ar Napisano 6 Marzec 2018 Napisano 6 Marzec 2018 Flota nie wyraziła zgody na wykonanie badania przed terminem, a dane z cep już pobrano. W jaki sposób prawidłowo przerwać badanie? Po określeniu wyniku i terminu jako "iksy" patronat burzy się. Na razie badanie wisi w awaryjnym... Dziękuje z góry za odzew. Cytuj
fuks Napisano 6 Marzec 2018 Napisano 6 Marzec 2018 Po określeniu wyniku i terminu jako "iksy" patronat burzy się. Na razie badanie wisi w awaryjnym... Jeśli dobrze rozumiem twoją wypowiedź to zakończyłeś badanie z wynikiem i "iksami" a jedynie nie przesłałeś jej "efektów" do cep-a więc jak chcesz przerwać badanie które sam zakończyłeś? Cytuj
Psuj Napisano 6 Marzec 2018 Napisano 6 Marzec 2018 Flota nie wyraziła zgody na wykonanie badania Tak przyszłościowo - u nas choćby klient darł jadaczkę, że się nie wiadomo jak spieszy, nie dotykamy niczego bez numeru autoryzacji. a dane z cep już pobrano. Bardziej istotne jest czy wystawiono fakturę. Najprościej - anulować bez wysyłania do cepa (zatwierdź w awaryjnym i anuluj), powód - klient flotowy nie wyraził zgody na przedterminowe badanie. Zapytać się księgowej co z wystawionym dokumentem płatności (można robić KW z kasy i wypełnić formularz ewidencji pomyłek na kasie fiskalnej, a może księgowość ma inny sposób) Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
jarek68 Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 Panowie proszę o wasze opinie.Klient w momencie wystawienia dokumentów płatności rezygnuje z badania ,powód pomylił stację .Program Norcom po anulacji kieruje badanie do poczekalni.Jak postąpić ? Jeżeli temat nie w tym miejscu z góry przepraszam . Cytuj
Paprock Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 Jak nie poszło przez kasę fiskalną i jest to ostatnia pozycja w rejestrze badań i ostatnia faktura/rachunek, to spokojnie możesz usunąć, skasować ostatni wpis bez żadnego szwanku. A jak poszło przez fiskalizację i zostało coś nadpisane, to [ANULUJ] - podając powód i po temacie. Szczegóły finansowe z księgowością ustalić i nie ma sprawy. Wyrzuć z poczekalni! USUŃ! DELETE! ENTER! Cytuj
blakop Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 Uwielbiam takie porady: 22 minuty temu, jarek68 napisał: Program Norcom po anulacji kieruje badanie do poczekalni.Jak postąpić ? 11 minut temu, Rafi90 napisał: Dajesz anuluj w patronacie i tyle ? Cytuj
leski66 Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 A " broszurka/informator " podpowiada tak : Cytat 6. Co zrobić gdy badanie zostanie przerwane? W przypadku, gdy diagnosta przerywa badanie techniczne (gdy np. właściciel pojazdu rezygnuje) zwraca dokumenty właścicielowi, a do CEP wprowadza dotychczas zebrane dane z przerwanego badania. Centralna Ewidencja Pojazdów Informator dla Stacji Kontroli Pojazdów.pdf Ja osobiście rozumiem , że to " abstrakcja " Cytuj
mike_van_mik Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 a w moim programie normalnie mogę anulować badanie. (DMS JBR) .A jak już pobrałem kasę od klienta i wystawiłem paragon/fakturę vat to pozniej do ksiegowego zeby zrobił korektę FV albo zwrot do paragonu i tyle :) Cytuj
jarek68 Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 ? No tak broszurka nakazuje co innego-badanie tech. pkt.6.Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 13 Sierpień 2019 Napisano 13 Sierpień 2019 W dniu 30.07.2019 o 16:22, jarek68 napisał: Klient w momencie wystawienia dokumentów płatności rezygnuje z badania ,powód pomylił stację . Wygląda na to, że faktycznie pomylił stację z przedszkolem,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi