Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy jest wśród diagnostów gołębiarz? bo  odwiedził mnie dzisiaj samochód ciężarowy do przewozu gołębi.

Pani z WK prosi o ustalenie podrodzaju i przeznaczenia , różne warianty brałem pod uwagę  co wy na takie rozwiązanie  pojazd ciężarowy podrodzaj  inny , przeznaczenie do  przewozu innych  towarów

Pozdrawiam gołębiarzy :bye:

Napisano

Też jestem zdania, że przewóz żywych zwierząt jest prawidłowym wyborem.

Napisano

Wydaje mi się że dobrze określiłem , nie można porównać żywych zwierząt z gołębiami, zerknijcie w objaśnienia” inne weryfikacja do danego podrodzaju i przeznaczenia nie określonego w zasadniczym podziale", Nie znalazłem w podrodzajach gołębiowóz a w przeznaczeniu do przewozów gołębi

Napisano

napisz wszystko inny do przewozu żywych zwierząt musi mieć pojemik na wodę wentylacje przegrody albo boksy, robiłem kiedyś takiego na skrzyni miał ule i przewoził pszczoły i co byś wtedy napisał???

Napisano

Też jestem zdania ze przewóz żywych zwierząt , gołąb to nie zwierze ? przewożony jest chyba jak każdy ptak ?

Napisano

najpierw zerknąłbym do homologacji , a jeśli tam nie było by określone to bym wybrał dyplomatyczne słowo " inne":oops:

Napisano

Jestem ciekaw jak to wygląda bo widziałem takie ze na zwykłą skrzynie założono kontener z klatkami , ryba ty sam sobie piszesz podpowiedzi ? , masz szczęście ze właściciel nie chce zrobić z tego specjalnego bo miałem taki przypadek konsultacja z its i według nich ciężarowy przewóz zwierząt

Napisano

A co do klasyfikacji jako "specjalnych":

Napisano

@ryba - bardzo proszę powiedz mi co w Twojej ocenie określa zwrot "żywe zwierzęta" i kiedy go można zastosować? Do jakich konkretnie stworzeń, a do jakich już nie?

I jeszcze jedno bardzo ważne pytanie - mówisz że nie znalazłeś gołębiowiozu w katalogu.

A powiedz dlaczego ograniczasz się tylko do tego gatunku ptaków?

Może katalog powinien zawierać przynajmniej kilka tysięcy przeznaczeń dla każdego w miarę popularnego gatunku ptaka?

Orłowóz, Sokołowóz, Indykowóz, Kurowóz itd...

A gdzie tu o innych zwierzętach mowa? Koniowate np... Albo ryby?

Ależ to byłby katalog!!!

Ktoś pisze "drób"... A ja mam inne pytania:

1. Co jeśli w tych klatkach pojadą... papugi, które nie są już drobiem?

2. Co decyduje o tym jaki ptak może zasiąść w takiej klatce/boskie? Jak będzie indykowóz (tak by kolega @ryba chciał) to już kaczek ani gołębi wieźć nie można??

Wiecie - czasami się zastanawiam kto pisze te nasze przepisy i dla kogo... I z tym drugim zaczynam na podstawie tego forum powoli rozumieć... Niestety :confused:

• Haha 1
Napisano

Jak tak spode łba rzucę okiem na wróbla, to i taki poczciwy szaraczek spełni wykładnie co do dekoracyjnej roli drobiowego ptaszydła. :evil:

Jak se boćka udomowię, to też będzie drobiem. :evil:

Już nie mówiąc, że coraz więcej strusi za ptaki przydomowe robi. :evil:

Napisano

Objaśnienia:

Inny * / inna * - pojazd, który na podstawie wyciągu ze świadectwa homologacji lub

zaświadczenia z badania technicznego zakwalifikowano do danego podrodzaju lub

przeznaczenia nie określonego w zasadniczym podziale.

i chyba tyle na temat

Napisano

Skoro gołąb to nie zwierzak, no to  temat raczej się wyczerpał. :sad:

Napisano
15 godzin temu, smaug napisał:

masz szczęście ze właściciel nie chce zrobić z tego specjalnego 

No wlasnie u  mnie chodzą 2 - obydwa specjalne, ale to już staruszki.

Napisano

Ciekawe gdzie te "specjalne" badania przechodzą B|

Swoją drogą ciekawa to sytuacja, kiedy ryba mówi... i w dodatku mówi, że ptak to nie zwierzę :657:

Żarcik taki, ale nie mogłem się opanować..

Napisano

Jak staruszki są zarejestrowane według starego podziału  jako specjalne to nie ma podstawy zmieniać dawno temu np.  pojazdy adr  też były specjalne i tak zostawały do końca eksploatacji , miałem taki przypadek w firmie dwa takie same pojazdy i jeden specjalny a drugi sprowadzony później i już ciężarowy 

Napisano

A proszę o konkretne daty kiedy taki pojazd mógł wg Ciebie być specjalny, a kiedy nie?

Bo ja znam tylko jedną wykładnię w tym kierunku - z samego ministerstwa, czyli autora przepisów.

I musiała by dotyczyć aut w praktyce z dwójką z przodu... A takich aut już mało. Zatem słucham.

Pozostają przepisy podatkowe i ich interpretacja - grząski temat. Uważaj.

Napisano (edytowane)

Wczoraj rejestrowałem z PZHGP - samochód + przyczepa - ciężarowy /przewóz zwierząt / i przyczepa to samo - nie ma w tym nic specjalnego - w porównaniu z gościem co przewozi kury ten z PZHGP je wypuszcza na loty  :D

Edytowane przez IVVO
Napisano

No ale drób przewieziesz  w skrzynkach nawet pod plandeką, a w gołebiarskim ,masz poidła ,rynny do karmienia , korytarz do obsługi ,nawiewy, termometry, odpowiednie klatki , które współgrają np z roletami i umożliwiają prawie równoczesny start. Nawet po wyciągnieciu klatek zostaje ci specyficzna konstrukcja.

19 godzin temu, blakop napisał:

Ciekawe gdzie te "specjalne" badania przechodzą B|

Może raczej kto to tak porejestrował - masz do sprawdzenia stacje  z 2 powiatow

14 godzin temu, blakop napisał:

z dwójką z przodu... A takich aut już mało. 

o jaka 2 chodzi? jeżeli o RP to te maja jeszcze 1.

Napisano

Stopień specjalizacji przestrzeni ładunkowej nie wpływa na uznanie pojazdu jako pojazd specjalny.

Śmieci można przewozić wysoce wyspecjalizowaną śmieciarką, a można wrzucić na zwykłą skrzynię. Ale jeden i drugi to samochód CIĘŻAROWY.

A auta te porejestrował ktoś tak, jak wykonano dla nich pierwsze badanie na SKP.

Z dwójką miałem na myśli auta mające więcej niż 20 lat.

Napisano

mówimy o autach z 2 z przodu  gołębie wożą parę razy w roku więcej stoją , auta rejestrowane według starej tabeli przeznaczeń pojazdów