Skocz do zawartości

PSKP a vat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Zwracam się do państwa z zapytaniem czy na podstawowej stacji kontroli pojazdów można wykonać badanie okresowe samochodu który w dowodzie rejestracyjnym w adnotacjach posiada wpis vat ?

Pozdrawiam. 

Napisano

Tak możesz - tylko uważaj na cwaniaków - szczególnie tych którym kończy się DR - bo w DR może być już nie aktualny Vat - jadą specjalnie na PSKP bo nowy a stary VAT-2 to wielka różnica - jako Okręgówka robię przy starym adnotacje - Nie odpowiada warunkom Vat - 2 - a podstawówki rzadko na to zwracają uwagę i przy wymianie DR WK przepisuje Stary Vat do nowego DR

A klient dla doki dalej odlicza podatek

Ostatnio kolega z podstawowej dzwonił do mnie z pytaniem - dla czego klient robi badanie jak dzień wcześniej w Cep widział wykonany przegląd - powiedziałem aby zobaczył w adnotacjach czy przypadkiem nie ma problemu z Vat - 2 - strzał w dziesiątkę - dla odliczeń klient jest w stanie odwiedzić kilka SKP - aby tylko wynik był pozytywny a Vat pozostał w DR

Napisano

to jak klient ma jeździć po stacjach i kombinowac, to nie lepiej mu zrobic nowe badanie na VAT?

Napisano
15 godzin temu, IVVO napisał:

tylko uważaj na cwaniaków - szczególnie tych którym kończy się DR - bo w DR może być już nie aktualny Vat - jadą specjalnie na PSKP bo nowy a stary VAT-2 to wielka różnica

Nowy a stary VAT-2 można bez problemu odróżnić po dacie wpisania adnotacji VAT o liczbie miejsc nie wspomnę.

Napisano
35 minut temu, Pozio napisał:

to nie lepiej mu zrobic nowe badanie na VAT?

Kolego @Pozio na PSKP takich dodatkowych badań się nie wykonuje - i myślę, że Tobie " po głowie " nie chodzi chęć zrobienia takowego badania ( o ile pracujesz w PSKP ) co ?

Napisano
1 minutę temu, leski66 napisał:

Kolego @Pozio na PSKP takich dodatkowych badań się nie wykonuje - i myślę, że Tobie " po głowie " nie chodzi chęć zrobienia takowego badania ( o ile pracujesz w PSKP ) co ?

czy gdzies w jakikolwiek sposob zasugerowalem cos takiego? pracuje na PSKP i OSKP

Napisano

Parę postów wyżej odczułem takie wrażenie ( ponieważ temat dotyczy - PSKP a Vat ), na ole jak tak... to spoko.;-)

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Pozio napisał:

pracuje na PSKP i OSKP

To skąd sugestia by zrobić

1 godzinę temu, Pozio napisał:

to nie lepiej mu zrobic nowe badanie na VAT?

skoro wyrażnie autor napisał

16 godzin temu, demotywator napisał:

... czy na podstawowejj stacji kontroli pojazdów można wykonać badanie okresowe samochodu który....

??

Edytowane przez Mecher
Napisano
27 minut temu, danielg539 napisał:

po dacie wpisania adnotacji VAT

Po wymianie DR ta data "ginie"

28 minut temu, danielg539 napisał:

o liczbie miejsc nie wspomnę

Dam Tobie namiar na kilka podstawówek dla których to bez różnicy - dla nich Vat to abstrakcja - kolegów z podstawówek przepraszam - bo jest wiele porządnych PSKP 

Ale bardzo wiele twierdzi iż to nie ich sprawa

Napisano
1 godzinę temu, IVVO napisał:
2 godziny temu, danielg539 napisał:

po dacie wpisania adnotacji VAT

Po wymianie DR ta data "ginie"

Cała adnotacja powinna zginąć - kumaty pracownik WK nie powinien mieć z tym problemu.

Jeżeli w WK bezmyślnie przepisują adnotacje to pewnie wykreślone zastawy też przepisują do nowych DR.

Napisano

Rozmawiałem na ten temat kiedyś z WK. I jest tak jak pisze danielg539, czyli starych VAT nie przepisują do nowego DR.

Napisano

przecież US zna zmiany w Vat i przy kontroli nie będą pytać o zapis w dowodzie i chyba nie znajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania . Co może skutkować karami i odsetkami dla właściciela , dziwna ta wycieczka po PSKP.

• Lubię 1
Napisano
17 godzin temu, danielg539 napisał:

Przynajmniej powinno tak być.

Tak jest, nie spotkałem się z sytuacją by WK przepisywał adnotacje o Vat bezmyślnie, dawniej może i tak, ale po zmianach z  2014 to jest zbyt gruba sprawa.

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 11.01.2019 o 08:05, mirek_handlarz napisał:

Tak jest, nie spotkałem się z sytuacją by WK przepisywał adnotacje o Vat bezmyślnie...

A ja się spotkałem :hooray:

Napisano

Troszkę inne pytanie.

Badanie okresowe, pojazd 2 miejsca siedzące i brak przegrody. Data rejestracji 1994, adnotacjach VAT. No i tak, Vatu nie spełnia bo nie ma przegrody. Czyli na zaświadczeniu nie spełnia wymagań dla VAT. A jakaś podstawa do negatywnego wyniku badania ?? Za przegrodę nie da rady bo przed 1999 nie trzeba jej mieć... jakieś inne pomysły ??

Napisano

Trzeba skorzystać z tabelki dla badań dodatkowych i coś  stamtąd wymodzić.

Napisano

No ale jak robię badanie okresowe to mogę wpitolić usterkę z badania dodatkowego ??

Napisano

No czymś i jakoś podeprzeć się trzeba. To jest własnie to, że inne dodatkowe klepie się corocznie, a z VATEM jak popadnie. Na upartego dopisz VAT-dodatkowe i po kłopocie.

Napisano
8 minut temu, Logen napisał:

robię badanie okresowe to mogę wpitolić usterkę z badania dodatkowego

Przyznam się , że raz tak zrobiłem ( niesłuszną adnotację wykreślono ) nikt do mnie nie zadzwonił i klient na " popraweczkę " się zgłosił.:oops:

Też szło o Vat.:wink:

Napisano
25 minut temu, Logen napisał:

No ale jak robię badanie okresowe to mogę wpitolić usterkę z badania dodatkowego ??

Możesz, skoro nie spełnia warunków dodatkowych.

Napisano

Poza tym, przy samym okresowym w jakiś magiczny sposób spełnienie warunków VAT się potwierdza w punkcie drugim zaświadczenia. To w końcu bada się ten VAT na okresowym, czy nie bada?

Zakładam, że rozmawiamy na badaniu wykonywanym przez  OSKP.