Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Zmiana wartości O1 i O2 Ford Mondeo MK5.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad zakupem Forda mondeo MK5 1.6 TDCi 115KM kombi. Auto ma założony fabryczny hak, jest sprowadzone z Holandii, zarejestrowane w kraju. Niestety w DR ma wpisane O1 i O2 - 400/400, co oznacza, że w praktyce nie mogę nim pociągnąć nawet przyczepy Niewiadów N126.

Teraz pytanie do Was, czy da się coś z tym zrobić, aby DMC przyczepy z hamulcem było "normalne" czyli tak jak mają to inne tego typu auta w okolicach 1000kg.

Dane auta: Mondeo 2014 -, 1.6L DV6C Econetic

WF0FXXWPCFFK06589

e13*2001/116*0249*27

Bardzo Was proszę o pomoc w tej kwestii, bo nie mam pomysłu jak to ruszyć.

Napisano

W przypadku problemów na badaniu to rzeczoznawca zdaje się ma pierszeństwo. Co nie ;-). Ale OK, może być producent. Można jeszcze zaciągnąć info z WK, czy aby nie nastąpiła zwykła ludzka literówka. A najważniejsze, to raczej parametry podane przez producenta na tabliczce znamionowej. Co ten fordziak tam pod numerem VIN powypisywane ma?

Napisano

Muszę Cie niestety zmartwić kolego. Ale w tym świadectwie homologacji co podałeś, właśnie ten wariant co ma przyczepę bez hamulca 400 kg, ma niedopuszczoną przez producenta przyczępę z hamulcem większą niż 400 kg. I niestety nie jest to błąd. Tak więc rzeczoznawca nie powinien Ci tego potwierdzać, że możesz ciągnać powiedzmy 1000 kg bo akurat w tym przypadku Ford nie dopuścił.

Dlatego w obu rubrykach masz 400 kg, bo tak też jest w świadectwie homologacji.

Napisano

Dziękuję za informację. Zatem niestety muszę fordziaka odpuścić. Swoją drogą bardzo mocno obcięli te masy w fordzie, bowiem moim Fiatem Pandą 1.1 mogę holować większe przyczepy. Mówi się trudno, szukam dalej.

Zostawiam też namiar na fajną stronę do rozkodowania VIN forda (trzeba tam założyć konto): http://www.etis.ford.com/?lang=pl&country=PL

Napisano

Tak, musisz go zdecydowanie odpuścić jak zależy Ci na przyczepach. Akurat miałeś pecha bo dużo innych wariantów tego Forda Mondeo ma przyczepę 1800 kg, ale ten akurat nie :D

Mógłbyś się z ciekawości dopytać w Fordzie co on posiada takiego, że przyczepę mu tak producent obcioł

Napisano
Bardzo Was proszę o pomoc w tej kwestii, bo nie mam pomysłu jak to ruszyć
Kolego - trochę poszperałem o tym Fordzie 2015/02 - problem może być taki iż pojazd zasilany był gazem CNG
Napisano

Ford to w ogóle homologacyjni imbecyle. Np. Fiesta w pewnym wariancie miała masy przyczepy 100/100... No coments...

Napisano
Kolego - trochę poszperałem o tym Fordzie 2015/02 - problem może być taki iż pojazd zasilany był gazem CNG

To diesel - 1.6 TDCi 115KM.

Tak, musisz go zdecydowanie odpuścić jak zależy Ci na przyczepach.

Dwa razy w roku ciągnę przyczepę hobby nad morze, jej MW to 680kg, a DMC to równe 1000.

Żeby było weselej, ford jest wyposażony w fabryczny hak holowniczy :)

Mógłbyś się z ciekawości dopytać w Fordzie co on posiada takiego, że przyczepę mu tak producent obcioł

Poszło zapytanie do Ford Polska i do lokalnego dealera, ale jakoś im nie spieszno z odpowiedziami :(

Edit: Właśnie przyszło info od dealera.

Moim zdaniem nie możliwości zmiany mas pojazdu. Pozdrawiam.

Pozostaje szukać albo innego egzemplarza, albo kupić Fusiona USA 2.5. Tamten może targać 1600kg.

Napisano
To diesel - 1.6 TDCi 115KM.

I widzisz Kolego - tak tu wierzyć w dekodowanie po Fordowskim ETK :cool: to właśnie wyjaśniał blakop,

Napisano

Pewnie gdyby to był pojazd krajowy, miałby normalne masy, a tak, to pewnie jest homologowany pod niższe podatki w NL. Szkoda, bo fajny, zadbany i bezwypadkowy samochód. Ale homologacji nie przeskoczę, więc ślęczę nad ogłoszeniami i szukam innego równie fajnego wozidła.

Napisano
tak tu wierzyć w dekodowanie po Fordowskim ETK
Mnie ETIS rozkodował poprawnie model i wersję silnikową, ale pierwszy raz mi się zdarza, że nic nie ma do tego samochodu oprócz zaległej akcji serwisowej. Jest jeszcze rok, ale bez miesiąca i dnia.
Napisano

Coś masz z etisem nie tak, u mnie rozkodował pełne dane. Od jakiegoś czasu do uzyskania wszystkich danych, wymagane jest logowanie w etisie.