darkdog Napisano 29 Wrzesień 2017 Share Napisano 29 Wrzesień 2017 https://finanse.wp.pl/skandaliczna-tabliczka-w-sklepie-w-barlinku-kazdy-obywatel-ukrainy-bedzie-poddany-kontroli-6171321000953473a Macieju co to za market że takie kontrole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 29 Wrzesień 2017 Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Hahaha... też to dzisiaj widziałem na necie... cały Barlinek podobno aż huczy... No cóż, nie oszukujmy się. Jest u nas teraz masa pracowników z Ukrainy i ludzie wiążą z tym gwałtowny wzrost ilości kradzieży i drobnych włamań. Może słusznie, a może i nie. Niestety niektórzy uogólniają i chcą wprowadzać odpowiedzialność zbiorową. A tak nie można. A właściciel sklepu? Ot, taki lokalny biznesmen. Udało mu się utrzymać mimo ekspansji Biedronek i Lidla. Ma jeszcze ośrodek wypoczynkowy na Janowie. Ja tam raczej rzadkim gościem jestem, trochę daleko i ceny nie najniższe, chociaż mają swoje asortymenty którymi markety biją na głowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 29 Wrzesień 2017 Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Widzę, że w Polsce powoli pojawia się "zachodnia" mentalność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 29 Wrzesień 2017 Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Nie przesadzaj. Ogólnie u nas (Barlinek) nie ma problemu z jako takim rasizmem, ale co jakiś czas trafi się taki co pierdo...e jak łysy warkoczykami o kant okrągłego stołu... cóż... niektórzy zapomnieli, że Polacy tez wyjeżdżają za pracą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 30 Wrzesień 2017 Share Napisano 30 Wrzesień 2017 Umiarkowany rasizm w dzisiejszej europie nie jest wskazany. On jest NIEZBĘDNY. A z Polakami za granicą było jak było. Jeszcze niedawno wcale nie traktowano ich tu lepiej jak we wspomnianym artykule. I nikt się nie rzucał, skoro po części była to prawda. Dziś mentalność Polaków za granicą znacząco się zmieniła, a zachód ma inne problemy i kwestia "polski" zwyczajnie zniknęła z obu tych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jast Napisano 2 Październik 2017 Share Napisano 2 Październik 2017 niektórzy zapomnieli, że Polacy tez wyjeżdżają za pracą... A nie na yumę (jumę), bo to słowo było modne pewnego czasu na Pomorzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker100 Napisano 2 Październik 2017 Share Napisano 2 Październik 2017 było modne pewnego czasu na Pomorzu. nie tylko tam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 2 Październik 2017 Share Napisano 2 Październik 2017 Chyba przede wszystkim o dolnośląskie i część dzisiejszego lubuskiego chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker100 Napisano 2 Październik 2017 Share Napisano 2 Październik 2017 część dzisiejszego lubuskiego chodzi znaczną część , nawet fragmenty filmu "Juma" były kręcone w Krośnie Odrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 2 Październik 2017 Share Napisano 2 Październik 2017 Tak - właśnie o tą "dziką" część lubuskiego mi chodzi. Krosno, Ośno, Lubsko, Gubin etc. Piękne, ale i ponure na swój sposób tereny... Trochę młodości tam spędziłem właśnie "za tych czasów" [ Dodano: 02-10-2017, 19:18 ] Od razu dodam - nie, nie jeździłem hehe Ale znalem osobiście ludzi, którzy się tym trudnili. I tu ciekawostka. W społeczeństwie byli postrzegani jako swoiści bohaterowie. No - może złe słowo, ale powiedzmy "lepsi goście". Wszak rabowali bogatych... i dawali sobie bo byli biedni. Takie właśnie mamy społeczeństwo. Nic na to nie poradzimy. Trzeba zmian pokoleniowych i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi