Skocz do zawartości

Zakaz handlu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wtam (jeżeli wstawiłem ten temat w złym dziale to przepraszam). Chciałbym poruszyć temat zakazu handlu. Bo moim zdaniem on też obejmuje stacje kontroli pojazdów ale chciałbym też poznać wasze zdanie.

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

12

• JANUSZ60

6

• Tomasz56

5

• Mecher

4

Napisano

No właśnie. Orientuje się ktoś jak to będzie ze świadczeniem usług w niedziele wolne od handlu?

Np SKP, myjnie z obsługą itp.

Napisano

Idzie o to aby ograniczyć wszechogarniające pielgrzymowanie po centrach handlowych w ten dzień przeznaczony na świeto i odpoczynek, przynajmniej według niektórych kanonów postrzegania tygodnia. Mały handel zawsze był i będzie. Podobnie usługi, bazary, giełdy. Nie kapuję tego całego zakazu. Jeszcze żeby pracownicy robili szum i czuli się pokrzywdzeni, a tu nie wiadomo o co chodzi, kto zamieszanie robi...

Wiem, że tendencja idzie w kierunku skracania roboczo-tygodnia, ale też wątpię aby jakikolwiek pracownik handlowy jechał non-stop przez trzydzieści dni po osiem godzin za normalną stawkę.

Napisano
A czym handluje SKP?
Może się okazać że zacznie wszystkim .Skoro stacje paliw są wyłączone z ustawy i już powstają sklepy,to nie wykluczone że właściciel piekarni który ma skp ,zacznie handlować bułkami i całą resztą. Wcale mnie nie zdziwi jak zaczną kombinować .
Napisano

Byłoby to dziwne, ale... czemu nie? :)

Inna sprawa - SKP jako same SKP czynne w niedzielę to raczej rzadkość w ogólnej skali, więc w sumie o czym dyskusja?

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Zakaz handlu w Niedzielę jest według mnie niedorzeczne. Państwo nie powinno organizować nam czasu.

Napisano

Uważam że zakaz handlu w niedzielę w sklepach wielkopowierzchniowych za słuszny. Sprzedawca i obsługa markietu, ich wysiłek i praca nie jest niezbędna w niedziele.Mają prawo wypoczywać i być z rodziną, w ten dzień.

Napisano

Dlaczego pracownicy handlu akurat mają mieć wolne ? Co z pracownikami produkcyjnymi ? Co z usługami ?

Napisano
Dlaczego pracownicy handlu akurat mają mieć wolne ?
Zawsze będzie jakieś ale,albo dlaczego.MY Polacy jesteśmy poje...i jak mało kto,tylko narzekamy i zawsze jest nam źle.Wiecznie niezadowoleni,zazdrośni i szukający spisków.

Odpowiedzią adekwatną do Twojego pytania bedzie jedna opcja-wiesz dlaczego bo to wina PIS-u,dziś wszystko co zrobi PIS jest złe.

Zagorzali przeciwnicy PIS są gorącymi zwolennikami UE,może partia ta chciała zrobić w ich kierunku ukłon,chciała zamknąć markety jak w wielbionych Niemczech,ale znowu się pomyliła :evil::evil::evil: .

W samochodach pasy bezpieczeństwa mają być wszystkie sprawne,to jest dopiero pojebane,no nie,przecież ja jeźdżę tylko sam :evil::evil::evil: to tak dla porównania.Zawsze będzie jakieś ale..,.

Napisano
Dlaczego pracownicy handlu akurat mają mieć wolne ?

Masz rację, nakaz pracy i batem. Skp otworzyć w niedziele, święta i do roboty !

Koledzy, zakazy, ni nakazy nie były nigdy dobre. Praca powinna cieszyć.

Nigdy mi nie przeszkadzały otwarte w niedzielę sklepy, tak rzadko tam wchodziłem, a praca w niedziele i święta też mi kilkanaście lat nie przeszkadzała,,,

Napisano

,"Praca powinna cieszyć" Święta prawda,"bez pracy nie ma kołaczy",też prawda,ale jest "nie samą pracą żyje człowiek".Co to ma wspólnego z zakazem handlu? A no wreszcie trzeba odpocząć od pracy ,żeby dalej cieszyła.W handlu pracuje ciężko, wiele kobiet, które mają rodziny,dzieci,mężów.Wreszcie w jeden cały dzień są razem,to wielkie szczęście. Po takim dniu ,praca może cieszyć,bo w perspektywie jest kolejna niedziela razem,może tym razem na wspólnym spacerze.

Napisano
W handlu pracuje ciężko, wiele kobiet, które mają rodziny,dzieci,mężów.

Masz rację, rząd woli handel w niedzielę zamknąć, niż dać kopa instytucjom, które przez dekady nic nie robią, aby prawa pracownicze przestały być łamane ,,,

Napisano

Właśnie widziałem oferty niektórych żabek. W zamian za wolną niedzielę w piątek i sobotę są czynne do 3:00. Ależ sobie kobieciny wypoczną...

Napisano
W zamian za wolną niedzielę w piątek i sobotę są czynne do 3:00. Ależ sobie kobieciny wypoczną...

a w hiper marketach robota od godz 00,00 w poniedziałek, po prostu piękna i wypoczynkowa niedziela :evil:

Napisano

Wracając do naszej profesji.

SKP może pracować wolne niedziele?

Napisano

Przecież wiadomo, że gdzieś te 8 godzin do dotychczasowego grafiku trzeba dorzucić.

Napisano
SKP może pracować wolne niedziele?

Wolne nie, ale gdyby były robocze ?

Napisano

Takie przeszkody jak podane w postach wyżej, świadczą o patologicznym podejściu pracodawcy do pracownika ,jeżeli są podjęte w kontrze do ustawy o zakazie handlu w niedziele. Ja nie neguje że praca w markiecie musi się zacząć w pn o godz 00 ,jednak musi być to zgodne z kodeksem pracy.Kto ma to kontrolować ,no PIH. Sądzę jednak i wierzę że pracodawcy są modrymi ludźmi i w porozumieniu z pracownikami ułożą tak pracę, że wszyscy zainteresowani będą zadowoleni.Co do klienteli i wszystkich korzystających z handlu, od pn-sob. jest tyle czasu że zakupy można zrobić.