Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, klient ma problem z przerejestrowaniem motoroweru. Dane w pozwoleniu czasowym to D1. Stella D2.--- D3.--- Jak prawidłowo powinny być wypełnione pola. Ma ktoś może dane od takiego motorowerka. Szukam w necie, ale nic konkretnego. Producent to ponoć :DEZAMET

Ale nie wiem czy jako marka to wpisać? Bo Opel to producent GM? W katalogach widzę jako markę DEZAMET i Stella.

Napisano

D.1 - DEZAMET

D.2 - 756.1

D.3 - STELLA 756

Numer św. hom. - 361

F1/F2 : 142kg-157kg

poj. -49.8/1,5kW

• 1 year later...
Napisano

Nie ma zasady co do tej kwestii. Nazwa wielu producentów jest równoznaczna z marką, co prowadzi do niezłego zamieszania, szczególnie gdy w odbiorze potocznym stosuje się i tak inne nazwy. Krajowy MALUCH jest tu wręcz książkowym przykładem.

Napisano

Tylko chyba marka RMZ występuje w "książkowej" wersji katalogu ITS z 1998

Napisano

Stella była produkowana przez Dezamet ,z 023 , ale były też silniki rosyjskie ( Delta) a RMZ to Ryskie Zakłady Motorowe.I cyt "Ostatnim przedsięwzięciem zakładu był motorower "Fora", produkowany w odnowionej kooperacji z petersburskimi zakładami "Krasnyj Oktiabr" w oparciu o nowe silniki: D-16 i D-20 o mocy 2,2 KM. W zamian za silniki, ryskie zakłady dostarczały "Czerwonemu Październikowi" podzespoły do montażu gotowych motorowerów. I tak: montowana w Petersburgu Stella otrzymała nazwę Fora Mini" A wyglądała tak , może to coś wyjasni

fora_mini.jpg

Jest jeszcze wątek  czeski Stelli - Java Babetta  :"Babetta w 1989 r  nawiązał współpracę z fabryki motorower w Rydze  . Rezultatem była Babetta 134 Stella. Był to tak zwany minimokik  który dzięki swoim kompaktowym wymiarom zmieści się w bagażniku."

Co nie zmienia faktu że konstrukcja jest RMZ z 2 połowy lat 80-tych

Napisano

Właśnie mam zamiar kupic taki komuś w prezencie, i odkopałem temat bo zastanawia mnie to co jest wpisane tam w dowodzie bo mam ku temu wątpliwości.

Napisano
2 godziny temu, LimonQ napisał:

kupic taki komuś w prezencie,

Bardzo chętnie taki prezent tez przytulę ?

Napisano

Płatni Zdrajcy - Pachołki Rosji!!!

Tu już nie łaska kultywować rodzimego PONY 50??? Przecież podobne jak nie wiem co!!!

Napisano

Ale ten co tak krzyczał w sejmie, sam był agentem ... :silent: