Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pilnie muszę mieć masy przyczep do DIP do BMW 216 moc85kW rok 2015

Napisano (edytowane)

mam ale do 316D, oczywiście 85 kW

745/1600

Edytowane przez cezary
Napisano

Dziękuję . dodzwoniłem się w końcu do ITS oni podali 705 i 1300

a z nr VIN wychodzi im 218 to wszystko b. dziwne bo dmc jest 2160 

a dmc zestawu z TZ 3735

Napisano

Dziwne jest to, że było po stokroć!!!

Ta algebra nie musi się zgadzać!!!

Co innego jest parametr d.m.c., a co innego jest parametr m.m.c. - w tym przypadku [O.1]!!!

• Lubię 1
Napisano
Dnia 19.07.2018 o 10:35, Paprock napisał:

Ta algebra nie musi się zgadzać!!!

Niby nie musi ale jak z odejmowania wychodzi większa wartość niż masa przyczepy określona przez producenta to budzi to zdziwienie. 

• Lubię 1
Napisano
5 godzin temu, wrc69 napisał:

Ciekawe dlaczego?

Dlatego, że producent może określić inną MMC pojazdu stosowaną wyłącznie podczas ciągnięcia przyczepy. Od jakiegoś czasu jest nawet o tym mowa w polskich warunkach technicznych.

Napisano

No jasne że może, ale mnie ciekawi DLACZEGO? Jaki jest powód.

Napisano
1 minutę temu, wrc69 napisał:

Jaki jest powód.

a dlatego, że producent to w konstrukcji doświadczalnie ustalił, otrzymał na to homologację i tak podaje w danych technicznych pojazdu zawartych na tz, więc DLACZEGO doszukiwać się drugiego dna?:faint:

Napisano

Znaczy nie wiesz...

Nie jako diagnosta zapytuję o te sprawy. Tytuł inż. mam ze specjalności "konstrukcja i projektowanie pojazdów samochodowych" i zaciekawiło mnie to.

Ale nieważne....

Napisano
3 minuty temu, wrc69 napisał:

Znaczy nie wiesz.

nie wiem, jestem od sprawdzania poprawności  stanu technicznego pojazdu i zapisów stanu faktycznego z zapisami w dokumentach obowiązujących podczas badań technicznych, ale tytuł inżyniera ze specjalności .... obliguje w/g mnie nie do ciekawości,  a do wiedzy i ewentualnej nam jej przekazania w celu dokształcenia. 

Napisano

Kończyłem ten etap studiów w latach, w których konstruktorom BMW model 216 nie śnił się nawet w "wilgotnych" snach...

Konstruowałem most portalowy do pojazdu ciężarowego (terenowy) i musiałem go narysować w skali 1:1 na kalce technicznej. Zajęło mi to format A0-powiększony i parę miesięcy życia...

To były czasy...

Napisano
4 godziny temu, wrc69 napisał:

DLACZEGO?

Być może dla tego, że pojazd ciągnący przyczepę zgodnie z przepisami musi poruszać się wolniej (max 80 km/h) a wówczas np. wzrasta nośność ogumienia, łożysk kół itp. Przy mniejszej prędkości zmniejszają się obciążenia termiczne układu hamulcowego więc masa zespołu pojazdów może być większa.

Napisano

Zazwyczaj MMC wzrasta o wartość nacisku na kulę haka - może to jest jakiś trop.