Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mogę kupić motorynke z wegier umowa będzie spisana na polskiej umowie czy uda mi się ja tu zarejestrować na umowie bez fv itp . Proszę o odp 

Napisano

Kupić możesz a czy zarejestrujesz to się dowiesz jak zakupisz. Ma ten pojazd jakieś dokumenty? Umowę najlepiej  w 2 językach.

Opisz co konkretnie chcesz kupić, jaka dokumentacja czy był rejestrowany itd.

Napisano

Kolego jeśli nic się nie zmieniło to na Węgrzech mopki nie podlegają rejestracji - więc na umowie kupna -sprzedaży powinieneś zarejestrować - ale NWW podejdź do swojego WK i przedstaw sytuację gdyż to oni na podstawie umowy wydadzą PC na BT

Napisano

Niektóre WK wpiszą datę I rejestracji dzisiejszą, więc taka motorynka nie spełni warunków technicznych (ma krótki numer ramy, anie 17-znakowy VIN). Dlatego wymagane będzie wystąpienie do ministra o odstępstwo od warunków technicznych. Ale to już zależy od WK i interpretacji przepisów.

• Lubię 1
Napisano
2 godziny temu, michal_k napisał:

wpiszą datę I rejestracji dzisiejszą

No bo niby skąd mają wziąć inną datę rejestracji, skoro nigdy motorynka nie była rejestrowana i tak jak napisałeś

2 godziny temu, michal_k napisał:

do ministra o odstępstwo od warunków technicznych

Napisano
14 minut temu, wrc69 napisał:

A co z  § 1.3.1.d)

Tu była dyskusja na temat daty 1- wszej rejestracji z roku prod :

https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/13232-przyczepa-kempingowa-sprowadzona-z-anglii/&

" U mnie " żeby uniknąć wpisania przez WK ( daty w PC " dzisiejszej " - chodzi mi o wizytę w urzędzie ) klient dodatkowo robi opinię rzeczoznawcy,  który ustala rok prod.( dodatkowo mamy dane techniczne). I jeszcze (jak do tej pory) nie było problemu.;-)

Napisano
5 minut temu, danielg539 napisał:

opinia rzeczoznawcy

To to, że w WK  nie  " zapoda " w PC " dzisiejszej " daty jako daty 1-wszej rejestracji ( oczywiście mówię o przykładach z mojego terenu ). Bo jak zapodadzą takową datę to rodzi się problem. :icon_wink:

Napisano
16 minut temu, danielg539 napisał:

co daje w tym wypadku opinia rzeczoznawcy? Rok produkcji to i diagnosta może okrślić.

Co w przypadku p-py z Anglii gdzie nie są rejestrowane, w jaki sposób ustalić rok prod.?

Napisano
2 minuty temu, mirek.g napisał:

Co w przypadku p-py z Anglii gdzie nie są rejestrowane, w jaki sposób ustalić rok prod.?

Mirku napisz proszę jakim cudem rzeczoznawca ustali ten rok skoro diagnosta nie będzie tego zrobić. 

Najrozsądniej to było by zapytać producenta o ile jeszcze istnieje.

@leski66 a ta opinia to jest potrzebna w WK, czy tylko na potrzeby SKP?

Napisano

To niech rzeczoznawca pisze do producenta (o ile istnieje) w końcu bierze kasiorę.Co ma zrobić biedny diagnosta?

Napisano
1 minutę temu, danielg539 napisał:

to jest potrzebna w WK

Tak- wtedy ( panny z okienka ) zapodają w PC datę 1 rejestracji jako 01.01.- roku produkcji .

Napisano

Równie dobrze to WK może wysłać zapytanie do producenta pojazdu.

Napisano
Przed chwilą, danielg539 napisał:

Równie dobrze to WK może wysłać zapytanie do producenta pojazdu

Jak tak to oki.

Napisano (edytowane)

@leski66 to napisz jeszcze na podstawie jakiego przepisu pracownicy WK korzystają z tej opinii.

Edytowane przez danielg539
Napisano (edytowane)
7 minut temu, danielg539 napisał:

Równie dobrze to WK może wysłać zapytanie do producenta pojazdu

Tak zgadza się , ale jak klient przyniesie od siebie ( opinię rzeczoznawcy ) to praktycznie załatwiony jest " od ręki ".:icon_wink:

A co do podst. takiego działania to nie ma.

Edytowane przez leski66
Napisano

Zdaje się, że u Ciebie Daniel właśnie WK chętnie same rocznik ustalają, nieprawdaż?

Napisano

Tak. W przypadku aut do 3 lat lubelski WK nie wymagał żadnych BT, często też nie wymagał tłumaczenia a rok produkcji sam sobie potrafi ustalić.

Napisano

Bo wówczas nie było problemu z uznaniem terminu BT, nie trzeba było wnikać czy były przeprowadzane jakieś OBT i jakie były ich interwały.