nowicjusz55555 Napisano 4 Lipiec 2017 Napisano 4 Lipiec 2017 Witam. Koledzy szykuje mi się badanie ADR nowego ciągnika siodłowego w związku z tym że dawno nie robiłem takiego badania mam kilka pytań żeby nie zrobić jakiegoś zonka. Pacjent to Iveco Stralis nowy dopiero zarejestrowany. Wg Świadectwa zgodności WE pojazd kompletny w pkt.50 homologacja typu zgodne z wymogami AT, EXII, EX III, FL, OX. Moje 1.pytanie czy ciągnik może być zgodny z tymi kategoriami, 2.pytanie rozumiem że wołamy zaświadczenie na ABS, zwalniacz, ogrzewacz kabiny (z wypisanymi typami i kategoriami), 3.pytanie w zaświadczeniu z badania w cz. I wykreślamy MEMU, w cz. II termin OBT przepisujemy z DR, w cz. V pkt.5 - jednostka badawcza co wpisać, 4.pytanie czy na TZ musi mieć wypisane kategorie czy wystarczy świadectwo zgodności. Cytuj
drogba Napisano 4 Lipiec 2017 Napisano 4 Lipiec 2017 1 może , 2 tak , 3 tak chociaż to klient ma powiedzieć na co mu ten ADR , jednostka badawcza z papierów wynika albo brak , 4 tak o ile zostało to zrobione jeszcze w fabryce Cytuj
Paprock Napisano 4 Lipiec 2017 Napisano 4 Lipiec 2017 Tam ciut więcej było: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=14949 Cytuj
Regan55 Napisano 4 Lipiec 2017 Napisano 4 Lipiec 2017 w cz. II termin OBT przepisujemy z DR Lub uwaga tnbt jak w DR... Cytuj
danielg539 Napisano 9 Lipiec 2017 Napisano 9 Lipiec 2017 O ile pojazd nie jest na tyle nowy, że posiada PC a tam brak terminu następnego OBT. Cytuj
Paprock Napisano 9 Lipiec 2017 Napisano 9 Lipiec 2017 Robiłem dla nowych ciągników i nie ukrywam, że z perturbacjami robiłem. No ale koniec końców finał był taki, że dla ciągników porejestrowanych czasowo, a więc dokumentem było PC, które jak wiadomo nie zawiera terminu kolejnego okresowego badania technicznego pojazdu, dlatego wszystko odbyło się na zasadzie badania okresowego plus dodatkowego ADR. Oczywiście całą procedurę ustalono z TDT jak i płatnikiem/klientem. I wyszło. Na dole przykładowe zaświadczenie ADR: Acha! Na IVECO nie zlokalizowałem (nigdy ) takiej plakietki jak SCANIA klei: Cytuj
Demart Napisano 10 Lipiec 2017 Napisano 10 Lipiec 2017 posiada PC a tam brak terminu następnego OBT. U nas WK wpisuje w uwagach termin badania i nie ma z tym problemu. Cytuj
Paprock Napisano 10 Lipiec 2017 Napisano 10 Lipiec 2017 Jak zawsze przy takich polemikach można do dna beczkę soli wylizać, a i tak sprawa nie zostanie rozwikłana, czy w Pozwoleniu Czasowym ma miejsce taki skrót, taka adnotacja jak termin badania. Cytuj
Yeti Napisano 11 Lipiec 2017 Napisano 11 Lipiec 2017 O ile pojazd nie jest na tyle nowy, że posiada PC a tam brak terminu następnego OBT. "Cep" podaje termin następnego badania. Cytuj
aboz Napisano 11 Lipiec 2017 Napisano 11 Lipiec 2017 "Cep" podaje termin następnego badania.Nie w przypadku pojazdu, który nie przechodził BT. Cytuj
danielg539 Napisano 11 Lipiec 2017 Napisano 11 Lipiec 2017 Cep" podaje termin następnego badania Pojazdu zarejestrowanego 2-3 dni temu na pewno nie znajdziesz w CEP-ie. Cytuj
nowicjusz55555 Napisano 11 Lipiec 2017 Autor Napisano 11 Lipiec 2017 Dzięki Panowie za zainteresowanie. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: klient ma świadectwo zgodności WE pojazdy kompletne, PC z wpisanym w adnotacjach terminem następnego OBT, oświadczenie z IVECO Polska że pojazd posiada wyposażenie zgodne z regulaminem 105 UNECE dla klas EX/II, EX/III, FL, OX, AT i tam wypunktowane które pkt. spełnia (9.2 itd.), oraz wpisane że fabryczne wyposażenie ABS, zwalniacz są zgodne z regulaminem 13 EKG/ONZ. Na razie jeszcze nie podjechał bo jest na doposażaniu w gaśnice i inne. Zobaczymy co dalej jak dotrze do nas. [ Dodano: 11-07-2017, 15:37 ] No i długo nie musiałem czekać właśnie podjechał. Panowie pytanie: - główny wyłącznik prądu przy akumulatorach rozłączany elektrycznie przyciskiem z kabiny czy spełnia wymagania 9.2.2.3.1 oraz ogrzewanie postojowe programowane wymogi 9.2.4.7.6 czy dotyczy wg daty rejestracji czy nowych, na ogrzewaniu naklejka E1 10R-041516 i 122R000025. Cytuj
Paprock Napisano 11 Lipiec 2017 Napisano 11 Lipiec 2017 Tam, w Oświadczeniu producent/przedstawiciel producenta/generalny przedstawiciel punkt po punkcie wyszczególnił, które warunki pojazd spełnia: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=255220#255220 Cytuj
nowicjusz55555 Napisano 11 Lipiec 2017 Autor Napisano 11 Lipiec 2017 Paprock mam takie same, czyli rozumiem że jak wypisane to spełnia i nie ma co szukać dalej. Cytuj
Paprock Napisano 11 Lipiec 2017 Napisano 11 Lipiec 2017 Oczywiście! Te ciągniki nie tylko na PL ale i na całą Unię i nie wiadomo gdzie jeszcze zgodnie z umową ADR są wyposażane, a jak wiadomo umowa jest jedna. No i coś mi się zdaje, że jeszcze jeden forumowy gagatek miał do czynienie w podobnej adeerowsko-ivecowskiej sprawie. Cytuj
pawelrosa Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 Witam, podepnę się pod ten temat z pytaniem nowy ciągnik siodłowy Man tachograf fabryczny EX brak legalizacji jest aby naklejka fabryczna czy do badania ADR ma mieć legalizację czy nie. Poprosiłem klienta żeby zrobił legalizację a on upiera się że robił niedawno w innym i nie musiał mieć legalizacji. Cytuj
Paprock Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 Po mojemu ma mieć legalizację. Badanie dodatkowe wykonujemy na podstawie DR/PC i tablic rejestracyjnych. A te tablice muszą być wpisane do TACHO tak samo jak numer VIN. Niech klient zrobi wydruk z TACHO z numerem rejestracyjnym, jak już tak cwaniakuje. https://www.experto24.pl/transport/inspekcja-transportu-drogowego/ponowna-legalizacja-tachografu-przed-ustawowym-terminem.html#.WWXdeITyiUk -------------------------------------------------------------------------------------- A to jako ciekawostka z ustawy o systemie tachografów cyfrowych: 10. Stawka godzinowa za czas pracy pracownika administracji miar nie może być wyższa niż 350 zł. Cytuj
adam1501 Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 tachograf fabryczny EX brak legalizacji Jeżeli jest zainstalowany tachograf, to ma być zalegalizowany (7.9.e - 776). A w przypadku badania ADR, jeżeli co do zasady jest wymagany, to we ogóle nie ma o czym rozmawiać. Cytuj
Yeti Napisano 19 Lipiec 2017 Napisano 19 Lipiec 2017 Cep" podaje termin następnego badania Pojazdu zarejestrowanego 2-3 dni temu na pewno nie znajdziesz w CEP-ie. Miałem pojazd nowy rej. dzień wcześniej i już był w CEP-ie (może miałem szczęście ). ---- Od 1.07. wypadaja OX , wiecie coś na ten temat. Cytuj
Paprock Napisano 19 Lipiec 2017 Napisano 19 Lipiec 2017 Tyle co tam jak na razie: https://forum.osds.org.pl/viewtopic.php?p=13286#13286 A co do CEP-a to dane z WK jakby szybciej do historiipeel trafiają. Ja czekam na swoje puszczone ze stacji dwa dni temu i jeszcze ich nie ma. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 19 Lipiec 2017 Napisano 19 Lipiec 2017 Ja czekam na swoje puszczone ze stacji dwa dni temu i jeszcze ich nie ma. Wysłane 17.07 i już są ".........17.07.2017 Badanie techniczne (ważne do 17.07.2018) Ostatni zarejestrowany stan licznika: 244 627 km (Uwaga. Stan licznika gromadzimy od 2014) 19.07.2017 19:45:12 Wygenerowanie raportu.........." Cytuj
Paprock Napisano 20 Lipiec 2017 Napisano 20 Lipiec 2017 No moje badanie wykonane 17 lipca, a przesłane 18 lipca dopiero dzisiaj w historii się pokazało. Szkoda tylko, że przebieg pozostał ubiegłoroczny. Jak tak to ma funkcjonować, to ja tego całego cepiku i aplikacji do niego nie kapuję. A może te dane w historiipeel się pokazały za sprawą WK, które to dowód (może) wydało? No sam nie wiem... zadzwonię potem czy klient zgłosił się po dowodzik i czy oni informują CEPiK/historiępeel o takich sprawach. -------------------------------------------------------------- No i po telefonach dowiedziałem się tyle, że z policji do WK dowód jeszcze nie dotarł. Czyli to co w historiipeel, to moja/stacji/oprogramowania sprawka! -------------------------------------------------------------- Uuu... zapowiada się grubsza aferka. Sprawdziłem kilkadziesiąt badań wysłanych z tej stacji przy pomocy jakiegoś programu/aplikacji i lipa odkąd stacja działa (kwiecień), bo terminy badań przechodzą i historiapeel wyświetla stan aktualny, a przebiegi zostają po staremu z poprzedniego badania. Cytuj
danielg539 Napisano 8 Sierpień 2017 Napisano 8 Sierpień 2017 Paprock, na jakim programie pracujesz? Cytuj
Paprock Napisano 9 Sierpień 2017 Napisano 9 Sierpień 2017 Mogę tlko się domyślać, że jego początki były odgapiane z oprogramowania tej niemieckiej organizacji co to ma w Polsce patronaty nad stacjami. No ale to tylko moje domysły. Nazwę na PW Ci zapodałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi