tomllo Napisano 24 Styczeń 2018 Napisano 24 Styczeń 2018 Witam, Panowie i Panie pomóżcie proszę z pytaniem opisowym z którym był problem i niestety część opisowania nie zaliczona "Na stację diagnostyczną przyjeżdża autobus data pierwszej rejestracji 1 lipiec 2003 roku klasy III o masie 18000kg zasilany gazem CNG. Jakie badania dodatkowe powinien wykonać diagnosta". Może nie dokładnie słowo w słowo ale tego typu.[/center] Cytuj
rewers Napisano 24 Styczeń 2018 Napisano 24 Styczeń 2018 A czy pytanie nie brzmiało – Jakie warunki dodatkowe dla tego pojazdu powinien sprawdzić diagnosta? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 24 Styczeń 2018 Napisano 24 Styczeń 2018 poważnie? Jakie pytanie taka odpowiedź. Cytuj
adam1501 Napisano 24 Styczeń 2018 Napisano 24 Styczeń 2018 Jakie warunki dodatkowe dla tego pojazdu powinien sprawdzić diagnosta? A to już zupełnie inne pytanie. Może nie dokładnie słowo w słowo ale tego typu Koledzy - adepci do zawodu - nasz fach wymaga konkretów. Jak widać po kilku wpisach nie wiadomo z czym pytający ma problem. Cytuj
grzes_98 Napisano 24 Styczeń 2018 Napisano 24 Styczeń 2018 Może było napisane że przyjechał na badanie okresowe ? Cytuj
piter1973 Napisano 24 Styczeń 2018 Napisano 24 Styczeń 2018 Jakie badania dodatkowe powinien wykonać diagnosta". Takie , o jakie wnioskuje użytkownik pojazdu . Cytuj
soraj Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Wg , mnie pytanie brzmiało: jakie badanie powinien wykoanć diagnosta .A więc rodzaj badania – okresowe + dodatkowe Dokumenty: dowód rejestracyjny oraz aktualne zaświadczenie z TDT na zbiornik z gazem. autobus powinien spełniać warunki techniczne pojazdu zdziennika ustaw 2022 z uwzględnieniem z działu 3ciego w tym rodziału 5tego dla autobusu oraz załącznika nr 9 dla auta zasilanego gazem - zakres badania wykonujemy zgodnie z § 2 ustęp 1 – 4, Dz. U. Poz 776/15 Sprawdzenia dokonujemy wg tabeli zał. 1, Dz. I , punkty 1 – 10 oraz sprawdzamy wymogi zgodnie z pkt. 8, Dz. I, zał. Następnie (ja bym sprawdził) warunki dodatkowe z tej samej tabeli z punktu 9 czyli warunki dodatkowe dla autobusu kat. m2,m3 W związkuz tym, że auto jest zasilane gazem sprawdzamy czy jest z przodu i z tyłu i z boku koło drzwi romb z wpisem CNG (oznaczenia zgodne z Dz.U.poz 1038/16) Diagnosta pobiera płate w wysokości 199+126 +1 zł Cepik. Jeżeli coś źle napisałem prosze o poprawę... Cytuj
Paprock Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 A skąd dodatkowe? Jakie dodatkowe? Co to za autobus? Skąd taka suma opłat? Cytuj
aboz Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 - zakres badania wykonujemy zgodnie z § 2 ustęp 1 – 4, Dz. U. Poz 776/15Sprawdzenia dokonujemy wg tabeli zał. 1, Dz. I , punkty 1 – 10 oraz sprawdzamy wymogi zgodnie z pkt. 8, Dz. I, zał. Następnie (ja bym sprawdził) warunki dodatkowe z tej samej tabeli z punktu 9 czyli warunki dodatkowe dla autobusu kat. m2,m3 W związkuz tym, że auto jest zasilane gazem sprawdzamy czy jest z przodu i z tyłu i z boku koło drzwi romb z wpisem CNG (oznaczenia zgodne z Dz.U.poz 1038/16) To wszystko jest w zakresie badania okresowego. Cytuj
Paprock Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Wg , mnie pytanie brzmiało: jakie badanie powinien wykoanć diagnosta . - należy rozszyfrować co to za pojazd. Po mojemu wychodzi zwykły turystyczny zasilany CNG. Dla takiego pojazdu należy wykonać okresowe badanie techniczne i tylko okresowe. Wiadomo, że od jakiegoś czasu w skład okresowego wchodzi wszystko z badania gazowego. Kiedyś było dodatkowe-gazowe, a na dzisiaj po tym badaniu została tylko pozycja w tabeli opłat, którą należy doliczyć do okresowego. Z opisu nie wynika, żeby dla tego autobusu wykonywać dodatkowe badanie 'na setkę' lub 'BUS-100' pokrótce zwane. Cytuj
soraj Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 A skąd dodatkowe? Jakie dodatkowe? Co to za autobus? Skąd taka suma opłat? kwota z abadanie okresowe autobusu zakłądając ze jest powyżej 15 osob ( staram sie opisac nomrlanie pytanie , wiem wiem może byc do 15tu miejsc) a badanie instalacji cng to nie badanie dodatkowe? Edit: troche mnie zmartwiłeś, bo ucze się z "opisówek" gdzie dalej lpg na 100tke , ADR , HAK? jest traktowane jako dodatkowe, to jak mam sie teraz zachowac na egzaminie ? Cytuj
Mecher Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 A skąd takie opisówki masz ? Choć może bo ucze się z "opisówek" gdzie dalej lpg na 100tke , ... traktowane jako dodatkowe... chodziło o dodatkowe na "100" ? a nie na gaz .... Cytuj
soraj Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Czesc ze szkoły , gdzie miałem kurs, częśc zanabyta od osoby z forum Cytuj
Paprock Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 No a jaka jest cena za autobus do 15 osób? Ty tam zapodałeś kwotę w wysokości 126 złotych za sprawdzenie warunków dodatkowych autobusowi, który po expresówkach i autostradach 100 na godzinę śmiga. Badanie instalacji gazowej było kiedyś specjalistyczno-dodatkowe. Na dzisiaj wszystkie czynności dotyczące gazu wykonuje się w ramach badania okresowego. Tylko okresowego. Tamtego gazowego jako dodatkowego już dawno nie ma. Pozostała po nim tylko cena w tabeli opłat. Cytuj
Mecher Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 ... częśc zanabyta od osoby z forum No chyba nie od tej co sie ogłaszała, że sprzeda? Cytuj
Mecher Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Nie wiemy jak brzmi tak naprawdę opisówka(ki) z krórej(yc) się uczyłeś. Wiec trudno tu orzec. Ale według mnie TAK, dałeś się naciągnąć. Bo za darmo, studiując tematy, byś znalazł opisówki i odpowiedzi tu na forum. No ale to wymaga czasu i chęci. Cytuj
piter1973 Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Diagnosta pobiera płate w wysokości 199+126 +1 zł Cepik. Jeżeli coś źle napisałem prosze o poprawę... 199 zł za okresowe - zgoda 126 zł za dodatkowe BUS100 - jeśli spełnia warunki i wnosi o to klient tez zgoda ( najwyżej wynik N ) 1 zł cepik - zgoda a gdzie opłata 63 zł za zasilanie gazem ? Jeśli jest to autobus 18 t DMC i przyjechał na badanie okresowe to opłaty są takie : 199 zł ( okresowe ) + 63 ( warunki dodatkowe gaz ) + 1 zł cepik jeśli byłby to miejski autobus ( zasilanie CNG to "sugeruje" ) to opłaty takie: 199 zł ( okresowe ) + 63 zł ( warunki dodatkowe gaz ) + 41 zł ( warunki dodatkowe autobusu miejskiego ) + 1 zł cepik Nie znając DOKŁADNIE treści pytania , nikt nie udzieli DOKŁADNEJ odpowiedzi . Cytuj
BOY96 Napisano 15 Luty 2018 Napisano 15 Luty 2018 Pytanie było o to jakie warunki dodatkowe powinien posiadać autobus o którym mowa w pytaniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi