BarAnt Napisano 31 Marzec 2018 Share Napisano 31 Marzec 2018 Witam mam pytanie dla użytkowników Patronatu. Miałem dzisiaj na badaniu okresowym samochód osobowy ( nauka jazdy w adpowiednią adnotacją w DR). Jak wiadomo, nie ma teraz w Patronacie badania okresowe plus dodatkowe, więc chciałem zrobić jako dwie pozycje w rejestrze. Wprowadziłem dane, zaciągnąłem dane z cepa, wybrałem badanie dodatkowe (na L) i kliknąłem "pamiętaj" żeby przeszło do poczekalni. Następnie wprowadziłem drugi raz dane i zaciągnąłem z cepa i wybrałem badanie okresowe. Byłem pewien, ze w poczekalni będą dwa badania (jak to np robiąc samochód z przyczepą) ale okazało się, że to pierwsze mi zniknęło i zostało tylko jedno (okresowe). Miał ktoś taką sytuację?? Może lepiej w takim przypadku wykonać jedną pozycje w rejestrze, tzn. okresowe, a w uwagach wpisać, że spełnia warunki dodatkowe do nauki jazdy i pobrać odpowiednie opłaty, jeżeli wszystko jest w porządku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 31 Marzec 2018 Share Napisano 31 Marzec 2018 Dla tego samego pojazdu nie możesz wykonać dwóch BT jednocześnie, dlatego jak wrzucisz w poczekalnię i ponownie wybierzesz ten pojazd to tak jakbyś wyciągnął z poczekalni to pierwsze BT. Masz za to przycisk "Kolejne BT dla tego pojazdu" i jak klikniesz to tak jakbyś pobrał dane dla drugiego BT za pierwszym razem. Czasem trzeba odświeżyć dane z CEPiK przyciskiem "@", bo mogą zniknąć. Mam nadzieję, że się jasno wyraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarAnt Napisano 31 Marzec 2018 Autor Share Napisano 31 Marzec 2018 No właśnie widziałem ten przycisk "Kolejne BT dla tego pojazdu" ale teraz jakoś go nie mam, nawet po odświeżeniu. A jaką masz wersję programu?? [ Dodano: 31-03-2018, 12:36 ] W którym momencie się pokazuje ten przycisk?? [ Dodano: 31-03-2018, 13:35 ] Ok załapałem. Wprowadzam dane, zaciągam dane z cepa i przeprowadzam badanie (zakres dla np samochodu osobowego z nauką jazdy). Po wykonaniu czynności i uzupełnieniu danych zapisuję do cepa i po zapisaniu pokazuje mi się "Następne BT dla tego pojazdu". Rozumiem, że klikam na to i wtedy wyskakuje mi kolejne badanie, tzn. kolejna pozycja w rejestrze dla tego pojazdu z czasem zaciągnięcia danych takim jak to pierwsze badanie i wtedy tylko uzupełniam wszystko i od razu mogę zapisać do cepa. Wówczas obie pozycje w rejestrze dla tego badania będą widniły w cepie jako równocześnie rozpoczęte. dobrze rozumiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 31 Marzec 2018 Share Napisano 31 Marzec 2018 A jaką masz wersję programu?? 12.342W którym momencie się pokazuje ten przycisk??Po zapisaniu BT w CEPiK. Rozumiem' date=' że klikam na to i wtedy wyskakuje mi kolejne badanie, tzn. kolejna pozycja w rejestrze dla tego pojazdu z czasem zaciągnięcia danych takim jak to pierwsze badanie i wtedy tylko uzupełniam wszystko i od razu mogę zapisać do cepa. Wówczas obie pozycje w rejestrze dla tego badania będą widniły w cepie jako równocześnie rozpoczęte. dobrze rozumiem??[/quote']Wszystko się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarAnt Napisano 31 Marzec 2018 Autor Share Napisano 31 Marzec 2018 Ok dziękuję za pomoc, przyda się na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 31 Marzec 2018 Share Napisano 31 Marzec 2018 lepiej w takim przypadku wykonać jedną pozycje w rejestrze, tzn. okresowe, a w uwagach wpisać, że spełnia warunki dodatkowe do nauki jazdy Moim zdaniem tak. Zwłaszcza, że nie ma żadnej podstawy prawnej do powtarzania badania dodatkowego "okresowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarAnt Napisano 3 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2018 I znowu pojawia się rozbieżność zdań. W PORD jest napisane, że niezależnie od okresowego wykonujemy min. dodatkowe na tzw. "L" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 niezależnie od okresowego wykonujemy min. dodatkowe na tzw. "L" Czyli nie musi być na tej samej stacji ani w tym samym terminie. A ponadto w ogóle nie musi być okresowo powtarzane, bo nie wynika to z ustawy. Co innego sprawdzenie warunków L w ramach okresowego (zgodność danych w DR ze stanem faktycznym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Nowe przepisy chyba uregulują tą kwestie, bo w projekcie był wykaz badań dodatatkowych jakie wykonuje się razem z OBT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Oby tylko interpretacje nie były znów potrzebne,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Tego wykluczyć się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 , bo w projekcie był wykaz badań dodatatkowych jakie wykonuje się razem z OBT. Nie ma w nim niestety L i TAXI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Nie ma w nim niestety L i TAXIJest jako DBT i część OBT (warunki dodatkowe) i nie będzie podlegać dodatkowej opłacie przy OBT. Podobnie rzecz ma się z uprzywilejowanym, pomocą drogową itp. Jedyne DBT, które będą wykonywane razem z OBT i za dodatkową opłatą za nie to ADR i 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Znaczy, "michal_k" został wysłuchany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 3 Kwiecień 2018 Share Napisano 3 Kwiecień 2018 JANUSZ60, bardziej wynika to z obserwacji rynku. Są SKP, które nie biorą za Taxi, L itp. przy OBT. Do tego opłacalność gratisów i mamy takie a nie inne posunięcia. Zresztą przynajmniej wszyscy będą mieli jednakowo. Dla tych pojazdów dodatkowe warunki to z reguły oględziny, podobnie jak w przypadku pojazdu z urządzeniem dozorowym (z pominięciem gazu) i nikt do tej pory o te ostatnie nie płakał. Za to znika problem ilości wpisów, konieczności sprawdzenia dodatkowych warunków i ewentualnego wyniku OBT, bo będzie to w zakresie tegoż właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi