Skocz do zawartości

Badanie reflektory angielskie (i lusterka)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka mam pytanie do doświadczoych diagnostów, jak sprawdzacie lampy czy są europejskie czy angliki? Jak rozpoznajecie ? Macie jakiś sprawdzony patent? Rozumiem że strzałki, homologacja itp wg ustawy, ale chodzi mi jak was doświadczenie nauczyło. Pytanie również tyczy się lusterek. Wypowiedzcie się jak możecie.

Napisano
2 minuty temu, mike_van_mik napisał:

Macie jakiś sprawdzony patent?

Przyrz%C4%85d-do-kontroli-ustawienia-%C5

najlepszy patent...

• Haha 1
  • Lubię 1
Napisano
1 godzinę temu, mike_van_mik napisał:

itp wg ustawy,

Zacytuj proszę artykuł z tej ustawy dotyczący lamp i lusterek to może i ja się czegoś więcej nauczę.

Napisano

Gdzieś tu cały dział jest o angolach. Kilka przebrnęło przez moje łapy i powiem tak: światła na ścianę a potem przyrząd dostawiałem i jeżeli świeciły odpowiednio, korektory pracowały odpowiednio, nie stwierdziłem przysłowiowej rzeźby, to za bardzo w oznaczenia homo, w strzałeczki się nie wpatrywałem. Podobnie z lusterkami, czyli procedura z rozstawianiem tyczek i tak dalej. Jak pole widzenia odpowiednie, to odpowiednie i pozamiatane. Najgorzej jak się zacznie klientowi to wszystko wykładać, tłumaczyć, to ten bidny tak się zamota, że jest gotów pomontować zamówione u szklarza wkłady z lusterek łazienkowych porobione.

Podsumowując. Jak diagnosta Paprock widzi dobrze, to znaczy, że jest dobrze! :evil:

Napisano
7 minut temu, Paprock napisał:

Jak diagnosta Paprock widzi dobrze, to znaczy, że jest dobrze!

Jak diagnosta paprok to dobrze nie będzie  :giggle:

Aaaa .... Paprock miało być, oki, to zwracam honor :icon_mrgreen: :piwo

Napisano
2 godziny temu, Paprock napisał:

Jak diagnosta Paprock widzi dobrze, to znaczy, że jest dobrze!

" Proszę ja ciebie " nie inaczej, czyli dokładnie tak " co nie ":icon_wink:

• 4 months later...
Napisano

Hej koledzy, taki przypadek miałem dziś (to nie było badanie techniczne tylko miałem sprawdzić zawieszenie księgowej). Jak widać, lampy są symetryczne i ewidentnie lampa prawa patrząc na widok jak świecą - jest do wymiany. Przypatrzyłem się oznaczeń na lampie i wg mnie oznaczenia nie wzbudzają podejrzeń że lampa jest angielska... Chyba że się mylę i koledzy oświecą mnie co jest nie tak w oznaczeniach na lampie :)

lampy widok.jpg

refl prawy front.jpg

reflek prawy.jpg

Napisano (edytowane)

Często na obudowie ,. kloszu występują podwójne oznaczenia ( uniwersalny reflektor) . Różnica jest w optyce i gdzieś powinna być naklejka., chyba od strony chłodnicy w tym przypadku. Akurat masz możliwość porównania oznaczeń wersji UK I EU , konkretnie strzałeczki i jej braku.

Edytowane przez wadi
Napisano (edytowane)

nom była naklejka ale fotki nie zrobiłem... pamiętam że było -  made in Spain :) jeśli chodzi o strzałki @wadi to na szkoleniu nam mówili że powinny być umieszczone nad oznaczeniem homo E w kóleczku, a tu nie ma - a jak nie ma to jest git :) a pozostałe strzałki które są widoczne na lampie to nie ma nic w związku z rozróżnieniem czy lampa jest europejska czy angielska... Nawiasem mówiąc:

Na reflektorze powinny by strzałki:

1. strzałka w prawo - reflektor przeznaczony do ruchu lewostronnego (np. z auta z rynku UK)

2. brak strzałki - reflektor do ruchu prawostronnego

3. strzałka z lewym i prawym grotem - reflektor symetryczny lub z możliwością przestawienia wiązki (nadaje się i do UK, i do Polski.

Edytowane przez mike_van_mik
Napisano

Strzałka pod "5310" wg mnie odnosi się do światła mijania i kierunek ruchu wygląda na angielski.

Napisano

Pokazany na foto reflektor jest uniwersalny , a jego doposażenie w odpowiedni element optyczny stanowi do jakiego ruchu jest przeznaczony i o tym informuje naklejka.

Miałem kiedyś taki oto przykład, na lampie były również podwójne oznaczenia , w tym przypadku światło drogowe jest odrębne .

CAM02861.jpg.8a78fc0c63fa3b4f88a9718d102c4162.jpgCAM02860.jpg.b9f557951ffe56f03084b0cc3a568ed5.jpg

Napisano

A uściślając niniejszy wątek, to oba światła są a-sy-me-try-czne! No taka sytuacja, co nie. ;-)

Napisano (edytowane)

nom to dzięki za info :) wy to wiecie wszystko, z wami to można "konie kraść" ;D czyli mowa o reflektorze uniwersalnym jak naklejka jest, może uda mi się złapać księgową i fotkę cyknąć :)

Edytowane przez mike_van_mik
Napisano

Mi kiedyś trafiło się auto z reflektorem świecącym po angielsku, ale wszystkie oznaczenia na obudowie były kontynentalne. Reflektor klient kupił na rynku wtórnym. Nasi "fachofcy" od lamp złożyli ją z kilku, w tym z anglika. Na pewno obudowa z oznaczeniami była kontynentalna. Niestety tylko obudowa:657: