Skocz do zawartości

Wykaz części do ponownego użycia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie gdzie jest wykaz części samochodowych do ponownego użycia w którym to Dz U jest ? 

I czy jak klient wymienia pas bezpieczeństwa to żądacie dowodu zakupu?  

Napisano

A jak tłumik wymieni to też mam wołać o fakturę? A jak pióra wycieraczek powymienia to też ich stan dowód zakupu potwierdza?

Napisano

Panowie  ta tabelka to pic tak na wszelki wypadek - zobaczcie na serwie all .... . Połowę aukcji trzeba by zgłosić jako nadużycia  

Napisano
3 godziny temu, Paprock napisał:

A jak pióra wycieraczek powymienia to też ich stan dowód zakupu potwierdza

Nie oto chodzi , ale jak na przeglądzie napiszesz mu do wymiany pas bezpieczeństwa i przyjedzie klient i powie Ci, że już wymieniłem to nie będziesz dochodził czy, aby nie wyjął pas np z samochodu po wypadku  , skąd wież że tak nie było, ma wymienić na nowy TAK? czy nowy używany  jak kto woli . 

Napisano

Pas jak i wydech oraz pióra wycieraczek w jednym i tym samym rozporządzeniu ujęli więc ich ciężar gatunkowy jest zbliżony. Nie wnikam skąd dany element pochodzi.

To nie zbiornik gazu po przejściach, że mam wołać o aktualny protokół/decyzję datowaną na po zdarzeniu drogowym. 

Poza tym ja nic nie wiem. Masz życzenie wołać o fakturę, to wołaj. Nie kapuję po co pytasz. Skora faktura ma Ci uratować tyłek, no to proś klienta o taki dokument.

Nie widzę sensu ani prawnych podstaw aby o fakturę wołać.

Napisano
12 minut temu, Wacek napisał:

ma wymienić na nowy

Jak mówimy o przymiotniku -  " nowy " to : ( źródło :https://pl.wiktionary.org/wiki/nowy )

(1.1) istniejący od niedawna

(1.2) taki, który pojawił się na miejscu poprzedniego

(1.3) kolejny

to wtedy.......... :silent:

Napisano
6 godzin temu, Wacek napisał:

żądacie dowodu zakupu? 

Po pierwsze nie ma podstawy prawnej na to. Po drugie - dowód zakupu nie musi dokumentować zakupu nowej części. Po trzecie - nawet jeśli dokumentuje zakup nowej części to nie wiadomo, czy w międzyczasie nie była używana w innym pojeździe. A po czwarte - na dowodzie zakupu nie będzie wpisanego pojazdu, do którego część miała być / była zamontowana.

Napisano

"A po piąte przez dziesiąte
Będą ćwierkać, świstać, kwilić,
Pitpilitać i pimpilić"

- kurcze, teraz to strach podejść po trzech latach do badania bez wykazu części użytych do kompletacji pojazdu, no bo jak z pięć razy był roztrzaskany i z używek poskładali... ;(

• Polub 1
Napisano

Muszę się do czegoś przyznać. Przełożyłem kiedyś pióro wycieraczki z jednego Fiata 126p do drugiego. Chyba wsadziłem diagnostę na niezłą minę :(

• Piwo 1
Napisano
33 minuty temu, michal_k napisał:

Chyba wsadziłem diagnostę na niezłą minę

:silent: Piwo za uczciwość:OK:

Napisano
2 godziny temu, michal_k napisał:

Przełożyłem kiedyś pióro wycieraczki

Raczej nie zaminowałeś 

bo pewnie to było w czasach gdy wykaz "zakazanych" nie istniał :) 

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
58 minut temu, Jacdiag napisał:

pewnie to było w czasach gdy wykaz "zakazanych" nie istniał

No właśnie nie pamiętam, ale mogło to być jeszcze przed wykazem. Uff :P

Napisano

Oj wykaz dość długo obowiązuje.

To i ja się przyznam. Wymieniłem dopinacze (?) pasów, bo w renówkach nawet przy małej stłuczce te po wewnętrznej stronie foteli od razu strzelają. Przyznaję - kupiłem na ale-drogo - UŻYWANE. Diagnosta podczas badania dopuścił się przestępstwa i nawet tego nie sprawdził. Jak myślicie - jakby co mogę go pociągnąć za współudział?

Napisano
9 godzin temu, IVVO napisał:

Panowie  ta tabelka to pic

i to powinno wystarczyć za cały komentarz, reszta wpisów to już ......:silent: 

• Piwo 1
Napisano
12 godzin temu, blakop napisał:

To i ja się przyznam. Wymieniłem dopinacze

czy wymieniłeś bo diagnosta ci wpisał jako usterkę , czy bo musiałeś? 

Mi chodziło o to czy jak my jako diagności wpisując klientowi usterkę jako UI   np. wymiana pasa bezpieczeństwa to powinniśmy żądać dowodu zakupu. Wystarczyła odpowiedź TAK lub NIE 

• 2 weeks later...
Napisano

Jakąkolwiek moc dowodową "w razie W" ma jedynie oświadczenie KK - a takiego nie masz prawa od klienta odebrać.

Napisano

Większość pasów bezpieczeństwa posiada metkę z datą produkcji. 

Napisano

Niekoniecznie w sklepie, bo może leżeć i w domu u Kowalskiego.