raxi109 Napisano 17 Październik 2017 Share Napisano 17 Październik 2017 witam nie moge zrozumiec 2 pytan ktore sa w vademecum : 41. pojazd EX/II o dmc powyzej 16t: wedlug vademecum odpowiedz brzmi "nie musi posiadac zwalniacza i abs" - dziwne bo ja tak zinterpretowalem ze powyzej 12t ogranicznik musi miec oraz pow 16t abs musi posiadac 37. samochod przewozacy butle z gazem palnym w ilosci 10000 kg o dmc powyzej 16t zarejestrowany po 30.06.1995: wedlug vademecum " nie musi posiadac ABS ani zwalniacza" troche tego nie rozumiem ponieważ w ADR napisane jest, ze powyzej 16t musi miec ABS i zwalniacz prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 17 Październik 2017 Share Napisano 17 Październik 2017 Uważam że nie jestem zbyt mocny z ADRu ale może jakoś wspólnie poradzimy, najwyżej mnie poprawi ktoś. 1. EXII nie musi mieć zwalniacza ani układu ABS. Patrz dział 9.2 tabelka wymagania techniczne. 2. Przewóz butli z gazem może się odbywać zwykłym pojazdem skrzyniowym (wskazane) który nie musi posiadać świadectwa dopuszczenia ADR (takowe musisz posiadać przy przewozie klasy 1 i przewozie w cysternach) więc żaden przepis nie nakazuje aby pojazd przewożący butle posiadał ABS czy zwalniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demart Napisano 17 Październik 2017 Share Napisano 17 Październik 2017 41. pojazd EX/II o dmc powyzej 16t: wedlug vademecum odpowiedz brzmi "nie musi posiadac zwalniacza i abs" Bo nie musi. Będzie musiał posiadać zarejestrowany po 31.03.2018 abs poj. pow. 3,5t. a zwalniacz pow. 16t. zinterpretowalem ze powyzej 12t ogranicznik musi miec bo musi mieć zarejestrowany po 31.12.1987r. Wszystko jest w 9 części ADR 37. samochod przewozacy butle z gazem palnym w ilosci 10000 kg o dmc powyzej 16t zarejestrowany po 30.06.1995: wedlug vademecum " nie musi posiadac ABS ani zwalniacza" Bo nie musi gdyż jest to przewóz w sztukach przesyłki, a taki pojazd nie podlega pod żadną z klas. EXII, EXIII, OX, AT, FL. Na badaniu robisz tylko okresowe. Dodatkowe ADR go nie dotyczy. Przewoźnik musi odpowiednio go oznaczyć pojazd pomarańczowymi tablicami i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raxi109 Napisano 17 Październik 2017 Autor Share Napisano 17 Październik 2017 dziekuje bardzo za nakierowanie, mam jeszczcze 1 pytnie przy ktorym zglupialem: pojazd typu EXII o dmc 18t i zrejestrowany po raz pierwszy po 31.12.1993 powinien byc wyposazony w -uklad przeciblokujący ABS -ogranicznik prędkości -zwalniacz wedlug mnie ogranicznik jak najbardziej ale czy ABS to juz nie wiem, prosilbym o nakierowanie poniewaz nie orientuje sie za bardzo w tej tabeli w ADR 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 17 Październik 2017 Share Napisano 17 Październik 2017 Ogranicznik- tak musi Zwalniacz,ABS- nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demart Napisano 17 Październik 2017 Share Napisano 17 Październik 2017 Dokładnie tak jak kolega Wojteczek pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi