Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry

Drodzy koledzy ,podejrzewam ,że temat był już wałkowany i może się powtórzę. Chodzi mi badanie pustej naczepy . Rozumiem ,że muszę użyć przyrządu do sprawdzenia ciśnienia. Czy wystarczy ,że na jednej osi podłącze miernik do siłownika na jednej stronie?

Co w przypadku gdy siłownik nie ma wyjścia do podłączenia miernika?

Napisano

Miernik ciśnienia trzeba podłączać do wszystkich siłowników. Jeżeli na wyposażeniu SKP jest tylko jeden czujnik to trochę się zejdzie.

2 minuty temu, majewski_adr napisał:

Co w przypadku gdy siłownik nie ma wyjścia do podłączenia miernika?

Raczej nie ma takiej opcji a jak już by się tak zdarzyło to jest przewidziana odpowiednia usterka w rozporządzeniu.

Napisano

oj , nie spotkałem naczepy ( nawet samochodu ),która ma na każdym siłowniku złącze kontrolne . wg mnie wystarczy na oś . co w przypadku kiedy naczepa ma 1 centralne złącze kontrolne i to w okolicy zaworu ręcznego poziomowania ?

Napisano
Cytat

1.1.22. Połączenia testowe (o ile są wymagane lub zamontowane)

Kontrola organoleptyczna.

a) Brak.
b) Uszkodzenie, wyciek lub niesprawność.

Tyle w przepisach. 

Samochody mają złącza kontrolne na każdym siłowniku.

7 minut temu, piter1973 napisał:

co w przypadku kiedy naczepa ma 1 centralne złącze kontrolne i to w okolicy zaworu ręcznego poziomowania ?

A to przypadkiem nie jest złącze, któro połączone jest ze zbiornikiem powietrza i służy do podłączenia czujnika Pm?

Napisano
2 minuty temu, danielg539 napisał:

A to przypadkiem nie jest złącze, któro połączone jest ze zbiornikiem powietrza i służy do podłączenia czujnika Pm?

takie też jest , obok .

2 minuty temu, danielg539 napisał:

Samochody mają złącza kontrolne na każdym siłowniku.

jeszcze takiego nie widziałem a od 2000 r pracuję w ASO ciężarowych .

Napisano

Ja też trochę pracowałem w ASO MB i te auta miały złącza kontrolne przy wszystkich siłownikach. Z tyłu bywał ciasno i były problemu z podłączeniem się do złącza ale złącza fizycznie były. Może marka ma tu znaczenie?

Jeżeli nie przy siłownikach, to gdzie są złącza kontrolne i jak rozpoznać który obwód jest który?

Napisano

Jeżeli  wyliczam obliczeniową siłę hamowania  to Pz i Pd muszę dodać z dwóch pomiarów dla jednej osi?                                                             

Napisano

Pz zmierzone ciśnienie w siłownikach, Pd ciśnienie obliczeniowe pneumatycznego układu hamulcowego art.4.1 w sprawie zakresu i sposobu badań technicznych....

Napisano

Jeżeli oba koła danej osi zasilane są z jednego obwodu hamulcowego to teoretycznie ciśnienie Pz w obu siłownikach powinno być identyczne.

Pomiaru dokonuje się przy załączonych obydwu rolkach hamulcowych a zatem w mojej ocenie stacja powinna posiadać przynajmniej 2 czujniki ciśnienia do pomiaru ciśnienia z siłownikach i 1 czujnik ciśnienia do pomiaru ciśnienia w zbiorniku. Praktyka dowodzi, że większość SKP ma na wyposażeniu tylko 2 czujniki i taka konfiguracja zadowala TDT.

Napisano

Wiele samochodów ciężarowych posiada złącze kontrolne przy każdym siłowniku, wiele , ale nie wszystkie, niestety też spotyka się naczepy tylko z jednym złączem kontrolnym.W stacji na której pracuję posiadamy 3 czujniki , dwa do pomiaru ciśnienia w siłownikach , oraz czujnik ciśnienia w układzie (PM).Przeprowadzając pomiar , mogę przyporządkować tylko jeden czujnik dla konkretnej osi , dlatego jeden czujnik , jedna oś.