Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przepraszam kolego  wroc69 - ale czy ta misterna konstrukcja to tak cały czas zamontowana - czy tylko okazjonalnie dla motorów - bo tak z lekka to ciu.... to wygląda

Napisano

Zwykła nakładka z ryflowanej stalowej blachy wykonana. Zarzuca się to na rolki i jazda. No sorry, bo łatwo się klika, ale ja już takiej płyty sam nie udźwignę. ;(

Przypatrz się IVVO-Iwanie dobrze, a zobaczysz minimalne różnice w tym niebieskim kolorze, co stałe, a co nałożone.

Napisano

Nakładki to widzę - tylko jak poruszać się po kanale - i co z długością ławy pomiarowej - jak by nie patrzeć - to pachnie komuną  - i życzę powodzenia jak wpadnie PIP

Napisano

001.jpg.1de0e6c9e8ea8604091f366e5ffc61e7.jpg002.jpg.cd4b3b0263b88511c583929b15c58a9c.jpgA tak wyglądają moje rolki marki CERTUS.I jakoś nie mam odwagi wjechać na to coś motocyklem, szczególnie jak waży 360kg

Napisano

Nic nie rozumiem! IVVO o co z długością ławy pomiarowej chodzi, co ma PIP do tego wszystkiego, jak Ty sobie radzisz z motorami?

@zorro co Cię przeraża?

Napisano

Przeraża mnie BHP na SKP i jak to się ma do odbioru SKP i przepisów nakazujących diagnostom narażanie zdrowia i życia przy wykonywaniu badań motocykli w takich warunkach.

Napisano

Kolego @zoro luzik , przecież na " podorędziu " czeka sobie w walizeczce opóźnieniomierz , którym można zbadać hamulce (  fakt , że trzeba " mieć kawałek placu/drogi  " ) lub trafić na odpowiednią pogodę np. " słabo w czasie opadów ".;-)

Napisano

Kolego @zoro, ale o czym Ty piszesz, o co chodzi, konkretnie co przeraża? Przykład, opis, sytuacja... Co z BHP jest na bakier?

A co ma powiedzieć rybak na kutrze podczas sztormowej pogody, a górnik na dole w kopalni, żeby mu się czasami chodnik nie zawalił...

Już nie będę kpił i się wygłupiał ile to niebezpieczeństw czyha na przechodzącego przez jezdnię. Jak to mawiają, "życie". :evil:

Life is brutal!!! :evil::evil:

Napisano
11 godzin temu, Paprock napisał:

Nic nie rozumiem! IVVO o co z długością ławy pomiarowej chodzi, co ma PIP do tego wszystkiego, jak Ty sobie radzisz z motorami?

Paproczku - oprócz wartości funkcjonalnych liczy się też powiedzmy estetyka - nie pracuję na jakiejś super nowej stacji - ale tak popatrz obiektywnie - czy to wygląda profesjonalnie - tu kawałek kratki jakieś deski z tyłu widać jakieś dodatkowe elementy metalowe - mamy 21 -wiek  

Napisano

No mamy! I są stacje, że w kanale oleju po kolana jest. Każdy orze jak może! Tylko, że do tego nic nie ma ani PiP, ani BHP (póki coś się nie stanie). Tak dechy jak i krata pełni swoją rolę chroniąc przed wpadnięciem do kanału kogokolwiek. A estetyka, no cóż... jeden lubi blondynki a drugi brunetki. Mój podnośnik wygląda podobnie. Tu się łuszczy, tam rdzewiej, jeszcze gdzieś uciapany. No kupili taki badziew, że teraz tylko rozkręcanie, piaskowania, cynkowanie, malowanie...

