientem,,,
Przeczytałem trzy razy i nadal nie rozumiem co miałeś na myśli.
Napisano

jak wynik N to wypisuje kwit na 14 dni i do widzenia. U mnie za badanie płacą przed badaniem i wtedy nie ma patologii ze jedzie na inna stacje

Napisano
wtedy nie ma patologii ze jedzie na inna stacje
Każdy wraca?
Napisano
Przeczytałem trzy razy i nadal nie rozumiem co miałeś na myśli.

Ano to, że badań z wynikiem N mam znacznie więcej, niż średnia krajowa a raz tylko tatuś, którego synek dostał N pouczył mnie, że nie mogłem skasować skoro nie podbiłem, bo na innych stacjach to sprawdzą, każą naprawić i przyjechać,,,

Napisano

wtedy nie ma patologii ze jedzie na inna stacje
Każdy wraca?
Nie wiem bo pracuję 3 dni w tygodniu. Ale raczej nikt inny chyba nie podbija ysterek w tym samym dniu skoro mu wyskoczy ze gdzie indziej miał N
Napisano
skoro mu wyskoczy ze gdzie indziej miał N

A skąd ma to wyskoczyć?

Napisano
jak wynik N to wypisuje kwit na 14 dni i do widzenia.

Co to jest "kwit na 14 dni"?

Napisano
Co to jest "kwit na 14 dni"?
Zaświadczenie z OBT z wynikiem negatywnym.
Napisano

Bo dokładnie tak jest ;

14 dni masz konkretne usterki do usunięcia a od piętnastego dnia to jest już brak badania technicznego,,,

Napisano

Możesz to wyjaśnić dokładniej bo naprawdę nie rozumiem. Bez ironii.

Przyjeżdżam do Ciebie dzisiaj na przegląd. 26.05.2017. Jest on ważny do dzisiaj. Mam jakąś usterkę. Nie ważne jaką. Pobierasz opłatę, dajesz mi N, oddajesz dowód bez pieczątki i pozwalasz jeździć 14 dni? Na te 14 dni dajesz jakiś kwit bo dopiero od 15 dnia nie mam badania technicznego?

Pozdr.

Napisano
Pobierasz opłatę, dajesz mi N, oddajesz dowód bez pieczątki i pozwalasz jeździć 14 dni?

Kto Ci pozwala jeździć niesprawnym samochodem??

W momencie otrzymania N pojazdem nie wolno się poruszać po drogach publicznych, ale masz 14 dni na usunięcie usterek, aby nie opłacić ponownie za badanie okresowe. Po upływie tego terminu jak wrócisz do tej samej stacji i nawet tego samego diagnosty, to ponownie zapłacisz za "nowe" badanie okresowe. Jak się dostaniesz do warsztatu i z powrotem na SKP to niech będzie Twoja słodka tajemnica, diagnoście nic do tego.

Napisano

@adam1501 OK Twoje wyjaśnienie rozumiem i sam stosuje.

Ale skąd stwierdzenie @JANUSZ60, iż dopiero od 15 dnia nie ma badania technicznego? Badania technicznego nie ma z chwilą przekroczenia terminu, a nie jakiś dodatkowych dni. Oczywiście w przypadku zatrzymania dowodu można dać w uzasadnionych przypadkach 7 dni co określa PoRD.

Edit.

7 dni na poruszanie, dojazd itp.