Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Brak wysyłki powiadomień sms 24-09-2018

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie, czy jest jakaś awaria w wysyłce sms-ów? Dzisiaj (24-09) nie mogę połączyć się z panelem klienta oraz ciągle mi migają sms na czerwono, nie wysyłają się. Przy uruchamianiu programu wyskakuje moinit o, że "witryna powinna mieć najwyższy stopień bezpieczeństwa 01" ale program i uruchamia się prawidłowo łączy się z Cepikiem i przyjmuje badania słowem wszystko ok, tylko te sms-y brak wysyłki. Może cos powinienem zmienić w ustawieniach?

• 9 months later...
Napisano

czy na dzień dzisiejszy klient musi podpisywać jakiekolwiek zgody RODO na to,  żeby można mu bylo za rok przypomnieć smsem o terminie BTP?

Napisano (edytowane)
18 minut temu, Pozio napisał:

czy na dzień dzisiejszy klient musi podpisywać jakiekolwiek zgody RODO

my zawsze drukujemy dodatkowy dokument że klient (taki i taki) wyraza zgode na smsa przypomnającego o konczacym się badaniu technicznym na numer (taki i taki)

Ale prawda jest taka, że kto podał numer telefonu to wszystkim po kolei wysyłamy przypomnienie z tygodniowym wyprzedzeniem. Jeszcze nikt się nam nie trafił żeby krzyczał że wysłaliśmy smsa a on sobie tego nie życzył... :)

Edytowane przez mike_van_mik
Napisano
2 godziny temu, mike_van_mik napisał:

kto podał numer telefonu to

zrobił to dobrowolnie  i tym samym wyraził zgodę na przypomnienie.

• Lubię 1
Napisano

No nie wiem czy tak dobrowolnie. Też borykam się z tym tematem i to całe RODO zburzyło mi porządek. Sam nie wiem, czy numer telefonu, numer rejestracyjny samochodu, to "dana osobowa". 

Jak tam u Was sprawa wygląda, zbieracie dane (imię, nazwisko, adres, zgody, podpisy), czy tylko "anonimowy" numer komórki, żeby wysłać powiadomienie?

Da rade numer telefonu powiązać z klientem, czy raczej marne szanse? Mowa o naszej robocie, czyli numer telefonu, czyli rejestr badań, czyli kartoteka pojazdu, czyli kartoteka klienta.

Napisano

Ja zbieram tylko anonimowe nr telefonu, (na potrzeby powiadomień) nie mam w SQL-u danych osobowych, nie gromadzę ich i nie chcę ich, bo mi do niczego nie potrzebne. Telefon wpisuje za zgodą klienta, po prostu się pytam i otrzymuje bądź nie nr.

Napisano

no wlasnie , ja wyrazilem lekki bunt w pracy, bo powiedzialem ze zadnych zgód nie bede drukowal do podpisu, bo do niczego nie sa potrzebne. pracuje na dwoch stacjach i w jednej pracodawca nie widzi zadnego problemu, wystarczy nr tel. a w drugiej wielkie oburzenie, zeby dawac swistki RODO do podpisu .

Napisano

No bo to wcale nie taka łatwa sprawa jakby mogło się wydawać. Trzeba dopytać administratora. I najpierw należy wiedzieć co RODO na temat numeru telefonu myśli.

No proszę! Tu sąd musi rozstrzygać o "dobrowolnym" wpisaniu numeru rejestracyjnego do parkometru. No to ja nie wiem, czy takie "dobrowolne" pobieranie numeru telefonu od klienta jest z RODO w zgodzie.

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-wpisywanie-rejestracji-auta-do-parkometru-jest-zgodne-z-praw,nId,3068261

• 2 weeks later...
Napisano

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) nie nakazuje, że zgoda na przetwarzanie danych osobowych (także szczególnych kategorii danych) musi być wyrażona w formie pisemnej. Motyw 32 RODO wskazuje, że zgoda na przetwarzanie danych może być wyrażona m.in. w ustnej formie. (źródło: PoradyODO.pl)

• 2 months later...
Napisano

Dokleję się tutaj z małym problemem, a mianowicie o to mi idzie, które kwadraciki muszą być odptaszkowane w programie, aby z automatu esemesowe powiadomienie zostało wysłane.

Czy pod koniec badania samo wpisanie numeru telefonicznego wystarczy, czy w kartotece klienta musi być odptaszkowany kwadracik na sms-powiadomienie?

Podpowiem w tajemnicy, że nikt się nie bawi w pozyskiwanie klientów danych. Ot, po prostu, po zakończeniu badania wpisuje się w wyskakujące okno numer telefonu i koniec.

Pytanie, czy powiadomienie zostanie wysłane?

OK. Jakoś dobrnąłem do wniosku, że wklepanie samego numeru pod koniec obsługi klienta wystarczy do wysłania powiadomienia.