Napisano
9 godzin temu, leski66 napisał:

Kolego @zoro luzik , przecież na " podorędziu " czeka sobie w walizeczce opóźnieniomierz , którym można zbadać hamulce (  fakt , że trzeba " mieć kawałek placu/drogi  " ) lub trafić na odpowiednią pogodę np. " słabo w czasie opadów ".;-)

Oczywiście,wiem co to jest opóźnieniomierz i próbuję go czasami stosować, ale coraz więcej jest komentarzy i  opinii motocyklistów że na stacjach nie bada się hamulców na rolkach.Jeżeli chodzi o zabezpieczenie kanału to jestem w stanie to zrobić, ale ja nie jestem właścicielem tylko diagnostą.A to co widać na zdjęciu to trzeba by zapytać insp.BHP lub insp.pracy czy to jest prawidłowo zabezpieczone i bezpieczne. 

Napisano
11 godzin temu, Paprock napisał:

jak Ty sobie radzisz z motoram

A z tym nie ma problemu bo mam szerokie rolki - i po założeniu nakładek jest w miarę komfortowo - czasami szybciej opóźnieiomierzem  i WSH wyznaczyć

Napisano
1 godzinę temu, zoro napisał:

A to co widać na zdjęciu to trzeba by zapytać insp.BHP lub insp.pracy czy to jest prawidłowo zabezpieczone i bezpieczne. 

- a pytaj kogo chcesz. Tu masz przykład jak to wygląda na stacjach, po których Paprock się przechadzał. Jest wytyczona żółtym kolorem strefa dla klienta, dodatkowo wydzielona słupkami z taśmą. Krat WEMA tyle co widać, tyle ile komu potrzeba. Można i cały kanał kratownicą pokryć, jak i nikt nie broni dechy położyć. Jak kto chce, jak kto woli.

Kurcze nie wiem, bo teraz mam podnośnik i tak się zastanawiam czy bez pytania pod auto włazić, czy wpierwej behapowca o przyzwolenie prosić. :?

Strefa klienta.gif

Napisano
1 godzinę temu, zoro napisał:

coraz więcej jest komentarzy i  opinii motocyklistów że na stacjach nie bada się hamulców na rolkach.

To , że nie bada się hamulców na rolkach w motocyklach ( ogólnie ) wynika czasami ze specyfikacji tych pojazdów, łatwiej wg. mojej oceny założyć opóźnieniomierz. Zawsze rundę można sobie strzelić  :icon_wink:. Gorzej jakby w tych komentarzach zaistniał wpis , że na SKP w ogóle hamulców się nie sprawdza :silent:

H-D.JPG.e3d8a8c646c9b7b805d25ce3bfd42be1.JPG

Przykładowo takim H-D w " rolki " bym się nie pchał :oops:

Napisano
Cytat

behapowca o przyzwolenie prosić

przecież szkolenie BHP i to stosowne do stanowiska pracy, i wykonywanej funkcji każdy przeszedł, jest  na to glejt u każdego pryncypała, przecież nie świerzbi go kieszeń żeby za brak dostać mandat.

Napisano

Glejt u pryncypała jest. Jednak jakie było to szkolenie, to już inna bajka. Tak samo jak z OBT. Jeden wykona rzetelnie, inny tylko "zrobi".

Napisano

@cezary, odpisywałem do kolegi, co to PIP i BHP chce pytać jak kanał zabezpieczyć! ;-)

Szkolenia szkoleniami a zabezpieczenia zabezpieczeniami. Co by nie zrobił, to i tak zęby można stracić. :evil:

Napisano

Myślę , że akurat dla klienta ( który przybył na badanie techniczne motocyklem ) Nasze " zęby " są mało istotne, bardziej przejmowałby się swoim motocyklem, a w razie " W " kosztami naprawy.:?Tak czy siak to o zęby trza dbać:evil:

Napisano

Nie chodzi o pozwolenie od BHP tylko ocenę czy tak jak jest na zdjęciach jest prawidłowo i zgodnie z przepisami.Ale nikt nie odpowiedział na to pytanie.

Napisano

A możesz skonkretyzować co te przepisy miałyby precyzować, bo jakoś nie mogę problemu skumać oraz gdzie takie pytanie było zadane? 8/