Skocz do zawartości

Pierwsza rejestracja auta z zagranicy z nabitym tam powtórnie VIN-em bo stary był skorodowany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jest na to przetłumaczony dokument z duńskiego urzędu - powtórne nabicie VIN za granicą, ponieważ był skorodowany.

Pierwsza rejestracja w kraju.

Czy Wydział Komunikacjii Wy akceptujecie i rejestrujecie takie auta ? Jakie są Wasze doświadczenia ?

Pozdrawiam

Edytowane przez jarek1233
Napisano
38 minut temu, jarek1233 napisał:

Jakie są Wasze doświadczenia ?

Ostatnio na forum pojawia się dużo takich kwiatków, gdzie autor tematu sam nie wie o co pyta.

Jeśli nie dowiemy się konkretnych szczegółów to odpowiedzi sięgną kilkunastu stron....

Jak ja lubię to "żółte seicento"

Napisano

Niejasno się wyraziłem, ok.

Chodzi mi o to czy podczas badań respektujecie nabity VIN za granicą w miejscu skorodowanego . Numer jest wybity na płaskowniku. Było to zrobione w Danii i z tamtejszego wydziału komunikacji jest dokument opisujący dlaczego, jak, kiedy i gdzie zostało to zrobione. Numer VIN nabija się tam ten sam w miejscu starego nieczytelnego. 

Jak w Waszych miastach podchodzą do tego Wydziały Komunikacji, czy respektują tak nowo przytwierdzony VIN ?

Napisano

zapodasz fotkę jak ten nowy VIN wygląda i co zrobiono ze starym?
Możesz część literek zamazać - interesuje mnie ogólny wygląd tego nabitego no i początek i koniec, ze starym podobnie bym popatrzał. 

Napisano

Numer jest nabity w miejscu gdzie byl stary. Jest wybity na plaskowniku 15cmx2cm, a sam plaskownik przyspawany do ramy auta. Zrobione zwykłym numeratorem.Fotki nie posiadam. Auto to stary 15l etni rupieć, ale posiada książke serwisową do 2017 roku i jeździł jako samochód administracji publicznej choć to raczej bez znaczenia.

Napisano
37 minut temu, jarek1233 napisał:

Było to zrobione w Danii i z tamtejszego wydziału komunikacji jest dokument opisujący dlaczego, jak, kiedy i gdzie zostało to zrobione.

Jeśli numer nie został umieszczony przez producenta to nie spełnia art. 66 ust. 3a PORD. Moim zdaniem nie jest to również numer nadany i wybity zgodnie z odrębnymi przepisami (bo nie jest to nowy numer nadawany urzędowo).

Napisano

Numer został nadany według przepisów duńskich, tam przy uszkodzeniu VIN nabija się taki sam.

Czy  w tym wypadku nie obowiązują nas  przepisy unijne ?

Napisano
1 godzinę temu, jarek1233 napisał:

Numer został nadany według przepisów duńskich

Nie - numer został wybity według przepisów duńskich, ale nadany przez producenta, więc nie spełnia naszych warunków.

1 godzinę temu, jarek1233 napisał:

Czy  w tym wypadku nie obowiązują nas  przepisy unijne ?

Nie obowiązują. Słyszałem, że nie zawsze krótki numer nadany w Polsce jest uznawany w innych krajach UE.

Napisano
2 godziny temu, jarek1233 napisał:

Auto to stary 15 letni rupieć,

robi się z tego tematu poradnik na przeszczepy :noOK: 

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• Jacdiag locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.