hudy05 Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Tak jak w temacie okresowe + dodatkowe ADR (FL,OX,AT). Na naczepie ( O4 )cysterna przenośna potrzebny UDT czy nie ? są zdania odmienne w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Badamy pojazd! Sam pojazd! Tylko Pojazd! A jak Baba-Jaga na przyczepie będzie, to też wołać o atest czy oscypki są z owczego mleka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 To klient określa jakie badanie jest mu potrzebne. Jak klient chce tylko okresowe to robimy okresowe i nic nam do tego co on przewozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 adam1501, pytanie jest o UTD na kontener-cysternę co zalega jako ładunek na przyczepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 A co mnie to obchodzi? Klient podstawił naczepę na badanie okresowe i wykonuje takowe. Jak przyjedzie naczepa z drewnem, to też mam się dopytywać czy ma asygnatę na to drewno czy wzywać policję? To klient decyduje jak chce wozić swój towar. Jeżeli chce badanie dodatkowe na ADR, to takowe będę wykonywał bez względu na to co w danej chwili stoi na pace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Nie "co mnie obchodzi", bo ja Ci tylko napisałem jaki był sens problemu! Ładunek, tu kontener-cysterna, wnoszącego temat ochodził. Ale OK - wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy05 Napisano 15 Luty 2018 Autor Share Napisano 15 Luty 2018 A co mnie to obchodzi? Klient podstawił naczepę na badanie okresowe i wykonuje takowe. Jak przyjedzie naczepa z drewnem, to też mam się dopytywać czy ma asygnatę na to drewno czy wzywać policję? To klient decyduje jak chce wozić swój towar. Jeżeli chce badanie dodatkowe na ADR, to takowe będę wykonywał bez względu na to co w danej chwili stoi na pace. ale przyjechał z cysterną a nie z drzewem.A nie mozesz przystąpić bez UDT .Teoretycznie mogł przyjechać pusty ale znowu ale nie przyjechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Kolego hudy05, a od kiedy UDT jest wymagany na ładunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 To jest ładunek i nic mi do niego. Jak pojazd przyjedzie ze zbiornikiem na gaz w bagażniku, bo klient go kupił dla szwagra na jarmarku, to też mam wołać o dozór, choć pojazd nigdy gazu nie wąchał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 A jaki ta naczepa ma podrodzaj i przeznaczenie? Odpowiadając na to pytanie będzie można ustalić czy cysterna jest wyposażeniem naczepy czy tylko ładunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Obstawiam podrodzaj inny o przeznaczeniu przewóz kontenerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy05 Napisano 15 Luty 2018 Autor Share Napisano 15 Luty 2018 dzięki za informacje sprawa wyjaśniona nie wymaga sie UDT przeznaczenie przewóz kontenerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurant2000 Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Jak naczepa będzie wozić drewno to spoko, ale jak będzie klient chciał wieść ADR kontener AT to zrobić badanie dodatkowe ADR bez UDT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 dzięki za informacje sprawa wyjaśniona nie wymaga sie UDT przeznaczenie przewóz kontenerów - nie o to chodzi. Ani przeznaczenie pojazdu, ani rodzaj pojazdu w tym przypadku nie ma znaczenia aby jakichkolwiek potwierdzeń wymagać. Dozory potrzebne są dla pojazdów-cystern, dla samochodów-cystern, dla przyczep/naczep-cystern, dla stałych cystern na pojazdach, pod warunkiem że przewożą gazy i ciecze pod ciśnieniem. Kontener-cysterna może być takim samym ładunkiem i tylko ładunkiem jak na przykład transport gazu w butlach, w sztukach przesyłki. Oczywiście, biorąc pod uwagę przepisy adeerowskie, to taki kontener-cysterna pod coś podlega, o czym zaiste najlepiej wie doradca DGSA zatrudniony w firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Powiedzcie, że robicie bekę z tym UDT do cysterny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Luty 2018 Share Napisano 15 Luty 2018 Pod warunkiem, że UDT ≠ TDT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 17 Luty 2018 Share Napisano 17 Luty 2018 biorąc pod uwagę przepisy adeerowskie, to taki kontener-cysterna pod coś podlega, o czym zaiste najlepiej wie doradca DGSA zatrudniony w firmie. 6.7.2.19 6.7.3.15 6.7.4.14 Zależy co wozisz w tej cysternie przenośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurant2000 Napisano 17 Luty 2018 Share Napisano 17 Luty 2018 Zatem zapytam, robiąc badanie dodatkowe ADR na AT Na naczepie ( O4 )cysterna przenośna potrzebna jest decyzja dozorowa czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 17 Luty 2018 Share Napisano 17 Luty 2018 robiąc badanie dodatkowe ADR na AT cysterna przenośna Przecież Ty nie badasz cysterny a pojazd który ją transportuje. Więc jaki pojazd stoi na SKP? Ciągnik siodłowy, przyczepa, naczepa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 17 Luty 2018 Share Napisano 17 Luty 2018 To zostawili na kanale do badania, a resztą pojechali do McDonalds'a! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurant2000 Napisano 17 Luty 2018 Share Napisano 17 Luty 2018 np przyczepa czy naczepa gdzie kontener odejmowalny jak na foto wyżej. Zapytam inaczej jak wypełniasz kwit ADR badanie dodatkowe AT chodzi mi Cysterna/elementy pojazdu-baterii/elementy pojazdu „MEMU”4) spełniają wymagania umowy ADR, co zostało potwierdzone protokołem właściwego organu dozoru technicznego nr .......................... dnia ........................................., ważnym do dnia ......................................., termin najbliższego badania ......................................................................................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 17 Luty 2018 Share Napisano 17 Luty 2018 W tym załączniku chodzi o pojazd-cysternę, a nie o ramiaka pod kontenery w tym kontenery-cysterny. Ten pojazd co wozi kontenery-cysterny to zwykły ramiak, który spełnia albo nie spełnia dodatkowe warunki ADR. Na takim pojeździe niczego nie ma. Jest pusty, a przynajmniej powinien być na badaniu bez kontenera. Te wszystkie elementy jak cysterny/elementy pojazdu-baterii/elementy pojazdu MEMU tyczą się zabudowy na samochodzie jako nieodejmowalnej, niezdejmowalnej, niedemontowalnej całości. Skreślam całe zdanie. To zdanie nie dotyczy tego ramiaka, na którym kontener-cysterna niechcący się został. Patrzę na taki pojazd jak na ciągnik. Przecież jak mi wbije ciągnik siodłowy na dodatkowe ADR z zapiętą naczepą-cysterną pod olej napędowy, to przecież nie będę się rzucał o TeDeTy do naczepy. Na jednej fotce jest naczepa pod kontenery, a więc i pod kontenery-cysterny. Jak dobrze widzę, to i uziemienie jest oznakowane. A na drugiej fotce jest przyczepa jako pojazd-cysterna. No taka w tym wszystkim różnica. Jeżeli na badaniu mamy podwozie samochodowe pod kontenery lub przyczepę/naczepę pod kontenery, to nie ma co w TeDeTy wnikać. Natomiast, jeżeli stoi samochód-cysterna lub przyczepa/naczepa-cysterna no to wtedy wskazane okazać TeDeTy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurant2000 Napisano 18 Luty 2018 Share Napisano 18 Luty 2018 Dzięki i właśnie o takie wyjaśnienie mi chodziło , na szkoleniach niestety o tym nie wspominają i unikają tematu. Natomiast u mnie w mieście pewna stacja OSKP i kilka jeszcze innych wymaga dozoru co mnie mocno to zastanawiało. Wykonałem nawet tel do jednej ze stacji OSKP w Warszawie zadając właśnie takie pytanie w sprawie badania ADR na AT to diagnosta powiedział mi, że mi odmówi wykonania badania , bo on nie wie i kazał dzwonić do ITS ręce mi opadły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 18 Luty 2018 Share Napisano 18 Luty 2018 Tu jeszcze taka ciekawostka kto i kogo musi pouczać skoro robota przez diagnostę wykonana była dobrze: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/813EF480F3 Z orzeczenia wynika jasno co pod dozór podlega. Tak samo jasno jak z dozorowego rozporządzenia. I nie chodzi tylko o materiały adeerowskie. Teraz można pogdybać czy samochód-beczka, przyczepa-beczka, naczepa-beczka do ropy lub wody lub czekolady lub mleka pod dozór podlega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 19 Luty 2018 Share Napisano 19 Luty 2018 Najbezpieczniej wysłać użytkownika do lokalnego oddziału TDT. Oni napiszą "kwit" dozorowy na pojazd, lub wydadzą dokument z którego będzie wynikało, że "kwitu" dozorowego nie wystawią bo pojazd nie podlega. I jeden i drugi "kwit" ma swoją wartość przy OBT. Celowo piszę tu "pojazd", bo jesteśmy diagnostami na Stacjach Kontroli Pojazdów. Jeśli ktoś ma problemy co ma badać (cysternę przenośną), to niech bada to, co ma przyczepioną tablicę rejestracyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi