wiktor74 Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Witam Jaka jest zasada prowadzenia kart okresowej kontroli eksploatacyjnej urządzeń na stacji? Mamy jak narazie po jednym wpisie: "uruchomienie sprawne" i mój podpis. Czy diagnosta powinien sprawdzać urządzenia i uzupełniać karty samodzielnie? Jeśli tak, to co jaki okres czasu i czy powinien mieć upoważnienie właściciela stacji? Proszę o odpowiedź Cytuj
IVVO Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Co 6 miesięcy [ Dodano: 16-08-2017, 11:51 ] Czy diagnosta powinien sprawdzać urządzenia i uzupełniać karty samodzielnie? To zależy od wewnętrznych ustaleń Cytuj
wiktor74 Napisano 16 Sierpień 2017 Autor Napisano 16 Sierpień 2017 a czy mogę znaleźć gdzieś w ustawie informację na temat częstotliwości takich kontroli urządzeń? Cytuj
Paprock Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Teraz to są trochę warunki uproszczone odnośnie kart okresowej kontroli sprzętów i urządzeń. Najprostsza zasada to kierować się zaleceniami producenta podanymi w instrukcji obsługi urządzenia. Są stacje gdzie karty uzupełnia i podpisuje się jeden i ten sam diagnosta, a są stacje życzące sobie aby wpis w kartę był dokonany przez serwisanta/zakład dokonujący przeglądu urządzenia. Więcej: Forum http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=16228 Rozporządzenie: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20060400275 Cytuj
IVVO Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 10. Wyposa˝enie wymienione w tabeli, o której mowa w ust. 5, z wyjàtkiem urzàdzeƒ i przyrzàdów, które podlegajà okresowej kontroli metrologicznej lub okresowemu badaniu przeprowadzanemu przez w∏a- Êciwy organ dozoru technicznego, podlega okresowej kontroli eksploatacyjnej. [ Dodano: 16-08-2017, 12:25 ] § 1. 1. Urządzenia i przyrządy objęte obowiązkiem certyfikacji zgodności podlegają okresowej kontroli eksploatacyjnej; nie dotyczy to urządzeń i przyrzą dów, które na mocy decyzji Prezesa Głównego Urzę du Miar podlegają obowiązkowej kontroli metrologicznej. 2. Okresowa kontrola eksploatacyjna obejmuje: 1) organoleptyczne sprawdzenie, czy urządzenie lub przyrząd są kompletne i nie uszkodzone mechanicznie, 2) sprawdzenie prawidłowości działania i wskazań, dokonane zgodnie z zaleceniami producenta podanymi w dokumentacji techniczno-ruchowej (instrukcji obsługi), 3) inne czynności kontrolne przewidziane przez producenta, przeprowadzone zgodnie z jego zaleceniami. 3. Okresową kontrolę eksploatacyjną przeprowadza się w terminach zalecanych przez producenta, jednak nie rzadziej niż co sześć miesięcy. 4. Okresową kontrolę eksploatacyjną przeprowadza upoważniony przez kierownika stacji kontroli pojazdów pracownik lub inna osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje. § 2. 1. Wyniki kontroli zapisuje się w karcie okresowej kontroli eksploatacyjnej urządzenia lub przyrządu stanowiącego wyposażenie stanowiska kontroli. 2. Karty okresowej kontroli eksploatacyjnej: 1) prowadzi się bieżąco dla każdego przyrządu lub urządzenia, 2) przechowuje się w formie kartoteki, zgodnie z zasadami ewidencji stosowanymi w stacji kontroli pojazdów To jeszcze ze starej 81z 1999 Cytuj
wiktor74 Napisano 16 Sierpień 2017 Autor Napisano 16 Sierpień 2017 "3. Okresową kontrolę eksploatacyjną przeprowadza się w terminach zalecanych przez producenta, jednak nie rzadziej niż co sześć miesięcy. " Właśnie o to mi chodziło, dzięki Cytuj
IVVO Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 "3. Okresową kontrolę eksploatacyjną przeprowadza się w terminach zalecanych przez producenta, jednak nie rzadziej niż co sześć miesięcy. " Właśnie o to mi chodziło, dzięki Nie do końca bo ten dziennik nie obowiązuje - dałem to tylko do wglądu - w nowym tego nie znajdziesz - jest tylko napisane że trzeba ją zrobić ale nie podano czasokresu Cytuj
Paprock Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 No dlatego napisałem, żeby stosować się do instrukcji obsługi! Co po instrukcji to po instrukcji, a co po metrologii to po metrologii! Wzoru karty kontroli też nie uświadczysz w aktualnym cywilnym rozporządzeniu. Cytuj
IVVO Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 No dlatego napisałem, żeby stosować się do instrukcji obsługi! Producent ma w głębokim poważaniu nasze karty okresowe i to że ustawodawca nie określił czasokresu wykonania tego wpisu - a w instrukcji znajdziesz co ewentualnie sprawdzić i najlepiej aby zrobił to serwis - akurat jestem "lżejszy" o 800 za wizytę Haika aby skonfigurować EOBD w Capelek-u - będę miał teraz kontrolę z TDT to poruszę temat Cytuj
Paprock Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 IVVO, , karty okresowej kontroli jakby wypadły z powszechnego użytku na stacjach. Prowadzi się je w przyswojonej formie bo tak łatwiej, bo tak wygodniej. Zacytuję przepis mówiący co należy z urządzeniami robić: 10. Wyposażenie wymienione w tabeli, o której mowa w ust. 5, z wyjątkiem urządzeń i przyrządów, które podlegają okresowej kontroli metrologicznej lub okresowemu badaniu przeprowadzanemu przez właściwy organ dozoru technicznego, podlega okresowej kontroli eksploatacyjnej. I to jest wszystko w przepisach. Reszta to wola twórcza. Należy, trzeba świadectwa legalizacji zbierać, a pozostałe sprawy to se można w kajecie notować, prowadzić. Nie mówiąc, że szanujący się producenci dołączają własne karty zwane deteerkami (DTR). Cytuj
cezary Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 żeby nie drażnić lwa (tdt ) podczas kontroli głupotami, a po za tym ktoś tu przytoczył przepis " nie rzadziej jak co 6 m-cy" tak sobie je wypełniam chociaż jedno zgodnie z przepisami Cytuj
Paprock Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Zgodnie z przepisami to ten przepis nie obowiązuje od ponad dziesięciu lat zdaje się. Zdewaluował się! Nie ważny! Nie istnieje! Nie stosuje się! :evil: Nie do końca bo ten dziennik nie obowiązuje - dałem to tylko do wglądu - w nowym tego nie znajdziesz - jest tylko napisane że trzeba ją zrobić ale nie podano czasokresu Cytuj
Paprock Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Ależ skąd zaraz źle. Ja piszę o nieaktualnym rozporządzeniu, a karty okresowej kontroli każdy prowadzi tak aby nie zeźlił się lew czy inna kontrolująca zwierzyna. Cytuj
IVVO Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Piszę o tym od tego co zacytowałeś - ale na ostanie kontroli TDT - Pan z TDT - proszę o dokumentację stacji, opłatę cepik i karty badań okresowych Cytuj
cezary Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 ja nie źle jak niezgodnie z rozporządzeniem, ja uważam, że dobrze, bo tu lepiej nagiąć przepis niż później mieć jakąś inną uwagę, której być może bym nie miał jakbym postąpił zgodnie z przepisami i kart nie wypełniał, ależ to zagmatwane, sam się już zapętliłem i niewiele z tego kumam, ot rzeczywistość Cytuj
Paprock Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Nosz kurcze jeszcze raz: "10. Wyposażenie wymienione w tabeli, o której mowa w ust. 5, z wyjątkiem urządzeń i przyrządów, które podlegają okresowej kontroli metrologicznej lub okresowemu badaniu przeprowadzanemu przez właściwy organ dozoru technicznego, podlega okresowej kontroli eksploatacyjnej." - jest w cytacie o okresowej kontroli eksploatacyjnej? - no jest! - napisali w jakiej formę przeprowadzać kontrolę? - no nie! - to skąd się dowiedzieć co i jak? - stosować się do zaleceń producenta opisanych w instrukcji obsługi urządzenia! Czy czegoś więcej potrzeba gdy w instrukcję gotowa do stosowania i wypełniania karta okresowej kontroli zapodana! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi