jasiek82 Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Witam Panowie. Jaki termin OBT w przypadku pierwszej rejestracji w PL pojazdu z 2017.07.12? Uzupełnienie do 3 lat czy od razu na 2? Pozdrawiam. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 12 minut temu, jasiek82 napisał: Uzupełnienie do 3 lat czy od razu na 2? A może rok? Cytuj
IVVO Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Ustal dane bez terminu - jeśli są tablice Chyba że z zagranicznego DR wynika inaczej Cytuj
crackers Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 albo 18 minut temu, IVVO napisał: Ustal dane bez terminu - jeśli są tablice albo okresowe na max 2 lata,albo na rok jak np taxi,gaz. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Podziwiam Was. Bo ja jak na razie nie wiem o jaki pojazd chodzi.Nie od razu musi to być "żółte seicento". Cytuj
danielg539 Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 15 minut temu, Grzegorz Łódź napisał: Podziwiam Was. Bo ja jak na razie nie wiem o jaki pojazd chodzi Ja też. Może to ciągnik rolniczy lub autobus? Cytuj
jasiek82 Napisano 6 Grudzień 2018 Autor Napisano 6 Grudzień 2018 Osobowy do 3.5t, bez gazu, taxi, L etc. Rok prod. 2017 Cytuj
IVVO Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 (edytowane) 52 minuty temu, Grzegorz Łódź napisał: Podziwiam Was Pisze to diagnosta - więc jeśli się zastanawia czy 3 lub 2 to wiadomo o co chodzi ? nie o "żółte seicento " Tylko o "coś" do 3,5t Edytowane 6 Grudzień 2018 przez IVVO 1 Cytuj
Paprock Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Tyle, co ledwie dwa tygodnie temu było przerabiane coś podobnego: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/13711-jaki-termin-badania-wyznaczycie/&do=findComment&comment=261116 Cytuj
Logen Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 jak robisz okresowe to na 2 lata, jak robisz ustalenie danych to wydział komunikacji dopełni do 3 1 Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 5 minut temu, IVVO napisał: Pisze to diagnosta - więc jeśli się zastanawia czy 3 lub 2 Z całym szacunkiem ale diagnosta nie może wpaść na pomysł aby dopełniać do 3 lat. 1 Cytuj
IVVO Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Wszystko zależy niestety od WK - jedni dopiszą do pełnych inne w uwagach chcą wpis "pojazd w systemie 3+2 - następny termin ...... życie? Cytuj
danielg539 Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 1 minutę temu, Grzegorz Łódź napisał: Z całym szacunkiem ale diagnosta nie może wpaść na pomysł aby dopełniać do 3 lat. Spróbuj w Lublinie zrobić inaczej to "konsultacje telefoniczne" z WK masz zagwarantowane. Ja szczęśliwym trafem jeszcze nie miałem tak świeżego pojazdu, który został zarejestrowany w Lublinie to nie miałem okazji naświetlić swego stanowiska. Cytuj
danielg539 Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Ja też ale ponad 90% diagnostów się dostosowuje. Jak widać zmiana nadzoru nad SKP jest wskazana. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 32 minuty temu, danielg539 napisał: Jak widać zmiana nadzoru nad SKP jest wskazana. Tylko co to niby zmieni w tym konkretnym przypadku? Ja widzę " zagrożenie " polegające na mnogości interpretacyjnej przepisów. Dotychczas mamy tak diagnosta-WK,a niebawem dojdzie trzeci i będzie diagnosta-TDT-WK. Ucierpi na tym właściciel pojazdu. Trzy "grupy" będą się spierać o swoją rację a właściciel pojazdu i tak nie zarejestruje pojazdu lub innych spraw związanych z pojazdem do czasu stwierdzenia kto ma rację. Czyli jego oczekiwanie wydłuży się jeszcze bardziej jak dotychczas. 2. W przypadku gdy:1) w ocenie organu rejestrującego istnieje uzasadnione przypuszczenie, że badanie techniczne zostało przeprowadzone z naruszeniem przepisów prawa, 2) komórka nadzoru TDT, o której mowa w art. 86j ust. 1, wystąpi z wnioskiem, o którym mowa w art. 86j ust. 8 pkt 6 – organ rejestrujący kieruje pojazd do ponownego badania technicznego, które przeprowadza Dyrektor Transportowego Dozoru Technicznego. 1 Cytuj
danielg539 Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 43 minuty temu, Grzegorz Łódź napisał: Tylko co to niby zmieni w tym konkretnym przypadku? To, że jak będzie jedna jednostka nadzorująca to będzie jedna interpretacja i żaden WK nie będzie straszył diagnosty utrata uprawnień. Cytuj
blakop Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Diagnosty może i nie będą straszyć, ale myślę, że wojenka na linii SKP-WK-TDT w myśl tego co pisze Grzegorz jest jak najbardziej prawdopodobna. Tym bardziej, że być może JST będą czuły się urażone po utarcie nadzoru nad SKP i będą chciały pokazać swoją wyższość. Wszak głównym motywem odebrania nadzoru jest rzekomo brak kompetencji... No to teraz im pokażą... Cytuj
mirek_handlarz Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Nie ma co demonizować, oby zdrowy rozsądek wziął górę. Myślę, że Panie w okienkach pro forma ograniczą swe zapędy, a mniej biegli diagności w trudnych przypadkach na początku będą realizować spychologię do tych upierd.... douczonych kolegów :) Cytuj
JANUSZ60 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 19 godzin temu, jasiek82 napisał: Uzupełnienie do 3 lat Jeśli jesteś diagnostą, to najwyższy czas abyś wiedział, że to może tylko WK. 17 godzin temu, danielg539 napisał: Spróbuj w Lublinie zrobić inaczej to "konsultacje telefoniczne" z WK masz zagwarantowane. Wiem coś na ten temat,,, 15 godzin temu, blakop napisał: W życiu bym się nie dostosował. Tak zrobiłem, i co ? Pomimo, że dane z Dip wykorzystano, to TNBO zastosowano inny niż mój dwuletni ,,, Cytuj
jarek1 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 Dlatego myślę ,że dobrze będzie jeden nadzór nad stacjami,a nie Pani kazała z okienka Cytuj
biker100 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 14 minut temu, jarek1 napisał: Dlatego myślę ,że dobrze będzie jeden nadzór nad stacjami mogą być interpretacje "oddziałowe" także ... w zależności od regionu będą takie, które nie przyjmą się w innym. Centralizacja nie jest synonimem JEDNAKOWO. Cytuj
danielg539 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 3 godziny temu, biker100 napisał: mogą być interpretacje "oddziałowe" także ... w zależności od regionu będą takie, które nie przyjmą się w innym. Teraz mamy prawie 400 WK to na bank nowych oddziałów będzie mniej a zatem i liczba interpretacji spadnie Cytuj
mirek_handlarz Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 Będzie Wschód-Zachód, Północ-Południe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi