jarek1 Napisano 18 Październik 2017 Napisano 18 Październik 2017 Koledzy mam zamiar zakupić czytnik kodów do D.R ktoś ma jakieś namiary?
aboz Napisano 18 Październik 2017 Napisano 18 Październik 2017 Tylko po co, skoro po 13 listopada dane ściągniesz z CEPIK.
jarek1 Napisano 18 Październik 2017 Autor Napisano 18 Październik 2017 Ściągniesz z CEPIKU ale wolał bym z dowodu bo w cepiku nie wiem czy będą bez błędów
aboz Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 W CEP-ie masz te same dane co w dowodzie.
Mecher Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 Albo w DR więcej błędów np przy jego wymianie zrobionych ...
danielg539 Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 Albo w DR więcej błędów Biorąc poprawkę na różne dziwne wpisy w uwagach DR jak np.: poprawna ilość miejsc..., czy poprawny nr VIN ... to czytnik często wprowadza w błąd.
JANUSZ60 Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 to czytnik często wprowadza w błąd. zbyt często,,,
Paprock Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 Cepik cepikiem, a czytnik czytnikiem. To, że 'ściągnę dane z cepiku' nie oznacza jeszcze wcale, że będzie to błyskawiczne, krótkotrwałe. Jak będę musiał cały VIN z palca wklepywać, no to dziękuję bardzo, jednak wygodniej, szybciej i pewniej korzystać z czytnika.
markes30 Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 Jak będę musiał cały VIN z palca wklepywać, no to dziękuję bardzo W zarejestrowanym w RP nie będziesz musiał.
blakop Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 A z zagranicznego nie zawsze VIN czytnikiem strzelisz. Poza tym tak jak aboz napisał - w DR jest tylko i wyłącznie to, co w CEP i nawet jak są błędy to są tu i tu. Czytnik obecnie jak dla mnie niepotrzebny.
Paprock Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 Na zagraniczniaki jest przewidziana inna procedura; najpierw wklepać, a następnie pobrać. Zobaczymy, czas pokaże ile i jakich danych trzeba będzie użyć do pobrania auta z bazy. Za czytnikiem przemawia nieomylność. Natomiast ja ze swoją techniką klikania nie przewiduję czegoś takiego!.
blakop Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 Czytnikiem możesz odczytać nr VIN chociażby z Niemieckiego "briefu" zamiast klepać 17 znaków. Nr jest zakodowany w kodzie kreskowym na drugiej części. Wystarczy go zeskanować.
aboz Napisano 19 Październik 2017 Napisano 19 Październik 2017 blakop, tego to nie skumałem. Ciekawe czy zadziała.
blakop Napisano 20 Październik 2017 Napisano 20 Październik 2017 W WK działało Mało kto o tym wie. To fakt
danielg539 Napisano 20 Październik 2017 Napisano 20 Październik 2017 w DR jest tylko i wyłącznie to, co w CEP i nawet jak są błędy to są tu i tu Z tą różnicą, że w DR poprawne dane bywają w uwagach
blakop Napisano 20 Październik 2017 Napisano 20 Październik 2017 I wtedy lepiej zassać dane z CEP niż z DR.
Norbert Jezierski Napisano 26 Październik 2017 Napisano 26 Październik 2017 Największym problemem jest, Panowie, nakładany z dniem 13/11 obowiązek porównywanie danych z DR z danymi z CEP i konieczność ew. powiadamiania o niezgodnościach Administratora CEP (vide projekt Rozporządzenia). Czytnik DR nie jest może idealnym narzędziem pracy - ok, dane zassiemy przecież z CEP, po podaniu VIN-u lub kombinacji pól związanych z numerem rejestracyjnym, marką czy datą pierwszej rejestracji - ale może baaaardzo pomóc w tej kwestii ... Program zrobi to z automatu, o ile oczywiście będzie miał dostęp do wszystkich danych z DR. A błędy w CEP mają prawo zaistnieć. Osobnym problemem mogą być pomyłki przy wyszukiwaniu pojazdu / wpisywaniu nr VIN. WOL i W0L wyglądają dość podobnie - a to jednak inne znaki i numery ...
aboz Napisano 27 Październik 2017 Napisano 27 Październik 2017 Norbert Jezierski, a w jaki sposób wykorzystanie czytnika pomoże w porównaniu danych w DR z CEP? Bo jesli to ma wyglądać tak, że sobie wyświetlę zawartość kodu Aztec i będę wzrokowo porównywał zapisane w nim dane z danymi pobranymi z CEP, to mija się to z celem. Łatwiej będzie to zrobić trzymając DR w ręce. No chyba, że np. wasze oprogramowanie zestawi jedne parametry obok drugich i będzie widać gołym okiem różnice.
kaamil_ Napisano 27 Październik 2017 Napisano 27 Październik 2017 aboz, może program sam wychwyci różnice między DR a CEP?
aboz Napisano 27 Październik 2017 Napisano 27 Październik 2017 Dlatego pytam u źródła, bo jeśli ekipa Norberta ułatwi w ten sposób pracę diagnostom, to czytnik jest jak najbardziej na miejscu. Z tego co wiem Patronat nie będzie miał takiej opcji, ale jeszcze nie wszystko przejrzałem.
markes30 Napisano 27 Październik 2017 Napisano 27 Październik 2017 Z tego co wiem Patronat nie będzie miał takiej opcji, ale jeszcze nie wszystko przejrzałem. To ja skorzystam z okazji i zapytam czy patronat ma możliwość ( lub będzie mógł) rejestrować na jednym komputerze dwa badania jednocześnie ( dwóch diagnostów dwa różne badania - opcja w trakcie) ?
Paprock Napisano 27 Październik 2017 Napisano 27 Październik 2017 Nie widzę przeszkód aby to rozpoczęte badanie wisiało sobie gdzieś w schowku czy tam w oczekujących do dokończenia. Tak przynajmniej jest teraz i nie ma żadnych przeciwwskazań coby wadziło to z racji CEP od 13 listopada. Bardziej mnie zastanawia kombinacja skrótów dokumentów rejestrtacyjnych akceptowanych przez CEP, no bo skoro od każdego badania mam pobrać zeta, to dla mnie jest jednoznaczne, że i to każde badanie mam przesłać do CEP-a, w tym te przy których dowodu nie ma w sensie DR, PC, PW, KP. Jak to się ma do programowych skrótów typu ZDR, PP, RES i temu podobnie? Poza tym, jak i czym zadość uczynić nowemu sposobowi numeracji zaświadczeń/badań jak podstawowe mają opuścić literkę P, no i czym uzupełnić dwuliterowy wyróżnik stacji skoro pomysł przewiduje trzy miejsca w wyróżniku?
aboz Napisano 27 Październik 2017 Napisano 27 Październik 2017 czy patronat ma możliwość ( lub będzie mógł) rejestrować na jednym komputerze dwa badania jednocześnie ( dwóch diagnostów dwa różne badania - opcja w trakcie) ?tak
Rekomendowane odpowiedzi