Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

opisówka 07.06.2017

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na badanie techniczne w dniu dzisiejszym przyjechał samochód osobowy skoda fabia z instalacją lpg zarejestrowany po raz pierwszy w dniu 01.06 2009. Kierowca do badania przestawił dokumenty:

- dowód rejestracyjny ( w dowodzie adnotacja GAZ - LPG)

- kartę pojazdu

- polisę oc

- świadectwo homologacji na instalację gazową

- dokumenty na butlę, i tam były skany - homologacja STAKO na butlę toroidalną oraz skan protokół/decyzja TDT z datą ważności butli do 2014 r. z pieczątką Dyrektora TDT

Opisz szczegółowo zakres badania technicznego

Wynik egzaminu wyszedł mniej więcej 1/3 na1/3 na 1/3.

Czyli 1/3 nie zauważyła że mimo tego że auto z 2009 to butla z 2004 i legalizacja wyszła w 2014 - oblali. Kolejna 1/3 napisała szczegółowy przebieg przeglądu dając wynik negatywny za brak ważności protokołu/decyzji na zbiornk LPG - też nie zaliczyli

Ja byłem w kolejnej 1/3 zdających (zaliczyłem)... i napisałem że wg. Dz. u 128 Art. 81.ust 12. , mówiącego że Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego - w tym przypadku TDT, a ważność badania na zbiornik skończyła się w 2014r. napisałem że odstępujemy od badania technicznego nie wystawiając wyniku negatywnego i nie pobierając opłaty za badanie. Dopisałem że klient może się stawić na kolejne obt po przedłużeniu legalizacji na zbiornik LPG wydanej przez TDT... i to tyle w temacie - w sumie 3-4 zdania i opisówka zaliczona. Haczyk również polegał na tym że wg dz.u 776 dział I załącznik I pkt 10.5 mówiącego że

a) Brak dokumentu wydanego przez Transportowy Dozór Techniczny

i tabliczki znamionowej na zbiornik lub butlę, potwierdzających

jego sprawność. - skutkuje UI czyli Negatywem, ale słowem klucz jest " i tabliczki znamionowej" - czyli ta opcja odpada - taki niuans w niuansie, ale kilka osób na to się powołało i niestety... odpadli

Pozdrawiam ;)

Napisano

Jak widać na załączonym obrazku trzeba po prostu myśleć co się robi. Gratulacje.

Napisano

Pisałem wczoraj tę opisówkę w Poznaniu o 13:30 - zdałem, a moja odpowiedź wyglądała mniej więcej tak:

Wymagane dokumenty:

- DR pojazdu

- Ważna decyzja oraz protokół TDT

Przebieg badania:

Opisałem, że zaczynamy od sprawdzenia poza stacją szczelności butli oraz całej instalacji za pomocą czujnika.

Następnie przedstawiłem po kolei co sprawdzamy, czyli:

- Identyfikacja

- Sprawdzenie układu kierowniczego

- Sprawdzenie widoczności

- itd...

Następnie opisałem w jakim wypadku należy się wynik negatywny, tj:

- w przypadku, gdy diagnosta stwierdzi usterkę istotną lub stwarzająca zagrożenie lub skumulowane UD prowadzą do stworzenia zagrożenia

Jako wynik badania napisałem - NEGATYWNY z powodu braku ważności protokołu oraz decyzji TDT na butlę

Diagnosta wystawia zaświadczenie z wynikiem negatywnym oraz pobiera opłatę za badanie według cennika.

Tak mniej więcej wyglądała moja odpowiedź, która pozwoliła na zdanie egzaminu, mam nadzieję, że pomogę :)

Pragnę dodać, że również w Poznaniu o 8:00 tematem opisówki było badanie dodatkowe pojazdu N3 do przewozu FL.

Napisano

Nie no czyżby 2 różne odpowiedzi:

1. Nie wykonuję badania

2. Wykonuję badanie z N

były poprawne ?

Napisano

Może kwestia interpretacji egzaminatora. Rozmawiając z ludźmi, którzy również zdali, mówili, że opisali wszystko, a następnie wynik N ze względu na brak ważnego badania TDT.

Napisano
Wymagane dokumenty:

- DR pojazdu

Ważna decyzja oraz protokół TDT

a za chwilę
NEGATYWNY z powodu braku ważności protokołu oraz decyzji TDT na butlę

takie badanie to musiałoby się zacząć ostatniego dnia ważności decyzji o godz. 23:50 i koniec badania np. 0:20 :lol:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Może sprawdzali znajomość usterek z zakresowej tabeli.

Bo z naszymi przepisami to przecież wiadomo, że ustawa sobie nakazuje wykonać badanie dopiero po przedstawieniu ważnego w dniu badania protokołu i decyzji na urządzenie poddozorowe, a rozporządznie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań sobie i dysponuje możliwością przyporządkowania Usterki Istotnej w takim przypadku.

Napisano

takie badanie to musiałoby się zacząć ostatniego dnia ważności decyzji o godz. 23:50 i koniec badania np. 0:20 :lol:

Chodziło mi o to, że wymaganymi dokumentami podczas badania jest DR oraz ważna decyzja TDT.

Napisano
Nie no czyżby 2 różne odpowiedzi:

Wychodzi na to że możliwe. Po egzaminie czekając na wyniki rozmawialiśmy kto co napisał i jeden gość mówił że tą samą opisówkę miał już wcześniej w Lublinie, napisał że odstąpił od badania (czyli to co ja teraz) i nie zdał, a jego kolega dał N i zdał.

Czyli jak widać nieznane są wyroki i interpretacje TDT :razz:

Napisano

Bardzo fajny przykład daliście.

Teraz KAŻDY czytający kandydat do tej pracy już wie, że jest to pokręcona praca i rozwiązania, w której NIE MA jednoznacznych rozwiązań, jak również wyraźnie widać, że nawet egzamin może wyglądać zwyczajnie różnie i dwie diametralnie różne odpowiedzi mogą być OK :)

Myślę, że warto ten temat wyodrębnić dla wszelkich niedowiarków i takich co to uważają, że wszystko jest oczywiste 8)

Napisano

Tylko powiedzcie jak kandydatów na diagnostów mają uczyć wykładowcy na szkoleniach ??? Ustawa przecież jest aktem rangi wyższej i cytuję:

Art. 81. Ustawy PORD

12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego.

Z tego jednoznacznie wynika, że nie można przeprowadzić żadnego badania bez poświadczenia oraz decyzji (TDT/UDT).

Moim zdanie to jest odpowiedź zaliczająca na 6.

Natomiast opisując całe badanie, wymagane dokumenty i wynik N zdający wykazują się jakąś wiedzą na temat badań. Biorąc dodatkowo pod uwagę rozbieżność między ustawą a rozporządzeniem egzaminatorzy tą odpowiedź również zaliczają na 2 z dwoma minusami.

Tylko tak ten temat jestem wstanie sobie wytłumaczyć.

Napisano
Z tego jednoznacznie wynika, że nie można przeprowadzić żadnego badania bez poświadczenia oraz decyzji (TDT/UDT).

Wynika z tego również, po raz kolejny, iż ;

cały nasz obszerny "776" podlega natychmiastowej, gruntownej weryfikacji, gdyż nigdy nie przystawał ani do ustaw, ani do życia,,,

Napisano

markes30,

- no ledwie ze cztery posty wyżej o tym samym pisałem.

Napisano

Pewnie wszystko rozbija sie o

...- dokumenty na butlę, i tam były skany - homologacja STAKO na butlę toroidalną oraz skan protokół/decyzja TDT z datą ważności butli do 2014 r. z pieczątką Dyrektora TDT...

Czy ktoś napisał iż te skany były na zamontowany zbiornk w danym pojeżdzie ?

Napisano

Może być jeszcze jedna możliwość podkreślam grubo naciągana, że N dajesz jak już rozpoczniesz badanie , a nie mogłeś przed badaniem stwierdzić ,że pojazd miał gaz, na przykład gdy brak DR (pokwitowanie policyjne), a dodatkowo cechy identyfikacyjne masz poza komorą silnika .

Napisano

Oj ale coś tam było o wstępnych oględzinach jeszcze przed wjazdem "na kanał".

Mi generalnie chodzi o to, że wszelkim adeptom tego zawodu powinno się to pokazywać jako przestrogę, że to nie będzie łatwy kawałek chleba. A i tym doświadczonym co uważają, że przecież wszystko jest oczywiste takimi przykładami można zamykać usta.

[ Dodano: 09-06-2017, 20:54 ]

Powiem więcej. Myślę, że fajnie gdyby OSDS dotarło bezpośrednio do obu użytkowników z tego tematu, zebrało od nich informacje z pierwszej ręki i wystosowało na tej podstawie stosowne zapytanie do TDT o treści... że tak młodzieżowo powiem "WTF"??

Napisano

Jak się nie mylę OSDS reprezentuje członków , ewentualnie osoby , które o pomoc poproszę , pytanie należało by zadać Waldkowi.

Napisano
Jak się nie mylę OSDS reprezentuje członków
To nie prawda. OSDS reprezentuje interesy diagnostów, a co za tym idzie przyszłych również (jednoznaczność przepisów).
Napisano
OSDS reprezentuje interesy diagnostów

7.Celem Stowarzyszenia jest:

a) integracja środowiska uprawnionych diagnostów samochodowych,

b) godna reprezentacja środowiska diagnostycznego,

c) dbanie o właściwy wizerunek zawodu w odbiorze społecznym,

d) niesienie szeroko rozumianej pomocy w środowisku uprawnionych diagnostów samochodowych, a w szczególności pomocy prawnej, szkoleniowej i socjalnej.

Napisano
Jak się nie mylę OSDS reprezentuje członków , ewentualnie osoby , które o pomoc poproszę , pytanie należało by zadać Waldkowi.

Padła kiedyś odpowiedź na którymś forum , czy zjeździe , że OSDS zajmie się sprawą jak zainteresowany wystąpi o pomoc.

[ Dodano: 14-06-2017, 11:03 ]

Chcę tylko dodać, że mój post był pisany zanim ukazała się odpowiedź Grześka "biker100".

Napisano
OSDS zajmie się sprawą jak zainteresowany wystąpi o pomoc.
i to jest prawda.
Napisano
OSDS zajmie się sprawą jak zainteresowany wystąpi o pomoc.

Czy WY w ogóle czytacie ten temat?? Jaki niby zainteresowany i o jaką pomoc miałby wystąpić?

Sprawa jest prosta. OSDS musi szukać "haków" na TDT - swojego największego "wroga" obecnie.

Wierchuszka OSDS to byli wojskowi którym chyba nie trzeba tłumaczyć von Clausewitz'a, że najlepszą obroną jest atak...

Chcecie dalej wyłącznie użalać się nad sobą i narzekać jak wielu Was popiera i jak niewiele w związku z tym możecie?

To może pora przypomnieć sobie inne momenty kiedy niewielu pobijało wielu? Z wojskowości to chociażby podbicie Belgii przez III Rzeszę przypomnę...

Panowie - w tym temacie macie namacalny przykład jak:

- różnie interpretować przepisy]

- jak to się odbywa w TYCH SAMYCH organach TDT

- jak bardzo to dowodzi tego, że TDT nie gwarantuje jednolitej oceny Waszych działań.

I to jest przykład w którym OSDS powinien poszukać dowodów, świadków itd... Tym można walczyć na komisjach, spotkaniach etc...

Zainteresowani nie mają tu nic do rzeczy. Co niby mieliby zgłaszać i dlaczego? Przecież obaj zdali!!

PS PS PS

I tu słowa zachęty do zainteresowanych. Nie bójcie się - WAS w życiu nie zgnębią w tym przypadku. Procedura by ich zabiła :)