Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Ile czasu zajmuje Wam wykonanie badania na OSKP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapytam Was drodzy diagności odpowiedzcie tak szczerze Ile czasu zajmuje Wam wykonanie badania na OSKP np Ciągnika siodłowego z naczepą ? i ile takich badań dziennie wykonujecie? lub podobne badania np ADR ? :D

Proszę odpowiedzieć na pytanie tak uczciwie

A może wszystko odbywa się na ilość a nie na jakość czy jakoś to będzie?

Napisano

Ciągnik z naczepą- czyli dwa badania to u mnie ok. godzina, zależy co przyjedzie, miałem ostatnio po zabraniu dowodu za opony, pajaca który nic nie zrobił i wywiązała się dyskusja- musiał interweniować szef... No wtedy było więcej jak godzina... Z ręka na sercu jak ktoś robi zestaw, powiedzmy w pół godziny...to coś jest nie elloo :roll::roll::roll:

Z ADR-em jest odrobinę dłużej, ale może się nie znam... dopiero jednego ogarnąłem w karierze, do mojej OSKP nie chcą w okolicy- może to i dobrze :lol:

Napisano

Spotkałem się w ostatnim czasie z mnóstwem identycznych pytań i ma to zapewne związek z wejściem Cep 2.0.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi a uczciwe wykonywanie badań na pewno nie narazi nikogo na nieprzyjemności. Pytający o takie rzeczy z góry podkładają się jako "nierzetelni:.

Jednakże zastanawia mnie jedna kwestia odnośnie badań ciągnika i naczepy. Do tej pory wykonywałem takie badania "jednym rzutem na taśmę" tzn badanie dwóch oddzielnych pojazdów odbywało się za jednym wjazdem na halę.

Na jakimś szkoleniu (wydaje mi się, że w PIMOT) była właśnie mowa o czasach trwania badań i zalecano aby oddzielnie badać ciągnik (łącznie z wystawieniem dokumentów itd.) a dopiero zaczynać badanie naczepy, co wiązało się z powtórnym wjazdem zestawu na OSKP.

I tu moje pytanie: Jak to się odbywa u Was?

Napisano

Jadę cięgiem oba pojazdy przez stanowisko i cięgiem jeden po drugim wpisuję do rejestru.

Czasem, jak nie zapomnę, to rozdzielę rolki, że ciągnik dwie osie, a potem naczepa trzy osie.

Ja wejdzie archiwizacja pomiarów, to trudno. Wprowadzę do kompa linii ciągnik i najwyżej w międzyczasie wysiąde i do kompa naczepę wprowadzę. Ale jeździć po dwa razy? Ani myślę na dzisiejsze czasy!

Napisano

Już lepiej zapytać czy od badania okresowego zestawu dłużej czasami nie trwa sprawdzenie w oponach samego ciśnienia! :evil:

Napisano

Na jakimś szkoleniu (wydaje mi się, że w PIMOT) była właśnie mowa o czasach trwania badań i zalecano aby oddzielnie badać ciągnik (łącznie z wystawieniem dokumentów itd.) a dopiero zaczynać badanie naczepy, co wiązało się z powtórnym wjazdem zestawu na OSKP.

I tu moje pytanie: Jak to się odbywa u Was?

Powinno się sprawdzać ciągnik bez naczepy...wiadomo siodło sprawdzić tabliczkę itd. ale wiadomo jak jest przyjedzie kierowca i powie "co i może odczepić mam naczepę" :/

Napisano
to forum z roku 2011 a teraz zbliża sie CEP stąd moje pytanie

Ale jakie ma to znaczenie, zakres czynności podczas OBT nie uległ zmianie od 2011r oprócz sprowadzonych z "zagramanicy"

Napisano
Już lepiej zapytać czy od badania okresowego zestawu dłużej czasami nie trwa sprawdzenie w oponach samego ciśnienia! :evil:

Gdyby pompować tym manometrem co mamy na stacjach, to zdecydowanie badanie zestawu trwa mniej od pompowania ;D (mam obok wulkanizację dla ciężarowych...)

Napisano
to forum z roku 2011 a teraz zbliża sie CEP stąd moje pytanie

Ale jakie ma to znaczenie, zakres czynności podczas OBT nie uległ zmianie od 2011r oprócz sprowadzonych z "zagramanicy"

nie pytam o zakres czynności tylko ile czasu poświęca diagnosta na badanie

Napisano
nie pytam o zakres czynności tylko ile czasu poświęca diagnosta na badanie

Tyle co w 2011r :)

Napisano
Tyle co w 2011r

Ja bym powiedział że po 6 latach dłużej , ruchy niby te same ale tempo inne.

Napisano
Ja bym powiedział że po 6 latach dłużej

Nie narzekaj STARUSZKU :):x

Napisano

Naiwność i podejście do pytania jest dziecinnie rozbrajające...

Oczekujesz, że ktoś powie, że robi to w 20 minut? I tak publicznie na forum to ogłosi w sytuacji gdy bardzo wielu użytkowników tego forum zna się osobiście? :razz:

A już to nastawienie, że w 2011 to było co innego bo nie było mowy o cepiku to już w ogóle jakieś irracjonalne. To co - wtedy inaczej się badało czy jak? :razz:

Napisano
ruchy niby te same ale tempo inne.

Coś mi przychodzi do głowy, ale to zbyt sprośne :D:D:D

Napisano
Naiwność i podejście do pytania jest dziecinnie rozbrajające...

Prawda...

Napisano
to forum z roku 2011

A w regulaminie forum jest ,żeby nie powielać tematów...

Trzeba było pisać w tym starym temacie to by stał się aktualny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.