Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś miałem okazję przekonać się jak niektóre urzędy lubią komplikować życie sobie i diagnostom. Zostałem wezwany w celu wyjaśnienia badania technicznego z wynikiem pozytywnym i z usterkami drobnymi.

Konkretnie chodziło o dwie usterki a mianowicie:

- uszkodzenie układu projektorowego (odbłyśnik i klosz),

- brak wyraznej granicy światła i cienia.

Musiałem się tłumaczyć, dlaczego nie wystawiłem wyniku negatywnego z powodu wystąpienia kilku usterek drobnych w obrębie jednej grupy i nie zakwalifikowałem do wyższej grupy...

"8. W przypadku uznania stanu technicznego za niezadowalający w obrębie kilku usterek, o których mowa w kolumnie

trzeciej załącznika nr 1 oraz załącznika nr 2 do rozporządzenia, a które należą do tej samej grupy usterek, uprawniony diagnosta

podejmuje decyzję o zakwalifikowaniu usterek do wyższej grupy usterek, jeżeli ich skumulowany wpływ skutkuje

wzrostem zagrożenia powodowanego przez pojazd. "

W oparciu o powyższy zapis temat powinien był się zakończyć, ale okazuje się, że nie...

Nie wiem jak to się zakończy, ale uważam, że przepisy jasno ten temat określają i jest to marnowanie czasu urzędnika i diagnosty.

To jest Polska właśnie...

Napisano
kilku

kilka I «zaimek oznaczający w sposób przybliżony liczbę większą niż 2 i mniejszą niż 10»

https://sjp.pwn.pl/slowniki/kilka.html

Poproś aby spojrzeli do słownika i zapoznali się z znaczeniem słów. Moim zdaniem postąpiłeś słusznie, stwierdziłeś 2 UD zatem brak podstaw aby kwalifikować wyżej,

Napisano

Ja to wiem, ale urzędnikom nie da się wytłumaczyć, że diagnosta podejmuje decyzję i kwalifikuje odpowiednie usterki. Nie widząc auta, sposobu przeprowadzenia badania, kwestionują wynik badania...

Napisano

Według mnie jesteś na prawie i żadnych konsekwencji nie są w stanie wyciągnąć.

Zastosowane zostało rozporządzenie zgodnie z jego zapisami, paragrafami, treściami i jakby ciężko będzie to podważyć.

Ja bym się nie martwił, choć mam świadomość, że to mało komfortowa sytuacja w pracy i po pracy. Na dodatek te upały. ;)

:piwo

Napisano

Mam pytanie jak wybrać 4.1.1.l brak wyraźnej granicy jako UD

w Patronacie owszem, można zakwalifikować jako UD , ale 4.1.1.l jest widoczne tylko po wyborze wyniku negatywnego, można potem zmienić na pozytywny z UD, ale po co.

W 996 była to była UI , w 776 dupy dali w wydruku nie zaznaczając żadnej opcji X , choć powinna być zaznaczona przynajmniej jedna kolumna to błąd techniczny legislacji , który inni pociągnęli jak patronat dając wybór diagnoście. U mnie jest to zawsze UI, jak mało zmatowiałe to 4.1.1.b, ma widzieć gdzie jedzie i już.

Napisano

No ciekawe, a może właśnie o to chodzi, że przyporządkowano usterkę, która do żadnej grupy nie należy?

Jakby nie było, dla mnie rozdmuchiwanie tej sprawy, rozliczanie diagnosty z przyporządkowanych usterek jest wydumane. :x

No, ale to tylko moje zdanie.

Napisano

- uszkodzenie układu projektorowego (odbłyśnik i klosz),

- brak wyraznej granicy światła i cienia.

w "patronacie" poz.1 owszem może być UD, ale druga to UI lub USZ

Napisano

Kierownictwu w wydziale komunikacji chodzi o to, że przy wystąpieniu kilku usterek drobnych w obrębie jednej grupy powinno być z automatu zakwalifikowane jako UI.

Tak interpretują przepisy po swojemu...

A wystarczy tylko zrozumieć zapis w 776...

Najciekawsze, że chcą puścić to drogą formalną :x

Napisano
No ciekawe, a może właśnie o to chodzi, że przyporządkowano usterkę, która do żadnej grupy nie należy?

Jakby nie było, dla mnie rozdmuchiwanie tej sprawy, rozliczanie diagnosty z przyporządkowanych usterek jest wydumane. :x

No, ale to tylko moje zdanie.

OK pokaż mi w 776 jeszcze jakąś usterkę, która nie jest przyporządkowana do żadnej grupy , a 997 była UI

wiem bo sam często naciągałem brak granicy na uszkodzenie klosza oczywiście organoleptycznie i pro bono

Napisano

W patronacie, w patronacie, a w rozporządzeniu figa z makiem.

Pracujemy po przepisach czy po patronacie?!

:evil:

Napisano
Pracujemy po przepisach czy po patronacie?!

a w zaświadczeniu to se możemy wpisać, wkleić, dodrukować, zrobić zdjęcie z rozporządzenia, czy to czym dysponujemy w programie?

Napisano
W 996 była to była UI ,

I tu się mylisz, również

była żadna, jak mówią Niemcy,,,

Napisano
a w zaświadczeniu to se możemy wpisać, wkleić, dodrukować, zrobić zdjęcie z rozporządzenia, czy to czym dysponujemy w programie?
- ależ wolna wola. Nakazu nie ma aby korzystać z programów, więc można na zeszycie jechać jak za dawnych czasów. ;)
Napisano
Nakazu nie ma aby korzystać z programów

no jak w/g Ciebie nie ma, to se pisz w zeszycie, tylko czy Ci kartek wystarczy, żeby je wysyłać obowiązkowo do cepiku :D, widzę, że Ty też jesteś przedstawicielem zespołu, grupy, prowadzenia dyskusji, żeby ją prowadzić, "ino " nie wiem po co?

Napisano

Po pierwsze - podaj co to za urząd. Podając te dane nie łamiesz żadnego prawa, a warto pamiętać takie sprawy.

Po drugie - zwróć się do OSDS o pomoc. Może należało by natychmiast wszcząć wobec takiego urzędu wszelkie możliwe postępowania zarówno na gruncie kpa jak i z powództwa cywilnego?

Napisano

Więc pismo przyszło z Wydziału Komunikacji w Piszu do Wydziału komunikacji w Grajewie. Nawet opinia TDT jest, że w świetle przepisów i z analizy usterek diagnosta powinien zakwalifikować do wyższej grupy.

Ale TDT zaznaczyło, że jest to tylko Ich opinia na podstawie dokumentów, a urząd traktuje to jak wyrocznię.

Napisano

Obcy urząd przysłał pismo z rzekomo nieprawidłowo przeprowadzonym badaniem do mojego urzędu a mój urząd, po przeprowadzeniu ze mną rozmowy i przedstawieniu dokumentów chce wystąpić na drogę formalną...

Napisano
Obcy urząd przysłał pismo z rzekomo nieprawidłowo przeprowadzonym badaniem do mojego urzędu
też takie coś przechodziłem i wiem teraz ,że to była zagrywka i absurdalne zarzuty -odbyłem rozmowę wyjaśniająca i na tym się zakończyło .Najgorsze jest to ,że na ich terenie patologia goni patologię ,ale pojawił się obcy to trzeba go wyeliminować.. :D:D
Napisano
Najgorsze jest to ,że na ich terenie patologia goni patologię ,ale pojawił się obcy to trzeba go wyeliminować.. :D:D

Już wiem, że było to pogrożenie paluszkiem w moją stronę, żebym za bardzo się nie wychylał...

Nie wiem tylko czy na tym koniec, czy jednak coś zrobią. Odpowiedzi na razie nie mam.

• 5 years later...
Napisano

Zawsze wiedziałem ze to chory kraj , u nas w WK tez maja jakieś odchył od normy chyba konkurencja działa albo TDT będzie przejmował stacje.

• 3 weeks later...
Napisano
W dniu 31.03.2023 o 15:07, sewenl napisał:

TDT będzie

patrzył i rozliczał..