Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam klienta któremu pozwolenie czasowe skończyło się pod koniec stycznia i chce dzisiaj zrobić przegląd, bo skończył się 14 marca, a Pani w urzędzie nie chce przedłużyć PC, ani wydać stałego DR. Co w takim wypadku zrobić jeśli dokument jest nieważny?

Napisano
Co w takim wypadku zrobić jeśli dokument jest nieważny?

Poruszać się pojazdem na jego podstawie nie można, ale do identyfikacji i przeprowadzenia badania wystarczy.

Napisano
Co w takim wypadku zrobić jeśli dokument jest nieważny?

Poruszać się pojazdem na jego podstawie nie można, ale do identyfikacji i przeprowadzenia badania wystarczy.

No tak, tylko jeśli z samym samochodem będzie wszystko ok, to wynik P czy N?

Napisano
a Pani w urzędzie nie chce przedłużyć PC, ani wydać stałego DR. Co w takim wypadku zrobić jeśli dokument jest nieważny?

Ma rację, PC można wydłużyć maksymalnie na 14 dni co i tak nic ci nie daje. Dokument jest nie ważny i najlepiej dla własnego RWD zrobić badanie na KP i wszyscy są zadowoleni

Napisano

A jak nie ma KP?

Ja tam robię spokojnie na przeterminowanym. Jakoś zmienił mi się światopogląd po około pięciu latach. Kiedyś byłem na nie, ale też robiłem po terminie. :x:evil:

Napisano

Najlepiej, zanim się zrobi badanie na przeterminowanym PC, zadzwonić i zapytać o zgodę nadzór nad SKP.

Napisano
zadzwonić i zapytać o zgodę nadzór nad SKP.

Zadzwonić można i tak w razie W potem się wyprą :razz:

A wracając do tematu ja robię póki co nikt się nie czepia :)

Napisano

To ja uderzę z innej beczki. Jeśli w DR klient ma wpisany pobyt czasowy i on wygaśnie przed BT, to prosicie go o aktualną kartę pobytu? Nie popadajmy w paranoję. Ważność PC jest istotna na linii WK-klient. Mimo wygaśnięcia terminu jest dokumentem zawierającym wszystkie istotne dane do BT. Ciekawym jak to wygląda w CEPIK-u. Czy wygaśnięcie terminu PC jest równoznaczne z wyrejestrowaniem/wygaśnięciem decyzji i usunięciem pojazdu z ewidencji? Jeszcze nie miałem nieaktualnego PC w nowej rzeczywistości.

Napisano

Pytanie do tych, którzy nie wykonają badania na nieważnym PC - czy nie wykonujecie również badania na unieważnionym zagranicznym DR?

Napisano
No tak, tylko jeśli z samym samochodem będzie wszystko ok, to wynik P czy N?

P

Ważność PC jest istotna na linii WK-klient

1. Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje:

1)

identyfikację pojazdu, w tym:

a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w:

– dowodzie rejestracyjnym,

– pozwoleniu czasowym, w tym dla pojazdu, o którym mowa w art. 70d ust. 3 ustawy wraz z kartą pojazdu, o ile została wydana,

Zatem nas interesuje raczej identyfikacja a nie dopatrywanie się czy jeszcze jest ważne PC .

Napisano

Pytanie do tych, którzy nie wykonają badania na nieważnym PC - czy nie wykonujecie również badania na unieważnionym zagranicznym DR?

Na nieważnym PC - nie robimy

Na unieważnionym zagranicznym - robimy

Nasz nadzór wypowiedział sie jasno i pisemnie - nieważne PC = nie ma badania

najlepiej dla własnego RWD zrobić badanie na KP i wszyscy są zadowoleni

:ok:ok:ok:ok

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Na nieważnym PC - nie robimy
a czy jest to zapisane gdzieś i jeżeli tak to gdzie ?
Napisano
a czy jest to zapisane gdzieś

Nasz nadzór wypowiedział sie jasno i pisemnie

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Nasz nadzór wypowiedział sie jasno i pisemnie

skoro nadzór wypowiedział sie to na jakiejś podstawie tylko na jakiej ? ich widzimisie czy jak ?

To w tym piśmie który kolega ma od nadzoru zapewne jest podana podstawa prawna- można o skan tego pisma ?

Napisano
nadzór wypowiedział sie jasno i pisemnie - nieważne PC = nie ma badania

O zagranicznym DR też się wypowiedział?

Ciekawe podejście - z zagranicy nieważne dokumenty są OK, a polskie PC już nie :razz:

Napisano
zapewne jest podana podstawa prawna

Ludzie ! Opanujcie się !

Masz na PC datę ważności i jeszcze potrzebujesz podstawę prawną, dlaczego jest nieważne po tej dacie ?

Czyli, nie wystarczy, że białe, musisz mieć papier, że nie jest czarne ?

Napisano
Masz na PC datę ważności i jeszcze potrzebujesz podstawę prawną, dlaczego jest nieważne po tej dacie ?
Ale nasze przepisy (dot. BT) nic nie mówią o ważności PC.
Napisano
nic nie mówią o ważności PC

ani zagranicznego DR :x

Napisano

Masz na PC datę ważności i jeszcze potrzebujesz podstawę prawną

Bo dla nas jest to nielogiczne, ponieważ zapisy w PC nie tracą ważności i identyfikacja jest możliwa tylko poruszanie po drogach publicznych niemożliwe. Idąc tokiem rozumowania tego starostwa to na KP nie można zrobić i na podstawie DR z nieważnym badaniem też nie. Ale tak to jest jak każde starostwo interpretuje po swojemu. Przed wejściem CEP 2 w sąsiednim starostwie nie pozwalali łączyć badań ale te z polski łączone przyjmowali i problemu nie widzieli.

Napisano
Ale nasze przepisy (dot. BT) nic nie mówią o ważności PC.

Dlatego zachowania WK są tutaj różne, jednak;

tylko poruszanie po drogach publicznych niemożliwe.

Dlatego ja nie proszę nadzór o zgodę na wykonanie badania (jak markes30), tylko pytam WK, czy przypadkiem nie ma przeciwwskazania do wykonania badania z wynikiem pozytywnym, z którego zaświadczenie mogłoby być wykorzystane do poruszania się pojazdem, któremu w międzyczasie odmówiono rejestracji z powodu np. wad prawnych,,,

Napisano
Masz na PC datę ważności

co mnie obchodzi data ważności PC, ta data jest dla klienta, aby mógł przyjechać na kołach i jak go nasi zatrzymają to nic nie powiedzą. My diagności wykonujemy identyfikacje na podstawie PC DR KP i pokwitowanie

Podstawę prawną proszę mi podać, że nie wolno wykonać badania na nie ważnym PC to mnie interesuje a nie wytyczne wyssane z palca przez Urząd.

Napisano
Podstawę prawną proszę mi podać,

Podstawa prawna to nazwa dokumentu - PC - pozwolenie czasowe + szczegółowe rozporządzenie mówiące na jaki okres się je wystawia,,,

Napisano

Janusz

1. DR zza granicy w ogóle często ne upoważnia do poruszania się po drogach, bo dotyczy pojazdu wyrejestrowanego. Robisz badanie?

2. Pokwitowanie z Policji często nie zezwala na dalszą jazdę. Robisz badanie?

3. Ok - mam to nieważne PC więc je wkładam do kieszeni tuż przed SKP i wyciągam KP. Robisz badanie?

Prawodawca wyraźnie wskazał swoje intencje co do roli, zakresu i formy i celu identyfikacji pojazdu, a tu nadal się chcą w policjantów bawić.

Oczywiście jak ktoś ma wytyczne swojego WK takie, a nie inne i nie ma ochoty z tym dyskutować, a może nawet jest to mu na rękę, to proszę bardzo. Ale nie osądzajcie od czci i wiary Kolegów zwyczajnie myślących inaczej, bo w mojej ocenie NA PEWNO nie naruszają prawa. Wy w sumie również pewnie nie 8)

Zresztą - kto by miał to rozsądzić?